Chirurgia sânului

Patologia mamară este un fenomen întâlnit din ce în ce mai des în rândul femeilor.

Patologia mamară este un fenomen întâlnit din ce în ce mai des în rândul femeilor. Fie că vorbim de patologie mamară benignă, fie că vorbim de patologie mamară malignă, teama care însoțește fiecare vizită la medicul specialist duce întotdeauna gândurile femeii spre ce e mai rău: cancer.

Patologia benignă are o distribuție diferită,  în funcție de vârstă putând să însemne leziuni inflamatorii (mastite acute sau cronice, micoze mamare), mastopatia fibrochistică sau tumori mamare (lipom, fibroadenom, tumori phyllodes). Aceste afecțiuni pot fi identificate, diagnosticate și tratate corespunzător în cadrul vizitei regulate, anuale, la medical specialist.

Patologia malignă (cancer mamar), poate fi diagnosticată cu ajutorul investigațiilor imagistice (ecografie mamară +/- elastografie, mamografie, RMN) , însă diagnosticul de certitudine se poate afla doar prin recoltarea unei biopsii pentru examenul histopatologic,  intraoperator.

După diagnosticarea corectă a bolii,  pacienta va primi indicațiile medicale pentru efectuarea uneia dintre intervențiile chirurgicale de mai jos , însoțite sau nu de tratament radioterapeutic, chimioterapeutic și/sau hormonal.

Biopsia excizională (tumorectomia)

Este manevra chirurgicală de îndepărtare a unei tumori, piesa urmând să fie dată spre examinare histopatologică.

Este o intervenție care se efectuează doar sub anestezie generală, fiind totodată o metodă diagnostică (prin recoltarea probei histopatologice) ,cât și o metodă terapeutică ( prin îndepărtarea tumorii).

Efectuarea tumorectomiei este o recomandare chirurgicală aplicabilă cazurilor în care biopsia mamară nu este posibilă (din cauza probabilității crescute de  a rata puncția tumorii).

Medicul chirurg va avea grijă ca, odată cu extirparea tumorii, să rezece și o margine de țesut mamar din jur, pentru a avea o siguranță oncologica a zonei.

Excizia ganglionului santinelă

Ganglionul santinelă este primul ganglion în care drenează cancerul mamar, iar cu ajutorul tehnicii ganglionului santinelă pacienta beneficiază de avantajul îndepărtării strict a ganglionului sau ganglionilor afectați, nemaiexistând  riscul complicațiilor asociate îndepărtării chirurgicale a tuturor ganglionilor limfatici potențial afectați de boală (așadar fără ca medicul chirurg să efectueze și limfadenectomia axilară) și fără alte urmări din punctul de vedere al evoluției bolii.

Sectorectomia

Este o intervenție chirurgicală de tip conservatoare a sânului , fiind utilizată pentru a rezeca doar tumora (nodulul canceros) împreună cu o zonă de țesut sănătos din jur.

În această situație, chirurgul va hotărî care este cantitatea de țesut mamar pe care o va îndepărta , luând în calcul tipul cancerului mamar,  dimensiunea tumorii și localizarea acesteia la nivelul sânului,  cantitatea de țesut adiacent care trebuie îndepărtat și dimensiunea sânilor.

Sectorectomia  este  utilizată de către medicul chirurg în  cazul tumorilor benigne, cazuri în  care se dorește  tratarea cancerului mamar în  mod conservator.

În  cel de-al doilea caz, sectorectomia poate fi  însoțită  de limfadenectomie , în funcție de gradul de extindere a cancerului mamar în zona ganglionilor axilari.

Mastectomia

Mastectomia este intervenția de îndepărtare a sânului/sânilor în întregime . Este o intervenție chirurgicală mai complicată, putându-se întinde pe un timp operator de la 2 până la 4 ore, în funcție de tipul de mastectomie ales.

Mastectomia simplă presupune îndepărtarea glandei mamare, a tegumentului și țesutului grăsos înconjurător.

Mastectomia radicală modificată cu limfadenectomie axilară de tip Madden este folosită de medicul chirurg în cazurile în care se dorește păstrarea micului și marelui pectoral. Există și cazuri în care paciență primește indicația chirurgicală de mastectomie radicală modificată tip Patey, intervenție în care medicul chirurg va păstra doar marele pectoral.

Mastectomia subcutană este o nouă tehnică operatorie , folosită în scop profilactic, prin care se prezervă tegumentul, mamelonul și areola, creând astfel  posibilitatea efectuării unei reconstrucții mamare imediate.

În cazul mastectomiei, perioada de spitalizare durează 3-4 zile, pacienta purtând drenurile până la 7-10 zile, moment în care va fi necesară o reevaluare medicală de specialitate.
Înaintea oricărei operații radicale de cancer mamar, echipa multidisciplinară care se întrunește sub forma unei Tumor Board (medic radioterapeut, medic oncolog, medic chirurg de chirurgie generală, medic anestezist) va decide pașii de urmat în fiecare caz în parte, astfel încât tratamentul radioterapeutic, chimioterapeutic și chirurgical să fie utilizat spre binele pacientei și având un singur scop: vindecarea.