Displazia este o altă afecțiune precanceroasă, manifestându-se prin existența unor celule anormale, care nu sunt asemănătoare celulelor canceroase, apărute într-un polip sau la nivelul mucoasei colonului. Pe măsură ce cancerul avansează la nivelul peretelui colonului sau rectului și trece de acesta, el poate ajunge inclusiv în ganglionii limfatici din apropiere sau în alte organe ale corpului (ficat, creier, plămân).
Diagnosticarea cancerului colorectal se face printr-un complex de analize și investigații, printre care se numără : analizele de sânge, examenul digital rectal, colonoscopia și RMN-ul.
Tratamentul chirurgical al cancerului colorectal va fi recomandat în funcție de tipul de cancer și de gradul de răspândire al acestuia și presupune, în cele mai multe dintre cazuri, rezecarea porțiunii de colon unde a apărut cancerul , bineînțeles împreună cu vascularizațiile și ganglionii limfatici adiacenți.
În funcție de localizarea cancerului, medicul chirurg va hotărâ abordarea uneia dintre următoarele tipuri de operații:
- Hemicolectomia dreaptă – prin care se rezecă partea dreaptă a colonului împreună cu apendicele cecal, după care va reface continuitatea tractului digestiv prin anastomoza intestinului subțire la colon;
- Hemicolectomia stângă-presupune excizarea, de către medicul chirurg, a părții stângi a colonului, refăcând continuitatea tractului digestiv prin legarea colonului la rect
- Colectomia subtotală – este operația prin care se excizează întregul colon și se reface continuitatea tractului digestiv prin legarea intestinului subțire la rect.
- Rezecția anterioară de rect – presupune excizarea unei porțiuni din rectul superior și din colonul stâng și refacerea continuității tractului digestiv prin legarea colonului la rect.
- Rezecția abdominoperineală a rectului (cunoscută și sub denumirea de “amputație de rect”) – este operația indicată în cazurile în care cancerul este situat pe porțiunea inferioară a rectului, foarte aproape de canalul anal. Intervenția chirurgicală va afecta mușchiul care controlează retenția materiilor fecale (sfincterul anal), ceea ce va determina medicul chirurg să excizeze întregul rect și să efectueze o colostomă definitivă, adică o deschidere artificială a colonului la nivelul peretelui abdominal.