
Chirurgia bariatrică, modalitatea accesibilă pentru o sănătate mai bună a inimii și o tensiune arterială scăzută
mai 18, 20245 mituri comune despre obezitate
Deși obezitatea este comună, există multe concepții greșite asociate cu ea - și aceste mituri alimentează adesea stigmatizarea socială.
Oamenii sunt din ce în ce mai conștienți de problemele de sănătate asociate cu obezitatea. Cu toate acestea, în ciuda campaniilor de sănătate publică, miturile continuă să existe.
Este important să abordăm miturile care înconjoară obezitatea. Având în vedere acest lucru, acest articol va aborda cinci dintre cele mai răspândite neînțelegeri asociate acestei afecțiuni.
1. Pentru a reduce obezitatea, doar mănâncă mai puțin și mișcă-te mai mult!
În multe cazuri, consumul mai multor calorii decât are nevoie organismul pentru o perioadă prelungită de timp este cauza directă a obezității. Într-adevăr, marea majoritate a măsurilor pentru reducerea obezității vizează scăderea aportului caloric, creșterea activității fizice sau ambele.
Deși dieta și exercițiile fizice sunt factori importanți, mai mulți factori independenți pot juca, de asemenea, un rol semnificativ în obezitate. Acești factori, de care oamenii uită adesea, includ somn insuficient, stresul psihologic, durerea cronică, perturbatorii endocrini (hormoni) și utilizarea anumitor medicamente. În aceste cazuri, supraalimentarea, de exemplu, poate fi mai degrabă un simptom decât o cauză.
De asemenea, unii dintre acești factori lucrează împreună pentru a crește riscul de obezitate. De exemplu, stresul poate crește riscul de obezitate. Datorită prevalenței stigmatizării în greutate, obezitatea poate fi stresantă pentru unii oameni, crescând astfel nivelul de stres și declanșând o buclă de feedback negativ. În plus, stresul poate afecta calitatea somnului, iar acest lucru, la rândul său, ar putea cauza privarea de somn, care este un alt factor în dezvoltarea obezității. De asemenea, lipsa de somn pare să crească nivelul de stres. După cum explică studiile, „nivelurile hormonilor de stres se corelează pozitiv cu durata scăzută a somnului”.
Apneea în somn, situație în care unei persoane i se oprește respirația pentru perioade scurte în timpul somnului, este mai răspândită la persoanele supraponderale sau diagnosticate cu obezitate. Din nou, se poate forma un ciclu: pe măsură ce se îngrașă, apneea în somn se poate agrava, ceea ce poate duce la privarea de somn, ceea ce poate duce la creșterea în greutate suplimentară.
După cum acest articol va continua să evidențieze, aportul de calorii și exercițiile fizice sunt factori vitali în reducerea obezității, dar nu spun toată povestea.
2. Obezitatea cauzează diabet
Obezitatea nu cauzează în mod direct diabetul. Este un factor de risc pentru diabetul de tip 2, dar nu toți cei care suferă de obezitate vor dezvolta diabet de tip 2 și nu toți cei cu diabet de tip 2 au obezitate.
Obezitatea este, de asemenea, un factor de risc pentru diabetul gestațional, care apare în timpul sarcinii, dar nu este un factor de risc pentru diabetul de tip 1.
3. Persoanele cu obezitate sunt leneșe
Un stil de viață inactiv este un factor favorizant în apariția obezității, iar a deveni mai activ poate ajuta la pierderea în greutate. Cu toate acestea, obezitatea înseamnă mai mult decât inactivitate.
Un alt factor de luat în considerare este faptul că nu toți oamenii sunt capabili să facă activitate fizică. De exemplu, unele dizabilități fizice pot face deplasarea dificilă sau imposibilă.
De asemenea, anumite probleme de sănătate mintală pot afecta grav motivația - și pare să existe o relație între depresie și obezitate, ceea ce adâncește și mai mult complexitatea.
Pe lângă problemele de sănătate fizică și mintală, unele persoane cu obezitate pot avea, de asemenea, o imagine negativă asupra corpului, ceea ce ar putea face ca părăsirea casei lor să le ofere o perspectivă mai descurajantă.
4. Dacă rudele tale apropiate au obezitate, și tu vei avea la fel
Relația dintre obezitate și genetică este complexă, dar cineva ale cărui rude au obezitate nu va dezvolta neapărat afecțiunea. Cu toate acestea, probabilitatea lor de a dezvolta această afecțiune este mai mare.
Înțelegerea rolului genelor și al mediului în mod izolat este dificilă; oamenii care împărtășesc gene similare trăiesc adesea împreună și, prin urmare, pot avea obiceiuri alimentare și stil de viață similare.
Deși studii mai recente au identificat un rol mai semnificativ pentru mediu, genetica pare să joace un rol important în obezitate. Din 2006, studiile de asociere la nivelul genomului au descoperit peste 50 de gene asociate cu obezitatea, majoritatea cu efecte foarte mici.
Chiar dacă genetica este importantă, acest lucru nu înseamnă că obezitatea este inevitabilă pentru cineva ale cărui rude au această afecțiune.
5. Obezitatea nu afectează sănătatea
Acesta este un mit. Există mai multe afecțiuni asociate cu obezitatea. De exemplu, obezitatea crește riscul de diabet zaharat, hipertensiune arterială, boli cardiovasculare, osteoartrită, apnee în somn și unele afecțiuni ale sănătatii mintală.
Acestea fiind spuse, chiar și o scădere în greutate modestă poate oferi beneficii pentru sănătate. Potrivit CDC, „scăderea în greutate de 5-10% din greutatea corporală totală este probabil să producă beneficii pentru sănătate, cum ar fi îmbunătățirea tensiunii arteriale, a colesterolului din sânge și a glicemiei”.
De asemenea, o revizuire a literaturii existente concluzionează că intervențiile de scădere în greutate „pot reduce mortalitatea prematură de toate cauzele la adulții cu obezitate”.
Obezitatea este o afecțiune foarte răspândită. Pe măsură ce numărul de ani pe care persoana diagnosticată cu obezitate îi petrece cu acesta afecțiune, numărul afecțiunilor asociate acesteia vor crește, cauzând și mai multe dificultăți în viață de zi cu zi. În prezent, tratamentul chirurgical rămâne cea mai eficientă metodă de a scăpa de obezitate.
ADRESAȚI-MI ORICE ÎNTREBARE LEGATĂ DE SUBIECTUL OBEZITĂȚII COMPLETÂND FORMULARUL DE MAI JOS