
De ce oamenii cu exces de greutate câștigă mai puțin și le este mai greu să găsească de lucru?
decembrie 21, 2023
RESTART LA VIAȚA SOCIALĂ
februarie 6, 2024Atunci când traversăm o perioadă mai rece a anului, este cazul să fim mai atenți la ce legume consumăm, astfel încât să ne menținem sănătoși, energici și pentru a ne păstra buna dispoziție.
Usturoi
Usturoiul este considerat de multă vreme a fi o legumă care previne acumularea plăcii de aterom la nivelul arterelor, reducând riscul dezvoltării bolilor cardiovasculare. Pe lângă acest efect pozitiv nemaipomenit, usturoiul s-a dovedit a avea încă o proprietate importantă: inhibă creșterea tumorilor canceroase.
Un studiu efectuat pe un eșantion de peste 40.000 de femei a descoperit că cele care au consumat cel puțin un cățel de usturoi pe săptămână timp de 4 ani și-au redus cu 35% riscul de a se îmbolnăvi de cancer, comparativ cu femeile care nu au introdus deloc în dietă această legumă sănătoasă de iarnă.
Cartoful
Chiar dacă conțin amidon și dispun de un indice glicemic ridicat, cartofii conferă sațietate și nu sunt costisitori, prezentând un profil nutrițional impresionant ce include potasiu, magneziu, acid folic, vitamina C și proteine.
Unele soiuri pot reduce tensiunea și conferă antioxidanți, iar cartofii dulci sunt considerați o opțiune extrem de sănătoasă datorită compoziției în beta-caroten, vitamina A și C și fibre. De fapt, atâta timp cât nu-i prăjiți sau nu-i combinați cu unt și smântână în exces, orice soi este sănătos.
Sfecla
Dulce și cu un gust aparte , sfecla este o legumă specială. Ea conține un antioxidant denumit betalaina ce poate combate cancerul și alte boli degenerative, fiind de asemenea bogată în vitaminele A, B, C, dar și potasiu și folat.
Este și o sursă naturală de zahăr (aproximativ 9 g pe porție), putând fi achiziționată de la începutul primăverii până la finalul toamnei-iernii. Nu în ultimul rând, reprezintă o sursă excelentă de nutrimente și pentru vegetarieni.
Anghinare
Includerea anghinarei în meniu în sezonul rece este o alegere foarte inspirată, de vreme ce această legumă este consumata în special iarna. Anghinarea este benefică organismului, deoarece este o sursă importantă de vitamina C și fibre.
Anghinarea este cunoscută pentru proprietatea sa de a stimula drenajul bilei și de a ameliora procesele digestive.
Rădăcină de țelină
Indiferent că este fiartă sau consumată crudă, rădăcina de țelină oferă de două ori mai mult fier decât un cartof fiert și are cu 35% mai multe fibre, raportat la aceeași cantitate.
Tot rădăcina de țelină conține mai mult de 70% din doza zilnică recomandată de vitamina K, nutrient asociat cu o mai bună densitate osoasă. Dispune de o aromă subtilă și gustoasă, fiind redusă în calorii, dar bogată în fibre și vitamina C și fosfor.
Conopida
O porție de legume crucifere, categorie din care face parte și conopida, asigura 68% din doza zilnică recomandată de vitamina C, antioxidantul esențial pentru randamentul sistemului imunitar, asociat și cu un risc mai mic de instalare a afecțiunilor cardiace.
Floretele albe ale conopidei conțin nutrienul numit colină, pe care creierul îl transformă într-o substanță despre care oamenii de știință cred că ar putea încetini pierderea memoriei odată cu înaintarea în vârstă. Conopida are, așadar, toate atuurile unei legume minune pentru organism.
Păstârnacul
Circa 250 de grame de păstârnac gătit asigura aproape 30% din doza de vitamina C necesară organismului și mai mult de 20% din aportul recomandat de mangan, mineral care, potrivit unor cercetări științifice, ar acționa ca un antidot natural pentru simptomele sindromului premenstrual.
Păstârnacul gătit mai conține și aproape 6 grame de fibre în fiecare 200 de grame (mai mult de 22% din doza zilnică recomandată), contribuind la menținerea senzației de sațietate mai mult timp și ameliorând digestia.
Hreanul
Consumat împreună cu altă legumă recomandată în orice dieta sănătoasă - broccoli, hreanul este un alt aliment demn de luat în considerare atunci când trebuie să gândim un meniu sănătos în sezonul rece. Atât broccoli-ul, cât și hreanul, conțin enzima numită mirosinaza, care activează proprietățile anticancerigene ale ambelor legume.
Când broccoli-ul este gătit, această enzimă importantă ajunge să fie distrusă. Aici intervine rolul hreanului, care reușește să mențină proprietățile anticancerigene ale broccoli-ului, dacă legumele sunt consumate împreună. Tractul digestiv absoarbe în același timp enzimele benefice din ambele părți. Așadar această combinație de legume devine una ideală și gustoasă.
Varza
Această legumă cruciferă este o sursă excelentă de vitamina B, C, calciu, magneziu, fosfor, proteine și zinc. Are proprietăți antiinflamatorii superioare și ajută la reducerea sau chiar prevenirea umflăturilor. Tot varza este și un bun remediu împotriva durerilor de cap, ulcerelor sau a bolilor de piele.
Varza aduce beneficii importante organismului pe timp de iarnă, fie că este consumată în stare proaspătă, fie că este fiartă, coaptă sau murată. Având atât de multe beneficii pentru organismul uman, aceasta trebuie să devină o legume ce trebuie consumată chiar de mai multe ori pe săptămână.
Dovleacul
Dovleacul se remarcă prin conținutul său important de caroteni, vitamina B1, vitamina C, acid pantotenic, acid folic, potasiu și fibre. Iată, așadar, altă legumă minune ce ne poate deveni o sursă sănătoasă de vitamine și fibre în această perioadă rece.
Este o idee excelentă să introduceți dovleacul în dieta de iarnă, de vreme ce această legumă protejează organismul de bolile cardiace, cancer sau diabet. Aceste soiuri de dovleac pot fi consumate prin fierbere, coacere, frăgezire la aburi sau chiar prăjire.
Recomandarea medicală este de a consuma cât mai multe legume și fructe zilnic pentru ca organismul nostru să obțină toată gama de vitamine, fibre și nutrienți necesare unei bune funcționări .
ADRESAȚI-MI ORICE ÎNTREBARE LEGATĂ DE SUBIECTUL OBEZITĂȚII COMPLETÂND FORMULARUL DE MAI JOS