
Cinci fapte surprinzătoare despre obezitate
mai 3, 2025
Tu știi care sunt alimentele care îți pot crește colesterolul bun (HDL)?
mai 3, 2025Operația de micșorare de stomac (gastric sleeve) poate face asta pentru tine
Cele mai recente cercetări în domeniul medical au ajuns la concluzia că schimbările care apar la nivelul creierului și care au legătură cu obezitate pot fi inversate după intervenția chirurgicală bariatrică.
Cum s-a desfășurat studiul și ce concluzii au tras medicii specialiști?
Studiul publicat de Albino Oliveira-Maia și colegii săi de la Fundația Champalimaud din Portugalia a demonstrat că alimentele cu mai multe calorii au fost preferate în rândul persoanelor care suferă sau nu de obezitate, în ciuda gustului și texturii similare celorlalte alimente asemănătoare.
Cum trimite mâncarea semnale către creier
Mâncatul trimite creierului semnale cu informații despre conținutul energetic al unui aliment, care poate influența preferințele alimentare, indiferent de aromă. Persoanele cu obezitate au adesea deficiențe în zonele creierului în care este eliberată dopamina, ceea ce poate determina o alimentație legată de recompense și o preferință pentru alimente bogate în grăsimi și zaharuri.
Studiul și testarea cu iaurt
În acest studiu, după ce au examinat un grup mare de voluntari sănătoși, cercetătorii au comparat preferințele alimentare în trei grupuri: 11 indivizi cu obezitate, 23 de pacienți post-operație bariatrică și 27 de subiecți de control non-obezi. Au oferit participanților iaurt cu conținut scăzut de grăsimi îndulcit, cu și fără maltodextrină (un carbohidrat care adaugă calorii la iaurt, fără impact asupra gustului sau texturii).
Participanții au mâncat iaurtul acasă, alternând între iaurtul care conține și cel fără maltodextrină. Toate cele trei grupuri au mâncat mai mult iaurt care conține maltodextrină, în ciuda faptului că ambele le-au evaluat că fiind la fel de plăcute. În mod oarecum neașteptat, efectele maltodextrinei asupra consumului de iaurt au fost similare la persoanele cu obezitate față de omologii lor non-obezi.
Studiul a folosit, de asemenea, marcarea cu iod radioactiv și tomografia computerizată cu emisie de fotoni pentru a vizualiza receptorii de dopamină din creier. În concordanță cu studiile anterioare, persoanele cu obezitate au avut o disponibilitate mai mică a receptorilor de dopamină decât martorii non-obezi.
Efectele operației asupra activității dopaminei
Disponibilitatea receptorilor de dopamină a fost similară în grupurile formate din persoane care trecuseră prin operația de micșorare de stomac și grupurile de persoane non-obeze și a fost asociată cu o alimentație mai restrânsă. Aceste rezultate sugerează că modificările creierului legate de obezitate pot fi inversate după o intervenție chirurgicală bariatrică, având un impact potențial asupra cantității de alimente consumate, dar nu neapărat a tipurilor de alimente preferate.
„Am fost foarte intrigăți de faptul că, în timp ce comportamentul a fost ghidat spre consumul de iaurturi cu un conținut mai mare de energie, acesta nu părea să fie rezultatul unor alegeri explicite, deoarece nu s-au găsit modificări consistente în gradul de plăcere a aromelor îmbogățite cu carbohidrați”, au declarat autorii. „Important, acest comportament a fost menținut la pacienții cu obezitate și după intervenții chirurgicale de slăbire, chiar dacă au existat diferențe importante în sistemul lor cerebral dopaminergic.”
ADRESAȚI-MI ORICE ÎNTREBARE LEGATĂ DE SUBIECTUL OBEZITĂȚII COMPLETÂND FORMULARUL DE MAI JOS