Calculii biliari, cunoscuți popular ca „pietre la fiere”, reprezintă o afecțiune frecventa în cazul pacienților obezi. Cauza principală de apariție a acestora este reprezentată de creșterea importanta a nivelului de colesterol sau atunci când depozitele de grăsime sunt mai mari decât cele normale.
Bila, secretată de ficat, este substanța responsabilă de emulsionarea grăsimilor în tubul digestiv, făcându-le astfel mai ușor de absorbit în intestinul subțire.
Rolul bilei este și acela de a împiedica precipitarea colesterolului și de a-l menține sub formă de suspensie.
Totuși, atunci când nivelul colesterolului ajunge la cote foarte ridicate, bila nu mai reușește să împiedice precipitarea. Acest fapt duce la apariția calculilor biliari (pietre).
Sintetizand cele de mai sus, caderea parului este de fapt o rarire difuza a firelor de par, determinata de ciclul normal de crestere a parului, care afecteaza atat femeile, cat si barbatii, indiferent de rasa. Se intalneste mai frecvent la femei, imediat dupa nasteri sau la bebelusi in primele luni de viata.
CINE ESTE EXPUS RISCULUI DE A FACE CALCULI BILIARI
Studiile au estimat ca un procent de aproape 25% dintre pacienții obezi suferă de litiază biliară.
Uneori severitatea bolii poate impune o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea colecistului.
Obezitatea este caracterizată prin creșterea nivelului de colesterol în sânge, ceea ce poate accelera apariția calculilor.
Femeile sunt mai susceptibile pentru apariția litiazei biliare decât bărbații. De asemenea, grăsimea acumulată în exces în regiunea mijlocie a abdomenului, este un factor favorizant în apariția pietrelor.
SCĂDEREA RAPIDĂ ÎN GREUTATE SI CALCULII BILIARI
Un efect advers nedorit în cazul scăderii rapide în greutate, precum o intervenție bariatrică (gastric sleeve, gastric by-pass) este reprezentat de formarea calculilor biliari.
Aproximativ 35% dintre pacienții care au suferit o operație bariatrică, prezinta calculi biliari. De aceea, chirurgii bariatrici preferă să inițieze un tratament preventiv împotriva calculilor, timp de aproximativ 6 luni, cu medicamente care împiedica precipitarea colesterolului, ca de exemplu Ursofalk-ul.
La pacienții care prezintă deja litiaza biliară, adesea se practica îndepărtarea colecistului (colecistectomia) în același timp cu operația bariatrică.
SIMPTOME
Pietrele mici pot fi adesea fără simptome sau sunt detectate accidental în timpul altor explorări medicale.
Atunci când acestea ajung la o dimensiune suficient de mare încât să blocheze ieșirea bilei din colecist, se produce colica biliară.
Simptomul principal al colicii biliare este reprezentat de durere acută al nivelul regiunii superioare a abdomenului, ce poate dura între 30 minute și câteva ore. Unii pacienți pot simți durerea și în umărul drept, aceasta fiind însoțită de greață și vărsături.
Durerea din timpul colicii biliare este data de contracția spastică a colecistului, care încearcă să îndepărteze obstacolul ce blochează fluxul bilei.
Tratamentul obișnuit în cazul colicilor biliare repetate este chirurgical și consta în îndepărtarea colecistului (colecistectomie), cel mai frecvent pe cale laparoscopică, intervenția clasica fiind excepțională și rezervată cazurilor complicate.