• DESPRE
    • Dr. George Sirețeanu
    • Echipa dr. George Sirețeanu
  • GASTRIC SLEEVE
  • TE POT AJUTA CU:
    • Chirurgie bariatrică
    • Chirurgia peretelui abdominal
    • Chirurgie colorectală
    • Chirurgie hepatobiliară
    • Chirurgie ginecologică
    • Chirurgia sânului
    • Colecistectomie – operație de pietre la fiere
  • CE SPUN PACIENȚII
  • ARTICOLE
  • CONTACT
✕
De ce mâncăm atunci când nu ne este foame?
iulie 15, 2020
Pandemia și Chirurgia Obezității
octombrie 19, 2020

Ce, cum și cât mâncăm după gastric sleeve?

 

Operația s-a încheiat, și sunteți bucuroși că totul a decurs cu bine. S-au sfârșit și cele 2 săptămâni de restricții care limitau accesul la  alimente solide.

Sunteți la începutul unui nou drum, și, ca orice drum, și acesta începe cu primii pași. Să reînvățați să mâncați nu e chiar lucru ușor, după perioada îndelungată de luptă cu kilogramele și cu limitările impuse de diete, de atâtea și atâtea renunțări și de inerente abandonuri.

(Eu am trecut prin asta, așa că știu despre ce este vorba.)

Este vorba să vă împăcați cu mâncarea și cu propriul corp, care va trece prin schimbări majore, și să le faceți față cu bucurie și energie, știind că la sfârșitul drumului, vă așteaptă o viață senină, plină de încredere în posibilitățile dumneavoastră,  într-un corp nou, mai sănătos și mai frumos,  care să nu vă mai submineze respectul față de propria persoană și pe care să îl puteți privi cu plăcere în oglindă.

Mâncați DOAR 3 MESE PE ZI!

Ce, cum și cât mâncăm după gastric sleeve?

Singura regulă pe care ar trebui să o urmați neabătut este aceea de a mânca numai trei mese pe zi (dezobișnuiți-vă de obiceiul de a ronțăi tot timpul între mese!).

La aceste mese puteți mânca orice va face plăcere, dar va trebui, evident, să vă înscrieți capacitatea stomacelului cel nou de care dispuneți acum.

Prin urmare, la fiecare masă veți putea mânca, la început, aproximativ volumul unei ceșcuțe de cafea cu mâncare. Nu vă temeți, și liniștiți-i și pe cei din jur, nu urmează să muriți de foame.

Cumpărați mai puțină mâncare și pentru acasă, și la restaurant. Cu timpul, mintea dumneavoastră  se va obișnui cu noua cantitate de hrană. Dacă ați fost instruiți în copilărie că “trebuie să terminați tot din farfurie”, ați putea folosi în locul farfuriilor de dinaintea operației, noi castronele mititele, ca cele pentru copii (cele mai frumoase pe care le găsiți!).

Ce să mâncați?

Ce, cum și cât mâncăm după gastric sleeve?

Orice vă face plăcere, dar variat și echilibrat. Gândiți-vă la mâncare ca la o sursă de bucurie și uitați toate regulile de dietă care v-au condus viață până acum, și de sentimentele de vină pe care unii le asociază cu mâncarea.

Dar pentru asta trebuie să vă faceți timp să vă gândiți temeinic la alimentele care vă plac cu adevărat.

Volumul  stomacului fiind limitat, gândiți-vă că la fiecare masă ar trebui să încapă și proteine (carne, brânză sau ou, sau chiar proteine vegetale: tofu sau quinoua), dar și legume și/sau fructe.

Este important și să știți că alimentele care sunt mai greu de mestecat, cum ar fi friptură de vacă, vor ocupă mai repede spațiul mic de care dispuneți în stomac, la fel și fruzele de salată.

Prin urmare, mestecați pe îndelete. Și dacă la sfârșitul mesei, mai aveți loc, fără să forțați, și pentru o linguriță de înghețată sau de prăjitură sau pentru o tabletă de ciocolată, cu atât mai bine, asta vă va da o stare de bunădispoziție și energie în perioada următoare a zilei.

După operație, preferințele alimentare s-ar putea schimba.

Bunăoară, dacă înante începeați să salivați la simpla vedere a unui cotlet de porc la grătar, ulterior ați putea deveni reținut când e vorba de carne (asta se întâmplă relativ frecvent). Și alte gusturi se pot schimba (să nu vă mai placă cafeaua, sau ceapa sau ardeiul iute, etc, – suntem diferiți, din fericire!). Fiți pregătiți pentru asemenea schimbări, și întâmpinați-le cu atenție și înțelegere.

Nu beți lichide înainte să mâncați sau imediat după masă.

Ce, cum și cât mâncăm după gastric sleeve?

Dar trebuie să vă hidratați, adică să beți minim un litru și jumătate de lichide neacidulate pe zi. Nu beți sucuri de fructe sau smoothi-uri.

Beți apă sau ceai (eventual cu o linguriță de miere și lămâie) sau, fără să exagerați, cafea.

Sigur că nu o să vă refuzați o cupă de șampanie de Anul Nou, dar fiți atenți la consumul de alcool, deoarece în condițiile de după operație, absorbția lui este mai rapidă și efectele mai intense decât înainte.

Încercați să fiți cât mai atent la ritmurile corpului dumneavoastră.

Ce, cum și cât mâncăm după gastric sleeve?

La momentele în care vi se face foame (deși imediat după operație este posibil ca foamea să fie limitată), și, mai cu seama la momentul în care v-ați săturat și vă simțiți “plin”.

Nu depășiți acest punct, deoarece ați putea ajunge să vă simțiți rău, să vă doară stomacul și să vomitati, și, în orice caz, veți contribui activ la “lărgirea” stomacului. Și, încă o dată, nu vă neliniștiți: atât cât puteți mânca la masă, vă este suficient.

Nu mâncați în fața calculatorului sau privind un film, sau  de plictiseală  sau de supărare, gășiți alte remedii în asemenea situații. 

Ar fi mult mai bine să vă faceți un program de luat masa, în care să vă propuneți să mâncați la anumite ore: neapărat dimineață, chiar dacă este numai un iaurt și un fruct, asta va da semnalul de început al zilei către metabolismul dumneavoastră care se va activa, dar gășiți-vă timp și pentru o pauză de masă la prânz (știu că este de greu de realizat în contextul programului agitat al fiecărei zile, dar nu este imposibil!!), în care să vă oferiți un mic răsfăț culinar (cel mai bine ar fi să fie făcut acasă, dar merge și la terasă, cu colegii).

Nu săriți peste mese

Ce, cum și cât mâncăm după gastric sleeve?

Ziua va fi mai frumoasă în continuare. Nu săriți peste mese, asta v-ar putea face să mâncați în grabă la masa următoare; o  să văsimțiți rău, și nici bucuria nu va mai fi aceeași.

Ați observant că atunci când mâncăm la restaurant, într-o atmosfera plăcută și relaxată, deși de multe ori mâncarea nu este nici multă, nici neapărat mai bună decât cea pe care ne-am putea-o pregăti noi înșine, o găsim  gustoasă și îndestulătoare? Deși în permanentă mișcare și grabă, așa ar trebui să mâncăm tot timpul: așezați la masă, spălați pe mâini, cu tacâmuri și pe fața de masă, și dacă e posibil și la lumina lumânărilor aprinse, ar fi cu adevărat minunat.

În sfârșit, “trebuie să ai țeluri pe termen lung pentru a nu fi frustrat de eșecurile pe termen scurt”, ne spunea dl Charles Nobel.

Prin urmare, pregătiți-vă pentru scădere ponderală, care va mai fi întreruptă probabil și de perioade de stagnare a greutății, dar mai cu seama pregătiți-va pentru o viață în care mâncarea nu vă mai este dușman, ci aliat, prieten apropiat și plăcut.

O viață activă și energică, în care spectrul diabetului, hipertensiunii sau al bolilor cardiovasculare se îndepărtează, lăsând loc noii proiecții a dumneavoastră, plină de încredere, satisfacție și o nouă strălucire.

ADRESAȚI-MI ORICE ÎNTREBARE LEGATĂ DE SUBIECTUL OBEZITĂȚII COMPLETÂND FORMULARUL DE MAI JOS



    Share
    Dr. Raluca Parasca
    Dr. Raluca Parasca
    Medic primar ATI. Membru Societatea Română de Anestezie și Terapie Intensivă,membru Societatea Europeană de Anestezie și Terapie Intensivă

    Related posts

    iunie 28, 2022

    De ce femeile aleg mai des operația de MICȘORARE A STOMACULUI spre deosebire de bărbați?


    Read more
    iunie 28, 2022

    Stigmatul obezității – barieră în calea serviciilor de screening pentru cancer


    Read more
    martie 3, 2022

    DE CE NU PIERD ÎN GREUTATE DUPĂ GASTRIC SLEEVE?


    Read more

    Lasă un răspuns Anulează răspunsul

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    • De ce femeile aleg mai des operația de MICȘORARE A STOMACULUI spre deosebire de bărbați?
    • Stigmatul obezității – barieră în calea serviciilor de screening pentru cancer
    • DE CE NU PIERD ÎN GREUTATE DUPĂ GASTRIC SLEEVE?
    • 10 motive pentru care îți este mereu frig după Gastric Sleeve
    • Obezitatea și disfuncția erectilă
    Adresa

    București
    Str. Splaiul Unirii nr.313 A
    Sector 3, București (lângă clădirea ICPE)

    CONTACT

    Telefon programări
    0748.70.70.76

    E-mail
    contact@drgeorgesireteanu.ro

    Termeni și condiții utilizare site

    Confidențialitatea datelor personale

    © DR. GEORGE SIREȚEANU 2019