GASTRIC SLEEVE

Operație de micșorare a stomacului

GASTRIC SLEEVE-UL (MICȘORAREA STOMACULUI)

Gastric sleeve-ul, popularizat ca „operația de micșorare a stomacului”, reprezintă intervenția cea mai frecventa în chirurgia obezității. Este o procedură nereversibilă, care permite obținerea unei pierderi ponderale importante, diminuând în același timp riscurile asociate obezității, odată cu  creștea calității vieții pacientului. Această intervenție necesită, totuși, o supraveghere medicală și nutrițională timp îndelungat, pentru a profita la maxim de beneficiile pe care le oferă.

Gastric sleeve-ul (în engleză „sleeve” înseamnă „mânecă”), numit și gastrectomie longitudinală, constă în reducerea cu aproximativ 75-80% a dimensiunilor stomacului. Cel mai important este faptul că regiunea stomacului care se îndepărtează conține celulele ce secretă grelina, hormonul care stimulează apetitul și dă pofta de mâncare. Marea curbură gastrică fiind îndepărtată, stomacul este redus astfel la un tub vertical.

Micșorarea stomacului favorizează pierderea în greutate prin 3 mecanisme:  • Limitează cantitatea de alimente ingerate, grație volumului redus al stomacului, ale cărui dimensiuni mici nu permit înghițirea unei cantități mari de mâncare.
  • Diminuează, uneori până la dispariție senzația de foame, prin scăderea secreției grelinei (hormonul foamei)
  • Modifică flora bacteriană din stomac, ceea ce duce la modificarea percepției gustului și apetenței pentru anumite alimente
Spre deosebire de by-pass, care este o metodă malabsorbtivă, sleeve-ul gastric nu modifică circuitul și procese de digestie normală a alimentelor.

La anumiți pacienți, gastric sleeve-ul constituie prima etapa chirurgicală în cazul unei diversiuni bilio-pancreatice.

Înaintea intervenției se efectuează o serie de investigații și pregătiri preoperatorii, menite să scadă la maxim riscurile operatorii și să asigure cea mai bună evoluție preoperatorie.

De asemenea, pacienții trebuie să urmeze un regim hipocaloric, astfel încât operația să se desfășoare tehnic în condiții optime.
Operația de micșorarea a stomacului se efectuează pe cale minim-invazivă, cu 4-5 incizii (între 0,5 cm și 2 cm), prin care se introduc în abdomen instrumentele de lucru. Stomacul este rezecat cu ajutorul unor pense speciale (staplere), care aplică automat mai multe rânduri de clipuri din titan (material inert biologic, care nu dă reacții adverse și nu interferă cu explorări de tip RMN).

În perioada postoperatorie sunt administrate medicamente antialgice și anticoagulante.

Spitalizarea este în medie de 2 zile, cu un concediu medical de 2-3 săptămâni, în funcție de stare pacientului și activitatea sa profesionala.

Reluarea alimentației se face progresiv, crescând consistența de la lichide la alimente pasate, pe o perioadă de aproximativ 3 săptămâni, după care pacientul va mânca în mod normal alimente, dar într-o cantitate mai mică și foarte bine mestecate.

Pierderea în greutate preconizată la 1 an de la intervenție este de proximativ 70% din excesul ponderal.