Ananasul este un fruct bogat în vitaminele A și C, nefiind indicat ar fi consumat crud, deoarece conține ace foarte fine de oxalat de calciu, cu un efect dezagreabil la nivelul limbii.
Bromelina, conținută de ananas, este o enzima ce scindează proteinele în peptide, accelerând astfel digestia acestora. Ea stimulează digestia și activitatea intestinului subțire, permițând digerarea rapidă a proteinelor și albuminelor. Prin acest mecanism ananasul este implicat în curele de slăbire, ducând la scăderea celulitei și luptând împotriva aterosclerozei.
Bromelina este utilizată și pentru proprietățile sale anti-edematoase. Ea difuzează rapid în tot organismul și produce distrugerea proteinelor dezvoltate anormal la nivelul țesuturilor, aminoacizii rezultați din acest proces fiind ușor eliminați.
Grăsime subcutanata este încapsulată într-o rețea fermă de colagen si proteine. Bromelina determină degradarea și eliminarea acestora, pielea devenind mai suplă.
Ananasul facilitează secreția gastrica și vindecă durerile de stomac, de intestin, precum și eliminarea paraziților.
Bromelina împiedică creșterea nivelului de insulina, hormon al cărui nivel în sînge crește atunci când ingeram zaharuri sub formă de grăsimi. Persoane diabetice trebuie să consume cu moderație ananas.
Bromelina este distrusă prin fierbere, astfel ca, ananasul trebuie consumat proaspăt pentru a avea aceste efecte.
Ananasul combate inflamația, inhiba agregarea plachetară și scade edemele care se formează după operație sau un traumatism.
Ananasul are un rol diuretic și detoxifiant, normalizează flora microbiană a colonului și are proprietăți antiinflamatorii asupra hemoroizilor, fiind indicat în cazul constipației. Datorita proprietăților diuretice, este utilizat în cazul afecțiunilor renale, ale vezicii urinare (cistite) și ale prostatei.
Ananasul normalizează secrețiile mucoaselor inflamate, din acest motiv, este utilizat pentru durerile de gât, de la nivelul gurii, în bronșite, răceli și astm.
Sucul proaspăt de ananas este recomandat în cazul difteriei, deoarece dizolvă falsele membrane ce se formează la nivelul mucoasei gâtului. Este recomandat a se bea câteva guri la fiecare două ore.
De asemenea, ananasul scade febra, distruge germenii infecțioși și elimină toxinele.
Ananasul are un rol vermifug (de distrugere a viermilor intestinali) mai ales pentru ascarizi.
Conținutul crescut în iod al ananasului permite o bună funcționare a glandei tiroide.
Totodată, ananasul are o acțiune antianemică și luptă împotriva artritei, gutei, calculilor biliari si renali, fiind recomandat la copii în plină creștere.
În cazul depresiei, ananasul determina o stimulare viguroasa sistemului nervos, fiind asemenea benefic în cazul pierderilor de memorie, bolilor hepatice (mai ales icter) și ale splinei. De asemenea, reglează pierderile menstruale în cazul amenoreei.
Contraindicații:
- Este indicat a se evita consumul de ananas de către persoanele care suferă de aciditate gastrica, ulcere și alergii.
- Femeile gravide și cele care alăptează ar trebui să consume ananas cu moderație.
- Ananasul trebuie consumat copt și singur. Substanțele acide pe care le conține nu sunt compatibile cu alte fructe.
Substanțe nutritive conținute de ananas:
- Acid citric
- Acid malic
- Bromelină
- Calciu
- Celuloză
- Clor
- Apă
- Fier
- Glucide
- Grăsimi
- Carbohidrați
- Iod
- Magneziu
- Fosfor
- Potasiu
- Proteine
- Zaharoză
- Săruri minerale
- Sodiu
- Sulf
- Zaharuri
- Vitamine: A, B1, B2, B3, B6, C