În acest anotimp, nevoile organismului sunt mai accentuate, fiind necesari mai mulți nutrienți pentru a menține constantă temperatura corpului. Așadar, vom consuma alimente cât mai sănătoase, preparate prin fierbere sau coacere astfel încât să nu se piardă nutrienții, putând adăuga și un plus de condimente și mirodenii, binecunoscute pentru efectele lor curative.
IARNA TENTAȚIILOR
Specialiștii în nutriție ne recomandă să consumăm alimente-minune, care să ne crească rezistența sistemului imunitar : cartofii dulci, dovleacul, dovleceii și păstârnacul.
Prin conținutul ridicat de vitamina A și vitamina C, aceste legume devin esențiale în alimentația pe timpul iernii.
Usturoiul, de asemenea, este o alta legumă cu puternice proprietăți antivirale și antifungice, care nu ar trebui să lipsească din alimentația noastră.
Lintea, fasolea, mazărea, orezul brun și cerealele (ovăzul, orzul) sunt alte alimente minune care ne ajută să ne păstram o alimentație sănătoasă pe timp de iarnă.
Care sunt cele mai importante sfaturi de urmat în aceasta perioadă?
1. ATENȚIE LA CARBOHIDRAȚI !
2. ATENȚIE LA INDEXUL GLICEMIC !
3. NU UITAȚI DE VITAMINA D!
4. SUPLIMENTE NUTRIȚIONALE
5. VITAMINA C
6. ATENȚIE LA CONSUMUL DE PROTEINE!
7. SAREA ȘI CAFEINA
8. NU UITAȚI SĂ VĂ HIDRATAȚI SUFICIENT !
9. STIMULAȚI IMUNITATEA !
10. REDUCEȚI CONSUMUL DE ALCOOL!
Oricât ar fi de greu de crezut, specialiștii ne recomanda ca, iarna, alimentația noastră să fie cât mai simplă.
Fară grăsimi inutile, fară dulciuri care nu aduc niciun aport nutrițional.
În schimb, cu mai multe fructe, legume și apă. Aportul de alimente nu trebuie să fie mai mare (dacă este iarnă, asta nu înseamnă că trebuie să modificăm cantitatea de alimente consumate) , ci alimentele trebuie alese cu grijă, astfel încât aportul lor nutrițional să fie maxim.