
Apnee în somn – complicație a obezității
martie 27, 2023
Boala cronică de rinichi – insuficiență renală cronică
martie 27, 2023Astmul este o afecțiune în care căile respiratorii se îngustează prin creșterea volumului mucoasei interne și pot produce mucus suplimentar. Aceste evenimente pot îngreuna respirația și pot declanșa tusea, un șuierat atunci când expirați, precum și dificultăți de respirație.
Deși pentru unii oameni, astmul este o neplăcere minoră, pentru alții, poate fi o problemă majoră care interferează cu activitățile zilnice și poate duce la o criză de astm care pune viața în pericol.
Astmul nu poate fi vindecat, dar simptomele sale pot fi controlate si ameliorate.
Deoarece simptomatologia astmului sufera schimbări adesea în timp, este important să colaborati cu medicul dumneavoastră pneumolog pentru a vă urmări semnele și simptomele și pentru a vă ajusta tratamentul după cum este necesar.
Care sunt simptomele specifice astmului?
Simptomele astmului variază de la o persoană la alta. Este posibil să aveți crize de astm rare, să aveți simptome doar în anumite momente - cum ar fi atunci când faceți exerciții fizice - sau să aveți simptome tot timpul.
Semnele și simptomele astmului includ:
Dificultăți de respirație
- durere în piept;
- wheezing (șuierat) la expirare, care este un semn comun de astm la copii;
- tulburări de somn cauzate de dificultăți de respirație, tuse;
- crize de tuse sau respirație șuierătoare care sunt agravate de un virus respirator, cum ar fi răceala sau gripa.
Semnele că probabil astmul dumneavoastră se agravează includ:
- semne și simptome de astm care sunt mai frecvente și deranjante;
- creșterea dificultăților de respirație, măsurată cu un dispozitiv folosit pentru a verifica cât de bine funcționează plămânii (spirometru);
- necesitatea de a folosi mai des un inhalator cu eliberare rapidă.
Pentru unii oameni, semnele și simptomele astmului se intensifica în anumite situații:
- Astmul indus de efort, care poate fi mai rău atunci când aerul este rece și uscat;
- Astmul profesional, declanșat de substante iritante la locul de muncă, cum ar fi fumul chimic, gazele sau praful.
Astmul indus de alergii, declanșat de substanțe din aer, cum ar fi polenul, sporii de mucegai, deșeurile de gândaci sau particulele de piele și saliva uscată eliberate de animalele de companie (mătreața animalelor de companie)

Cauzele apariției astmului
Ce declanșează astmul:
Expunerea la diverși iritanți și substanțe care declanșează alergii (alergeni) poate declanșa semne și simptome de astm. Declanșatorii astmului sunt diferiți de la o persoană la alta și pot include:
- alergeni din aer, cum ar fi polenul, acarienii, sporii de mucegai, părul de animale sau particulele de deșeuri de gândaci;
- infecții respiratorii, cum ar fi răceala comună;
- activitate fizica;
- aer rece;
- poluanți și substante iritante din aer, cum ar fi fumul;
- anumite medicamente, inclusiv beta-blocante, aspirina și medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, cum ar fi ibuprofen și naproxen de sodiu (Aleve);
- emoții puternice și stres;
- sulfiți și conservanți adăugați la unele tipuri de alimente și băuturi, inclusiv creveți, fructe uscate, cartofi procesați, bere și vin;
- boala de reflux gastroesofagian (BRGE).
Factori de risc
Se crede că o serie de factori cresc șansele de a dezvolta astm. Ei includ:
- istoric familial de astm;
- existenta unei alte afecțiune alergică, cum ar fi dermatita atopică - care provoacă inrosirea pielii, mâncărime - sau febra fânului - care provoacă scurgeri nazale, congestie și mâncărime a ochilor;
- greutate peste masura (supraponderabilitate sau obezitate);
- fumatul sau expunerea la fumatul pasiv;
- expunerea la gazele de evacuare sau alte tipuri de poluare;
- expunerea la factori declanșatori profesionali, cum ar fi substanțele chimice utilizate în agricultură, coafură și producție.
Complicații astmului
Complicațiile astmului includ:
- semne și simptome care interferează cu somnul, munca și alte activități cotidiene;
- îngustare permanentă a tuburilor care transportă aer în și din plămâni (tuburi bronșice), care determina cât de bine puteți respira;
- Vizite la urgențe și spitalizări pentru crize severe de astm;
- Efecte secundare precum utilizarea pe termen lung a unor medicamente utilizate pentru a stabiliza astmul sever.
Tratamentul adecvat face o mare diferență în prevenirea complicațiilor atât pe termen scurt, cât și pe termen lung cauzate de astm.

Prevenție
Deși nu există nicio modalitate de a preveni astmul, impreuna cu medicul dumneavoastră puteți concepe un plan pas cu pas pentru a trăi cu afectiunea dumneavoastră și pentru a preveni atacurile de astm.
Astmul este o afecțiune continuă care necesită monitorizare și tratament regulat. Preluarea controlului asupra tratamentului vă poate face să vă simțiți mai relaxati cu starea dumneavoastra de sanatate.
Vaccinați-vă pentru gripă și pneumonie!
Vaccinările pot preveni situatiile in care gripa și pneumonia declanșeaa crize de astm.
Identificați și evitați factorii declanșatori ai astmului!
O serie de alergeni și iritanți din exterior - de la polen și mucegai la aer rece și poluarea aerului - pot declanșa atacuri de astm. Aflați ce cauzează sau vă agravează astmul și luați măsuri pentru a evita acești factori declanșatori.
Monitorizați-vă respirația!
Puteți învăța să recunoașteți semnele de avertizare ale unei crize iminente, cum ar fi tuse ușoară, respirație șuierătoare sau dificultăți de respirație.
Dar, deoarece funcția pulmonară poate scădea înainte de a observa orice semne sau simptome, măsurați și înregistrați în mod regulat debitul de aer maxim cu un spirometru de acasă.
Identificați și tratați atacurile de astm din timp!
Dacă acționați rapid, este mai puțin probabil să aveți un atac sever. De asemenea, nu veți avea nevoie de atâtea medicamente pentru a vă controla simptomele.
Luați-vă medicamentele conform prescripției!
Nu vă schimbați medicamentele fără a discuta mai întâi cu medicul dumneavoastră, chiar dacă astmul dumneavoastră pare să se îmbunătățească.
Acordați atenție creșterii frecvenței utilizării inhalatorului cu eliberare rapidă. Consultați-vă medicul pentru a vă ajusta tratamentul.
Diagnosticarea astmului
- Examenul fizic - medicul dumneavoastră va efectua un examen fizic pentru a exclude alte posibile afecțiuni, cum ar fi o infecție respiratorie sau o boală pulmonară obstructivă cronică (BPOC).
- Teste pentru măsurarea funcției pulmonare
- Spirometrie: acest test estimează îngustarea tuburilor tale bronșice verificând cât de mult aer poți expira după o respirație adâncă și cât de repede poți expira.
- Debitmetrie: un debitmetru de vârf este un dispozitiv simplu care măsoară cât de greu puteți expira. Valorile debitului maxim mai scăzute decât de obicei sunt un semn că plămânii s-ar putea să nu funcționeze la fel de bine și că astmul bronșic se poate agrava.
Testele funcției pulmonare se fac adesea înainte și după administrarea unui medicament pentru deschiderea căilor respiratorii numit bronhodilatator, cum ar fi albuterolul. Dacă funcția pulmonară se îmbunătățește cu utilizarea unui bronhodilatator, este probabil să aveți astm.
Alte teste pentru diagnosticarea astmului includ:
- Provocare cu metacolină. Metacolina este un declanșator de astm cunoscut. Când este inhalat, vă va îngusta ușor căile respiratorii. Dacă reacționați la metacolină, probabil că aveți astm.
- Teste imagistice. O radiografie toracică poate ajuta la identificarea oricăror anomalii structurale sau boli (cum ar fi infecția) care pot cauza sau agrava probleme de respirație.
- Testarea alergiilor: testele alergice pot fi efectuate printr-un test de piele sau de sânge.
- Testul de oxid nitric: acest test măsoară cantitatea de oxid nitric gazos din respirația ta. Când căile respiratorii sunt inflamate - un semn de astm - este posibil să aveți niveluri de oxid nitric mai mari decât cele normale.
- Eozinofile din spută. Acest test caută anumite celule albe din sânge (eozinofile) în amestecul de salivă și mucus (sputa) pe care îl descărcați în timpul tusei.
Testare provocatoare pentru efort și astmul indus de frig: cu ajutorul acestor teste, medicul dumneavoastră vă măsoară obstrucția căilor respiratorii înainte și după ce efectuați o activitate fizică viguroasă sau respirați mai multe aer rece.
Tratament
Prevenirea și controlul pe termen lung sunt cheia pentru oprirea atacurilor de astm înainte de a începe.
Tratamentul implică, de obicei, să înveți să-ți recunoști factorii declanșatori, luarea de măsuri pentru a evita declanșatorii și urmărirea respirației pentru a te asigura că medicamentele țin simptomele sub control. În cazul unei crize de astm bronșic, poate fi necesar să utilizați un inhalator de ameliorare rapidă.
Medicamente
Medicamentele potrivite pentru dvs. depind de o serie de lucruri - vârsta, simptomele, factorii declanșatori ai astmului și ce funcționează cel mai bine pentru a vă menține astmul sub control.
Medicamentele preventive, de control pe termen lung, reduc umflarea (inflamația) a căilor respiratorii care duce la simptome. Inhalatoarele cu eliberare rapidă (bronhodilatatoare) deschid rapid căile respiratorii inflamate care limitează respirația. În unele cazuri, este necesara administrarea de medicamente pentru alergii.
Medicamentele pe termen lung pentru controlul astmului, luate în general zilnic, sunt piatra de temelie a tratamentului astmului. Aceste medicamente țin astmul sub control în fiecare zi și reduc probabilitatea de a avea un atac de astm. Tipurile de medicamente de control pe termen lung includ: corticosteroizi inhalatori; modificatori de leucotriene, inhalatoare combinate, teofilina.
Medicamentele de ameliorare rapidă (de salvare) sunt utilizate după cum este necesar pentru ameliorarea rapidă și pe termen scurt a simptomelor în timpul unui atac de astm. Tipurile de medicamente de ameliorare rapidă includ: beta-agonişti cu acţiune scurtă, agenți anticolinergici, corticosteroizi orali și intravenosi.
Colaborați cu medicul dumneavoastră pneumolog pentru a crea un plan de acțiune pentru astm bronșic care să prezinte în scris când să luați anumite medicamente sau când să creșteți sau să micșorați doza de medicamente pe baza simptomelor dumneavoastră. Includeți, de asemenea, o listă a declanșatorilor dumneavoastra și a pașilor pe care trebuie să îi urmați pentru a le evita.
ADRESAȚI-MI ORICE ÎNTREBARE LEGATĂ DE SUBIECTUL OBEZITĂȚII COMPLETÂND FORMULARUL DE MAI JOS