Chistectomia
Chistectomia este intervenția chirurgicală utilizată de medicul chirurg pentru îndepărtarea unui chist ovarian ( sac plin de lichid limpede, care se dezvoltă la nivelul ovarului, ca parte a procesului natural de producere a ovulelor).
Un chist ovarian normal, funcțional, poate avea în dimeniuni până la 3.8 cm în momentul în care se pregătește să elibereze ovulul în abdomen, la ovulație.
Chisturile ovariene funcționale nu se transformă în cancer, ci dispar de la sine în câteva luni. Însă în cazul în care chistul se dezvoltă după procesul de eliberare a ovului ( chist luteal), continuă să crească pe perioada în care este ținut sub observație și produce simptome precum dureri abdominale, creșteri în greutate, modificări ale ciclului menstrual , greață și vărsături, lipotimie, sângerări vaginale, medicul va recomanda investigarea și tratarea lui chirurgicală , de urgență.
Chistectomia pe cale laparoscopică este utilizată în cazul pacientelor tinere, pentru îndepărtarea chistului și păstrarea intactă a ovarului. Laparotomia ( calea clasică) este utilizată de medicul chirurg atunci când chistul ovarian este foarte mare, când se suspectează cancerul ovarian sau atunci când se evidențiază o problemă la nivelul organelor pelvine sau abdominale .
În măsura în care ovarul rămâne intact, chistectomia nu previne apariția de noi chisturi la nivelul ovarului respectiv.