
Boala cronică de rinichi – insuficiență renală cronică
martie 27, 2023
Ce se întâmplă cu clipurile/capsele folosite la operația de micșorare a stomacului?
iunie 13, 2023Simptomele fibrilației atriale
În fibrilația atrială, ritmul cardiac este neregulat și uneori poate fi foarte rapid. În unele cazuri, poate fi considerabil mai mare de 100 de bătăi pe minut. Acest lucru poate provoca probleme, inclusiv amețeli, dificultăți de respirație și oboseală.
Este posibil să fii conștient de palpitații notabile ale inimii, moment în care simți că inima ta bate, flutură sau bate neregulat, adesea pentru câteva secunde sau, în unele cazuri, câteva minute.
Uneori, fibrilația atrială nu provoacă niciun simptom și persoana care o are nu știe complet că ritmul cardiac este neregulat.

Ce cauzează fibrilația atrială?
Când inima bate normal, pereții ei musculari se contractă pentru a împinge sângele către țesuturi. Apoi se relaxează, astfel încât inima să se poată umple din nou cu sânge. Acest proces se repetă de fiecare dată când inima bate.
În fibrilația atrială, camerele superioare ale inimii (atrii) se contractă aleatoriu și uneori atât de repede încât mușchiul inimii nu se poate relaxa corespunzător între contracții. Acest lucru reduce eficiența și performanța inimii.
Fibrilația atrială apare atunci când impulsurile electrice anormale încep să se declanșeze brusc în atrii, ducând la contracția neregulată și ineficientă a inimii, ceea ce se traduce în exteriorul corpului la apariția unui puls mare și neregulat.
Cauza nu este pe deplin înțeleasă, dar această boală tinde să afecteze anumite grupuri de oameni, cum ar fi persoanele în vârstă și persoanele care trăiesc cu afecțiuni (cronice) pe termen lung, cum ar fi boli de inimă, hipertensiune arterială sau obezitate. De asemenea, poate fi declanșată de anumite situații, precum consumul de alcool în exces sau fumatul.
Fibrilația atrială este cea mai frecventă tulburare de ritm cardiac. Poate afecta adulții de orice vârstă, dar este mai frecvent la persoanele în vârstă. Afectează mai mulți bărbații decât femeile.
Fibrilația atrială este mai probabil să apară la persoanele cu alte afecțiuni, cum ar fi hipertensiune arterială, ateroscleroză sau afecțiuni ale valvelor cardiace.
Cum se tratează fibrilația atrială?
Fibrilația atrială nu pune de obicei viața în pericol, dar poate fi inconfortabilă și adesea necesită tratament.
Tratamentul poate implica:
- medicamente pentru prevenirea unui accident vascular cerebral (persoanele cu fibrilație atrială sunt mai expuse riscului de a avea un accident vascular cerebral);
- medicamente pentru controlul ritmului cardiac;
- cardioversie – inimii i se administrează un șoc electric controlat pentru a restabili ritmul normal;
- ablația cu cateter – zona din interiorul inimii care provoacă ritmul anormal al inimii este distrusă folosind energia de radiofrecvență.
Palpitații cardiace
Cel mai evident simptom al fibrilației atriale sunt palpitațiile – se simte că inima flutură sau bate neregulat, adesea pentru câteva secunde sau, eventual, câteva minute. Pe lângă bătăile neregulate ale inimii, aceasta poate, de asemenea, să bată foarte repede (de multe ori considerabil mai mult de 100 de bătăi pe minut).
Alte simptome pe care le puteți experimenta dacă aveți fibrilație atrială includ:
- oboseală și capacitatea de a face mișcare mai puțin;
- dispneea;
- senzație de leșin sau amețeli;
- dureri în piept.
Modul în care inima bate în fibrilația atrială reduce performanța și eficiența inimii, ceea ce poate duce la scăderea tensiunii arteriale (hipotensiune arterială) și la insuficiență cardiacă.
Fibrilația atrială este frecventă la persoanele cu alte afecțiuni cardiace, cum ar fi:
- hipertensiune arterială;
- ateroscleroză;
- boala valvelor cardiace;
- boli cardiace congenitale;
- cardiomiopatie;
- pericardită.
Factori declanșatori
Anumite situații pot declanșa un episod de fibrilație atrială, inclusiv:
- consumul excesiv de alcool;
- obezitatea;
- consumul excesiv de cofeină (ceai, cafea sau băuturi energizante);
- consumul de droguri ilegale, în special amfetamine sau cocaină;
- fumatul.
Dacă se suspectează fibrilația atrială, medicul de familie vă poate efectua o electrocardiogramă (ECG) și vă poate trimite la un specialist cardiolog pentru teste suplimentare.
În completarea ECG-ului, pot fi efectuate o serie de alte teste, inclusiv:
- ecocardiogramă – o scanare cu ultrasunete a inimii, care poate ajuta la identificarea oricăror alte probleme legate de inimă; este folosit pentru a evalua structura și funcția inimii și a valvelor;
- radiografie toracică – care poate ajuta la identificarea oricăror probleme pulmonare care ar putea cauza fibrilația atrială;
- teste de sânge – care pot evidenția anemia, problemele cu funcția rinichilor sau o glandă tiroidă hiperactivă (hipertiroidism).

Tratament
Tratamentele pentru fibrilația atrială includ medicamente pentru controlul ritmului cardiac și reducerea riscului de accident vascular cerebral și proceduri pentru restabilirea ritmului cardiac normal.
De asemenea, se recomanda și tratamentul altor afecțiuni care au drept rezultat apariția fibrilațiilor. Printre acestea, cea mai întâlnită afecțiune este obezitatea, boală ce poate fi tratata chirurgical cu maxim succes. Prin abordarea tratamentului chirurgical împotriva obezității, scăderea ponderală va fi durabilă prin diminuarea considerabilă a aportului alimentar și prin determinarea organismului să consume rezervele acumulate în exces. În acest mod, starea de sănătate și calitatea vieții vor fi îmbunătățite considerabil.
În prezent, chirurgia bariatrică (în special operația de gastric-sleeve) este cel mai eficient tratament împotriva obezității, având rezultate remarcabile și în vindecarea comorbidităților asociate obezității.
ADRESAȚI-MI ORICE ÎNTREBARE LEGATĂ DE SUBIECTUL OBEZITĂȚII COMPLETÂND FORMULARUL DE MAI JOS