
Flora intestinală – care este legătura ei cu bolile?
octombrie 17, 2022
Colecistita
noiembrie 14, 2022Boala de reflux gastroesofagian (BRGE) apare atunci când acidul din stomac se întoarce în mod repetat înapoi în tubul care face legătura între gură și stomac (esofag). Acest reflux acid poate irita mucoasa esofagului, cauzând discomfort fizic.
Mulți oameni experimentează reflux acid din când în când. Cu toate acestea, atunci când refluxul acid apare în mod repetat în timp, acesta poate provoca BRGE.
Majoritatea oamenilor sunt capabili să gestioneze disconfortul BRGE cu ajutorul modificărilor stilului de viață și a medicamentelor. Și, mai rar, unii pot avea nevoie de o intervenție chirurgicală pentru a face față simptomelor deranjante.
Care sunt simptomele bolii de reflux gastroesofagian?
Semnele și simptomele comune ale BRGE includ:
- senzație de arsură în piept (arsuri la stomac), de obicei după masă, care poate fi agravată noaptea sau în timp ce vă culcați
- regurgitarea alimentelor sau a unui lichid acru
- dureri la nivelul abdomenului superior sau al toracelui
- dificultăți la înghițire (disfagie)
- senzație de nod în gât
Dacă aveți reflux acid pe timp de noapte, este posibil să aveți și:
- tuse continuă
- inflamația corzilor vocale (laringită)
- astm nou sau agravat
Când este necesar să consultați un medic?
Faceți o programare la medicul dumneavoastră dacă experimentați simptome severe sau frecvente de BRGE și/sau luați medicamente fără prescripție medicală pentru arsuri la stomac de mai mult de două ori pe săptămână.

Care sunt cauzele apariției BRGE?
BRGE este cauzată de reflux acid frecvent din stomac. Când înghiți, mușchii circulari din jurul capătului inferior al esofagului (sfincterul esofagian inferior) se relaxează pentru a permite alimentelor și lichidelor să curgă în stomac. Apoi sfincterul se închide din nou. Dacă sfincterul nu se contractă așa cum ar trebui sau se slăbește, acidul din stomac poate curge înapoi în esofag. Această revenire constantă a acidului irită mucoasa esofagului, provocând adesea inflamarea acestuia.
Care sunt factorii de risc?
Afecțiunile care vă pot crește riscul de BRGE includ:
- obezitatea
- hernie hiatală
- sarcina
- tulburări ale țesutului conjunctiv, cum ar fi sclerodermia
- intârzierea golirii stomacului
Factorii care pot agrava refluxul acid includ:
- fumatul
- mâncarea abundentă sau mâncatul târziu în noapte
- consumul anumitor alimente (declanșatoare), cum ar fi alimentele grase sau prăjite
- consumul anumitor băuturi, cum ar fi alcoolul sau cafeaua
- administrarea anumitor medicamente, cum ar fi aspirina
Complicații posibile
În timp, inflamația cronică a esofagului poate provoca:
- inflamația țesutului din esofag (esofagită): acidul din stomac poate ataca țesutul din esofag, provocând inflamație, sângerare și uneori răni deschise (ulcer). Esofagita poate provoca durere și poate îngreuna înghițirea.
- îngustarea esofagului (strictură esofagiană): deteriorarea esofagului inferior din cauza acidului gastric determină formarea de țesut cicatricial. Țesutul cicatricial îngustează calea alimentară, ceea ce duce la probleme de înghițire.
- modificări precanceroase ale esofagului (esofag Barrett): daunele cauzate de acid pot provoca modificări ale țesutului care căptușește esofagul inferior. Aceste modificări sunt asociate cu un risc crescut de cancer esofagian.
Cum diagnosticam BRGE?
- Endoscopie
Pentru a confirma un diagnostic de BRGE sau pentru a verifica complicațiile, medicul dumneavoastră vă poate recomanda efectuarea unei endoscopii superioare. Aceasta presupune ca medicul dumneavoastră să introducă un tub subțire, flexibil, echipat cu o lumină și o cameră (endoscop) în gât. Endoscopul ajută medicul să vadă în interiorul esofagului și a stomacului și poate detecta inflamația esofagului (esofagită) sau alte complicații.
O endoscopie poate fi, de asemenea, utilizată pentru a colecta o probă de țesut (biopsie) în vederea testării pentru complicații precum esofagul Barrett. În unele cazuri, dacă se observă o îngustare a esofagului, acesta poate fi întins sau dilatat în timpul acestei proceduri. Acest lucru se face pentru a îmbunătăți efectele problemelor de înghițire (disfagie).
- Testul de aciditate (pH)
Un monitor este plasat în esofag pentru a identifica când și pentru cât timp acidul este regurgitat din stomac în esofag. Monitorul se conectează la un computer mic pe care îl porți în jurul taliei sau cu o curea peste umăr. Monitorul poate fi un tub subțire și flexibil (cateter) care este trecut prin nas în esofag sau poate fi un clip care este plasat în esofag în timpul unei endoscopie. Clipul trece în scaun după aproximativ două zile.
- Radiografia sistemului digestiv superior
Raze X sunt efectuate după ce beți un lichid cretos (bariu) care acoperă și umple mucoasa interioară a tractului digestiv. Această substanță permite medicului dumneavoastră să vadă o silueta a esofagului și a stomacului. Acest lucru este util în special pentru persoanele care au probleme la înghițire. De asemenea, vi se poate cere să înghiți o pastilă de bariu, investigație care poate ajuta la diagnosticarea unei îngustari a esofagului ce poate interfera cu înghițirea.
- Manometria esofagiană
Acest test măsoară contracțiile ritmice ale mușchilor din esofag atunci când înghițiti. Manometria esofagiană măsoară, de asemenea, coordonarea și forța exercitată de mușchii esofagului. Această investigație se efectuează de obicei la persoanele care au probleme la înghițire.
- Esofagoscopia transnazală
Acest test este efectuat pentru a căuta orice leziune a esofagului. Un tub subțire, flexibil, cu o cameră video, este introdus prin nas și mutat din gât în esofag. Camera trimite imagini pe un ecran video.
Ce tip de tratament este indicat în cazul BRGE?
Este posibil ca medicul dumneavoastră să vă recomande să încercați mai întâi modificări ale stilului de viață și medicamente ce nu necesită prescripție medicală. Dacă nu simțiți îmbunătățiri ale simptomatologiei în câteva săptămâni, medicul dumneavoastră vă poate recomanda medicamente pe bază de rețetă și teste suplimentare.
Opțiunile de medicamente fără prescripție medicală includ:
- Antiacide care neutralizează acidul din stomac. Antiacidele care conțin carbonat de calciu pot oferi o ușurare rapidă. Dar antiacidele singure nu vor vindeca un esofag inflamat deteriorat de acidul din stomac. Utilizarea excesivă a unor antiacide poate provoca reacții adverse, cum ar fi diaree sau uneori probleme cu rinichii.
- Medicamente pentru reducerea producției de acid. Aceste medicamente - cunoscute sub numele de blocante ale histaminei (H-2) - includ ranitidina, famotidina și nizatidina. Blocanții H-2 nu acționează la fel de repede ca antiacidele, dar oferă o ameliorare a simptomelor pe o perioadă mai lungă și pot scădea producția de acid din stomac timp de până la 12 ore.
- Medicamente care blochează producția de acid și vindecă esofagul. Aceste medicamente - cunoscute sub numele de inhibitori ai pompei de protoni - sunt blocanți acizi mai puternici decât blocanții H-2 și dau timp țesutului esofagian deteriorat să se vindece. Inhibitorii pompei de protoni fără prescripție medicală includ lansoprazol, omeprazol și esomeprazol.
Opțiuni de medicamente pe bază de rețetă includ:
- Inhibitori ai pompei de protoni cu putere prescrisă: esomeprazol (Nexium), lansoprazol (Prevacid), omeprazol (Omez), pantoprazol (Controloc), rabeprazol (Relitaz) și dexlansoprazol (Dexilant). Deși în general bine tolerate, aceste medicamente pot provoca diaree, dureri de cap, greață sau, în cazuri rare, niveluri scăzute de vitamina B-12 sau magneziu.
- Blocante H-2 prescrise: includ famotidina și nizatidina cu prescripție medicală. Efectele secundare ale acestor medicamente sunt în general ușoare și bine tolerate.
Chirurgie și alte proceduri
BRGE este, de obicei, controlată cu medicamente. Dar dacă medicamentele nu ajută sau doriți să evitați utilizarea medicamentelor pe termen lung, medicul dumneavoastră vă poate recomanda:
- Fundoplicatura: chirurgul înfășoară partea superioară a stomacului în jurul sfincterului esofagian inferior, pentru a strânge mușchiul și a preveni refluxul. Fundoplicatura se face de obicei printr-o procedură minim invazivă (laparoscopică). Învelirea părții superioare a stomacului poate fi completă (fundoplicatura Nissen) sau parțială. Chirurgul dumneavoastră vă va recomanda tipul cel mai potrivit pentru dumneavoastră.
- Dispozitivul LINX: Un inel de mărgele magnetice minuscule este înfășurat în jurul joncțiunii stomacului și esofagului. Atracția magnetică dintre mărgele este suficient de puternică pentru a menține joncțiunea închisă pentru refluxul de acid, dar suficient de slabă pentru a permite trecerea alimentelor. Dispozitivul LINX poate fi implantat folosind intervenții chirurgicale minim invazive. Granulele magnetice nu au efect în cazul trecerii prin dispozitivele de securitate ale aeroportului sau a imagisticii prin rezonanță magnetică.
- Fundoplicatura transorală fără incizie (TIF): această nouă procedură implică strângerea sfincterului esofagian inferior prin crearea unui înveliș parțial în jurul esofagului inferior folosind elemente de fixare din polipropilenă. TIF se efectuează prin cavitatea orală cu ajutorul unui endoscop și nu necesită intervenție chirurgicală. Avantajele sale includ timpul scurt de recuperare și toleranța ridicată. Dacă aveți o hernie hiatală mare, numai TIF nu este o opțiune. Cu toate acestea, TIF poate fi posibil dacă este combinat cu repararea laparoscopică a herniei hiatale.
Deoarece obezitatea poate fi un factor de risc pentru BRGE, medicul chirurg ar putea sugera o intervenție chirurgicală bariatrică drept opțiune de tratament.
Stil de viață și remedii pentru acasă
Modificările stilului de viață pot ajuta la reducerea frecvenței refluxului acid.
Încercați să:
- Mențineți o greutate sănătoasă: excesul de kilograme pune presiune pe abdomen, împingând stomacul în sus și provocând refluxul de acid în esofag.
- Renunțați la fumat: fumatul scade capacitatea sfincterului esofagian inferior de a funcționa corect.
- Ridicați capul patului: dacă simțiți în mod regulat arsuri la stomac în timp ce încercați să dormiți, plasați blocuri de lemn sub picioarele patului, astfel încât capătul capului să fie ridicat cu 20 până la 30cm. Dacă nu vă puteți ridica patul, puteți introduce o pană între saltea și somiera pentru a vă ridica corpul de la talie în sus. Ridicarea capului cu perne suplimentare nu este eficientă.
- Când mergeți la culcare, începeți prin a vă întinde pe partea stângă pentru a reduce probabilitatea de a avea reflux.
- Nu vă culcați după masă: așteptați cel puțin trei ore după ce ați mâncat înainte de a vă culca
- Mâncați alimente încet și mestecați bine: puneți jos furculița după fiecare mușcătură și ridicați-o din nou după ce ați mestecat și înghițit acea mușcătură.
- Evitați alimentele și băuturile care declanșează refluxul: declanșatorii obișnuiți includ alcoolul, ciocolata, cofeina, alimentele grase sau menta.
- Evitați îmbrăcămintea strâmte: hainele care se potrivesc bine în jurul taliei exercită presiune asupra abdomenului și a sfincterului esofagian inferior.