RESTART LA VIAȚA SOCIALĂ
februarie 6, 2024Cea mai nouă descoperire științifică medicală: Obezitatea cauzată de molecule care perturbă metabolismul
februarie 27, 2024Diabetul zaharat se referă la un grup de boli care afectează modul în care organismul folosește zahărul din sânge (glucoza). Glucoza este o sursă importantă de energie pentru celulele care formează mușchii și țesuturile. Este, de asemenea, cea mai bună sursă de combustibil a creierului.
Este bine cunoscut faptul că principala cauză a diabetului zaharat variază în funcție de tipul acestuia.
Diabetul cronic este clasificat în diabet de tip 1 și diabet de tip 2.
Diabetului potenţial reversibil (de care ne putem vindeca în totalitate) include două tipuri: prediabetul și diabetul gestațional.
Prediabetul apare atunci când nivelul zahărului din sânge este mai ridicat decât în mod normal, dar nu suficient de mare pentru a fi numite diabet. Și prediabetul poate duce la diabet dacă nu se iau măsuri pentru a-l preveni.
Diabetul gestațional apare în timpul sarcinii și poate dispărea după ce copilul se naște.
Care sunt simptomele diabetului?
Simptomele diabetului depind de valoarea glicemiei din sânge. Unele persoane, mai ales dacă au prediabet, diabet gestațional sau diabet de tip 2, pot să nu aibă simptome. În diabetul de tip 1, simptomele tind să apară rapid și să fie mai severe.
Unele dintre simptomele diabetului de tip 1 și ale diabetului de tip 2 sunt:
- senzație de sete mai des decât de obicei;
- urinări mai frecvente;
- pierdere în greutate fără o cauză anume;
- senzație de oboseală și slăbiciune;
- senzație de iritabilitate sau alte modificări ale dispoziției;
- vedere încețoșată;
- prezența de răni cu vindecare lentă;
- imunitate slăbită manifestată prin infecții recurente (ale gingiilor, ale pielii și vaginale).
Diabetul de tip 1 se poate manifesta la orice vârstă, însă deseori începe în timpul copilăriei sau adolescenței.
Diabetul de tip 2, cel mai frecvent tip, se poate dezvolta la orice vârstă, dar este mai frecvent la persoanele cu vârsta peste 40 de ani. Cu toate acestea, diabetul de tip 2 la copii este o afecțiune ce cunoaște o creștere exponențială în ultima vreme.
Care sunt cauzele apariției diabetului?
Pentru a înțelege diabetul, este important să înțelegem modul în care organismul folosește în mod normal glucoza.
Cum funcționează insulina:
insulina este un hormon secretat de pancreas în sânge. Aceasta circulă, lăsând zahărul să intre în celule. Rolul insulinei este de a scădea cantitatea de zahăr din sânge. Pe măsură ce nivelul zahărului din sânge scade, la fel scade și secreția de insulină din pancreas.
Care este rolul glucozei:
glucoza este o sursă de energie pentru celulele care alcătuiesc mușchii și alte țesuturi. Aceasta provine din două surse majore: alimente și ficat (acesta stochează și produce glucoză). Când nivelurile de glucoză sunt scăzute, cum ar fi atunci când nu ați mâncat de ceva timp, ficatul produce glucoză din rezervele de energie stocate anterior sub formă de grăsime. Acest lucru vă menține nivelul de glucoză într-un interval normal.
Cauza exactă a majorității tipurilor de diabet este necunoscută. În toate cazurile, zahărul se acumulează, în cantități mult mai mari, în sânge.
În cazul diabetului de tip 1, acest lucru se datorează faptului că pancreasul nu poate produce suficientă insulină. În cazul diabetului de tip 2, pancreasul secretă suficienta insulină, dar din cauza creșterii rezistenței la insulină, determinată de obezitate, glucoza nu poate pătrunde în celule pentru a fi folosită ca sursă de energie, râmânând astfel la un nivel crescut în sânge.
Care sunt factorii de risc în apariția diabetului?
Factorii de risc pentru apariția diabetului depind de tipul de diabet. Istoricul familial poate juca un rol în toate tipurile. Factorii de mediu și geografia pot crește riscul de diabet de tip 1.
De asemenea, rasa sau etnia este un factor care poate crește riscul de a dezvolta diabet de tip 2. Deși nu este clar de ce, anumiți oameni - inclusiv populația de culoare, hispanicii, indienii americani și americanii asiatici - sunt expuși unui risc mai mare de a dezvolta diabet.
Prediabetul, diabetul de tip 2 și diabetul gestațional sunt mai frecvente la persoanele supraponderale sau obeze.
Complicațiile diabetului
Complicațiile pe termen lung ale diabetului se dezvoltă treptat. Cu cât suferiți de diabet de mai mult timp – și cu cât glicemia este mai puțin controlată – cu atât este mai mare riscul de complicații. În cele din urmă, complicațiile diabetului pot fi invalidante sau chiar vă pot pune viața în pericol.
Complicațiile posibile includ:
- Boli ale inimii și ale vaselor de sânge (cardiovasculare): boala coronariană cu durere în piept (angină), atac de cord, accident vascular cerebral și îngustarea arterelor (ateroscleroză). Dacă aveți diabet, este mai probabil să aveți boli de inimă sau accident vascular cerebral.
- Leziuni ale nervilor din cauza diabetului (neuropatie diabetică): prea mult zahăr poate răni pereții vaselor mici de sânge (capilare) care hrănesc nervii, în special la nivelul picioarelor. Acest lucru poate provoca furnicături, amorțeală, arsuri sau durere care de obicei începe la vârful degetelor de la picioare sau de la mâini și se extinde treptat în sus. Leziunile nervilor legate de digestie pot cauza probleme precum greață, vărsături, diaree sau constipație. Pentru bărbați, pot duce la disfuncție erectilă.
- Leziuni renale cauzate de diabet (nefropatie diabetică): rinichii dețin milioane de grupuri mici de vase de sânge (glomeruli) care filtrează deșeurile din sânge, iar diabetul poate deteriora acest sistem delicat de filtrare.
- Leziuni oculare din cauza diabetului (retinopatie diabetică): diabetul poate deteriora vasele de sânge ale ochiului. Acest lucru ar putea duce la orbire.
- Leziuni ale piciorului: leziunile nervilor la nivelul picioarelor sau fluxul sanguin slab către picioare cresc riscul apariției multor complicații ale picioarelor.
- Afecțiuni ale pielii și gurii: diabetul vă poate lăsa mai predispus la probleme ale pielii, inclusiv infecții bacteriene și fungice.
- Afectarea auzului: problemele de auz sunt mai frecvente la persoanele cu diabet.
- Boala Alzheimer: diabetul de tip 2 poate crește riscul de demență, cum ar fi boala Alzheimer.
- Depresia legată de diabet: simptomele depresiei sunt frecvente la persoanele cu diabet zaharat de tip 1 și tip 2.
Complicațiile diabetului gestațional
Majoritatea femeilor care au diabet gestațional naște copii sănătoși. Cu toate acestea, nivelurile ridicate de zahăr din sânge netratate sau necontrolate pot cauza probleme pentru mamă, cât și pentru copil.
De exemplu, complicațiile care pot apărea la copil și care pot fi cauzate de diabetul gestațional, includ:
- Creștere în exces: glucoza suplimentară poate traversa placenta, determinând pancreasul bebelușului să producă un plus de insulină. Acest lucru poate conduce la creșterea în greutate a copilul și, astfel, la o naștere dificilă.
- Nivel scăzut de zahăr din sânge: se întâmplă ca, uneori, bebelușii mamelor cu diabet gestațional să dezvolte glicemie scăzută (hipoglicemie) la scurt timp după naștere. Acest lucru se datorează faptului că producția proprie de insulină este ridicată.
- Diabetul de tip 2 mai târziu în viață: copiii mamelor care au diabet gestațional au un risc mai mare de a dezvolta obezitate și diabet de tip 2 mai târziu în viață.
- Decesul fătului: diabetul gestațional netratat poate duce la decesul copilului fie înainte, fie la scurt timp după naștere.
Complicațiile la mamă pot fi, de asemenea, cauzate de diabetul gestațional, inclusiv:
- Preeclampsie: simptomele acestei afecțiuni includ hipertensiune arterială, prea multe proteine în urină și tumefierea membrelor inferioare.
- Diabet gestational: dacă femeia a avut diabet gestațional într-o singură sarcină, este mai probabil să îl aibă din nou la următoarea sarcină.
Cum putem preveni apariția diabetului?
Diabetul de tip 1 nu poate fi prevenit, fiind determinat de incapacitatea pancreasului de a secreta suficientă insulină. Dar alegerile unui stil de viață sănătos care ajută la tratarea prediabetului, a diabetului de tip 2 și a diabetului gestațional pot ajuta și la prevenirea acestora.
Iată câteva sfaturi:
- Mâncati alimente sănătoase: alegeți alimente sărace în grăsimi și calorii și mai bogate în fibre. Concentrați-vă pe fructe, legume și cereale integrale.
- Faceți mai multă activitate fizică: incercați să faceți aproximativ 30 de minute de activitate aerobă moderată în majoritatea zilelor săptămânii. De exemplu, faceți o plimbare zilnică rapidă. Dacă nu vă puteți încadra într-un antrenament lung, împărțiți-l în sesiuni mai mici pe parcursul zilei.
- Slăbiți kilogramele în exces: dacă sunteți supraponderal, pierderea chiar și a 7% din greutatea corporală poate reduce riscul de diabet.
- Pentru a vă menține greutatea într-un interval sănătos, aveți în vedere modificări pe termen lung ale obiceiurilor alimentare și nu uitați de exercițiile fizice. Amintiți-vă de beneficiile pierderii în greutate, cum ar fi o inimă mai sănătoasă, mai multă energie și o mai mare stimă de sine.
- Uneori, medicamentele sunt o opțiune. Medicamentele orale pentru diabet, cum ar fi metforminul, pot reduce riscul de diabet de tip 2. Dar alegerile unui stil de viață sănătos sunt importante. Dacă aveți prediabet, verificați glicemia cel puțin o dată pe an pentru a vă asigura că nu ați dezvoltat diabet de tip 2.
Teste pentru diabet zaharat de tip 1 și tip 2 și prediabet
Testul HBA1C (Hemoglobina glicozilată):
Acest test de sânge arată nivelul mediu de zahăr din sânge pentru ultimele 2 până la 3 luni. Măsoară procentul de zahăr din sânge atașat de hemoglobină, proteină purtătoare de oxigen din globulele roșii. Cu cât este mai mare nivelul zahărului din sânge, cu atât veți avea mai multă hemoglobină cu zahărul atașat. Un nivel de 6,5% sau mai mare la două teste separate înseamnă că aveți diabet. Un nivel între 5,7% și 6,4% înseamnă că aveți prediabet. Sub 5,7% este considerat normal.
Glicemia din sânge aleatoriu:
O probă de sânge va fi prelevată la un moment dat. Indiferent când ai mâncat ultima dată, un nivel de zahăr din sânge de 200 de miligrame pe decilitru (mg/dL) – 11,1 milimoli pe litru (mmol/L) – sau mai mare sugerează diabet.
Glicemia a jeun:
Se va preleva o probă de sânge după ce nu ați mâncat nimic cu o seară înainte. Un nivel de zahăr din sânge a jeun mai mic de 100 mg/dL (5,6 mmol/L) este normal. Un nivel de zahăr din sânge a jeun de la 100 la 125 mg/dL (5,6 până la 6,9 mmol/L) este considerat prediabet. Dacă este de 126 mg/dL (7 mmol/L) sau mai mare la două teste separate, aveți diabet.
Test de toleranță la glucoză:
Pentru acest test, este necesar să postești peste noapte. Se măsoară nivelul zahărului din sânge. Apoi se bea un lichid ce conține glucoza, iar nivelurile de zahăr din sânge sunt testate în mod regulat în următoarele două ore. Un nivel de zahăr din sânge mai mic de 140 mg/dL (7,8 mmol/L) este normal. O valoare mai mare de 200 mg/dL (11,1 mmol/L) după două ore înseamnă că aveți diabet. O valoare cuprinsă între 140 și 199 mg/dL (7,8 mmol/L și 11,0 mmol/L) înseamnă că aveți prediabet.
Dacă medicul dumneavoastră crede că ați putea avea diabet de tip 1, vă poate testa urina pentru a căuta prezența cetonelor. Cetonele sunt un produs secundar produs atunci când mușchii și grăsimea sunt folosite pentru energie.
Tratament
În funcție de tipul de diabet, monitorizarea zahărului din sânge, insulina și medicamentele orale pot face parte din tratamentul dumneavoastră. Consumul unei diete sănătoase, menținerea unei greutăți în parametrii normali și efectuarea unei activități fizice regulate sunt, de asemenea, părți importante ale gestionării diabetului.
Chirurgie bariatrică
Unele persoane cu diabet zaharat de tip 2 care suferă de obezitate și au un indice de masă corporală mai mare de 35 pot fi ajutate de anumite tipuri de chirurgie bariatrică.
Studiile arată că intervențiile bariatrice, precum by-pass-ul sau sleeve-ul gastric, duc la remisia semnificativă a diabetului de tip 2, într-un procentul de aproximativ 90% din cazuri.
ADRESAȚI-MI ORICE ÎNTREBARE LEGATĂ DE SUBIECTUL OBEZITĂȚII COMPLETÂND FORMULARUL DE MAI JOS