
Care sunt cele mai importante analize pentru un pacient bariatric
iulie 13, 2023
De ce NU recomand botoxul stomacal?
august 6, 2023Tulburările de alimentație sunt afecțiuni grave, care pot pune viața în pericol, care afectează sănătatea emoțională și fizică a unei persoane. Ele nu sunt doar un „moft” sau o „fază”, nefiind o problemă de alimentație doar pentru o perioadă de timp. Sunt afecțiuni reale, complexe și devastatoare care pot avea consecințe grave asupra sănătății, productivității și relațiilor sociale ale individului.
Acestea pot afecta fiecare sistem al organismului, iar persoanele care se luptă cu o tulburare de alimentație trebuie să caute ajutor medical de îndată. Cu cât o persoană cu o tulburare de alimentație caută mai devreme un tratament, cu atât este mai mare probabilitatea de recuperare fizică și emoțională.
CONSECINȚE COMUNE ASUPRA SĂNĂTĂȚII
SISTEMUL CARDIOVASCULAR
Consumând mai puține calorii decât aveți nevoie înseamnă că organismul își va descompune propriul țesut pentru a-l folosi drept combustibil.
Mușchii sunt unele dintre primele organe degradate, iar cel mai important mușchi din organism este inima. Pulsul și tensiunea arterială încep să scadă, deoarece inima are mai puțin combustibil pentru a pompa sângele. Riscul de insuficiență cardiacă crește pe măsură ce ritmul cardiac și nivelul tensiunii arteriale scad din ce în ce mai mult. Unii medici confundă pulsul lent al unui atlet (care se datorează unei inimi puternice și sănătoase) cu pulsul lent al unei tulburări de alimentație (care se datorează unei inimi malnutrite).
Dacă există îngrijorări cu privire la o tulburare de alimentație, considerați ritmul cardiac scăzut ca fiind un simptom.
Epurarea prin vărsături sau laxative vă epuizează corpul de substanțe chimice importante numite electroliți. Potasiul electrolitic joacă un rol important în a ajuta inima să bată și mușchii să se contracte, dar este adesea epuizat prin purjare. Alți electroliți, cum ar fi sodiul și clorul, pot ajunge la dezechilibru, de asemenea, prin purjare sau prin consumul de cantități excesive de apă. Dezechilibrele electrolitice pot duce la bătăi neregulate ale inimii și posibil la insuficiență cardiacă și la moarte. Rata metabolică de repaus este redusă ca rezultat al încercărilor organismului de a conserva energia.
SISTEMUL GASTROINTESTINAL
La nivel gastrointestinal se observă o digestia încetinită cunoscută sub numele de gastropareză. Restricția alimentară și/sau epurarea prin vărsături interferează cu golirea normală a stomacului și cu digestia nutrienților, ceea ce poate duce la:
- Dureri de stomac și balonare
- Greață și vărsături
- Fluctuații ale nivelului zahărului din sânge
- Intestinele blocate de la mase solide de alimente nedigerate
- Infecții bacteriene
- Balonare după ce ați mâncat doar cantități mici de alimente
- Constipație, care poate avea mai multe cauze:
- Aport nutrițional inadecvat, ceea ce înseamnă că nu este suficient în intestine pentru ca organismul să încerce să elimine;
- Nutriția inadecvată pe termen lung poate slăbi mușchii intestinelor și îi poate lăsa fără puterea de a propulsa alimentele digerate din organism;
- Abuzul de laxative poate afecta terminațiile nervoase și poate lăsa corpul dependent de ele pentru a avea o mișcare intestinală.
- Mâncatul excesiv poate provoca ruperea stomacului, creând o urgență care pune viața în pericol;

- Vărsăturile pot uza esofagul și pot provoca perforarea acestuia, creând o urgență care, de asemenea, pune viața în pericol. Vărsăturile frecvente pot provoca, de asemenea, dureri în gât și o voce răgușită;
- Când cineva își provoacă vărsături pe o perioadă lungă de timp, glandele salivare (parotide) situate la nivel submaxilar și din pre-auricular se pot umfla. Acest lucru se poate întâmpla și atunci când o persoană nu mai vomită;
- Atât malnutriția, cât și purjarea pot provoca pancreatită, o inflamație a pancreasului, care poate fi letala. Simptomele includ durere intense, greață și vărsături;
- Obstrucție intestinală, perforație sau infecții, cum ar fi:
- Probleme mecanice ale intestinului, cum ar fi obstrucția fizică a intestinului, cauzate de articolele ingerate;
- Obstrucție intestinală sau blocaj care împiedică trecerea alimentelor și apei prin intestine;
- Bezoar, o masă de material nedigerabil găsit prins în tractul gastrointestinal (esofag, stomac sau intestine).
- Perforația intestinală, cauzată de ingestia unui produs nealimentar care creează o gaură în peretele stomacului sau al intestinelor.
- Infecții cum ar fi toxoplasmoza și toxocariaza pot apărea din cauza ingerării fecalelor sau murdăriei animalelor de companie;
- Intoxicații, cum ar fi otrăvirea cu metale grele cauzate de ingerarea vopselei pe bază de plumb.
CONSECINȚE NEUROLOGICE
Deși creierul cântărește doar trei kilograme, consumă până la o cincime din caloriile organismului. Dieta, postul, înfometarea și/sau alimentația neregulată înseamnă că creierul nu primește energia de care are nevoie, ceea ce poate duce la obsesia de a mânca și dificultăți de concentrare. Foamea extremă sau plenitudinea la culcare pot crea dificultăți de a adormi sau de a rămâne adormit.
Neuronii au nevoie de un strat izolator, protector de lipide pentru a putea conduce electricitatea. Aportul inadecvat de grăsimi poate deteriora acest strat protector, provocând amorțeală și furnicături în mâini, picioare și alte extremități.
Neuronii folosesc electroliți (potasiu, sodiu, clor și calciu) pentru a trimite semnale electrice și chimice în creier și corp. Deshidratarea severă și dezechilibrele electrolitice pot duce la convulsii și crampe musculare.
Dacă vasele de sânge nu pot împinge suficient sânge către creier, pot apărea leșinul sau amețelile, în special când stați în picioare.
Persoanele cu greutăți corporale mai mari au un risc crescut de apnee în somn, o tulburare în care o persoană se oprește în mod regulat din respirație în timp ce doarme.
CONSECINȚE ASUPRA SISTEMULUI ENDOCRIN
Corpul produce mulți dintre hormonii necesari cu ajutorul grăsimilor și a colesterolului pe care le consumăm. Fără suficiente grăsimi și calorii în dietă, nivelurile de hormoni pot scădea, inclusiv al hormonilor sexuali (estrogen și testosteron) și al hormonilor tiroidieni, având urmări precum:
- Scăderea nivelului hormonilor sexuali poate face ca menstruația să nu apară, să devină neregulată sau să se oprească complet;
- Scăderea nivelului hormonilor sexuali poate crește semnificativ pierderea osoasă (cunoscută sub numele de osteopenie și osteoporoză) și riscul de fracturi ale oaselor;
- Rata metabolică de repaus redusă, rezultat al încercărilor organismului de a conserva energia;
- În timp, alimentația excesivă poate crește șansele ca organismul unei persoane să devină rezistent la insulină, un hormon care permite organismului să obțină energie din carbohidrați. Acest lucru poate duce la diabet de tip 2;
- Fără suficientă energie pentru a-și alimenta metabolismul, temperatura corpului va scădea și se poate dezvolta hipotermie;
- Foametea poate cauza niveluri ridicate de colesterol, deși aceasta NU este o indicație pentru a restricționa grăsimile alimentare, lipidele și/sau colesterolul.
ALTE CONSECINȚE ASUPRA SĂNĂTĂȚII
- Consumul scăzut de calorii și grăsimi poate cauza uscarea pielii, fragilitatea și căderea parului;
- Pentru a păstra căldura în perioadele de foame, corpului îi va crește părul fin, pufos, numit lanugo;
- Deshidratarea severă, prelungită poate duce la insuficiență renală;
- Alimentația inadecvată poate scădea numărul anumitor tipuri de celule sanguine;
- Anemia se dezvoltă atunci când în dietă există prea puține globule roșii sau prea puțin fier. Simptomele includ oboseală, slăbiciune și dificultăți de respirație;
- Malnutriția poate reduce, de asemenea, numărul celulelor albe din sânge- acestea luptă împotriva infecțiilor;

În concluzie, aceste constatări legate de consecințele numeroase pe care o tulburare de alimentație le poate avea asupra întregului organism subliniază severitatea și importanța pentru sănătatea publică a tuturor tipurilor de tulburări de alimentație.
Tratamentul fiecărui caz în parte este singura șansă de vindecare corectă a acestor tulburări alimentare.
ADRESAȚI-MI ORICE ÎNTREBARE LEGATĂ DE SUBIECTUL OBEZITĂȚII COMPLETÂND FORMULARUL DE MAI JOS