Mituri despre chirurgia bariatrică
ianuarie 17, 2019Chirurgia bariatrică scade riscul de apariție a melanomului malign
februarie 4, 2019[vc_row][vc_column][vc_column_text css=”.vc_custom_1566741731758{padding-bottom: 10px !important;}”]
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row css=”.vc_custom_1566647713429{padding-top: 20px !important;}”][vc_column][vc_column_text css=”.vc_custom_1566742132456{padding-bottom: 20px !important;}”]
Caderea parului dupa interventiile bariatrice este un lucru foarte des intalnit si foarte stresant pentru pacienti, toti dorind sa aiba rezultate ideale in ceea ce priveste slabitul, dar si un par frumos.
[/vc_column_text][vc_column_text]Parul uman are un ciclu de crestere ce implica 2 etape:
- – faza de crestere, denumita anagen, in care se afla in permanenta aproximativ 90% din foliculii pilosi.
- – faza de repaus, denumita telogen, in care se afla mereu 10-15% dintre foliculi si dureaza 1-6 luni, cu o medie de 3 luni.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row content_placement=”middle” css=”.vc_custom_1566651454694{padding-top: 20px !important;}”][vc_column width=”2/3″][vc_column_text css=”.vc_custom_1566741826296{padding-bottom: 20px !important;}”]Este cunoscut faptul ca effluvium-ul telogen este influentat de stres si de modificarile hormonale, stresul determinand intrarea unui numar mai mare de foliculi in faza de repaus. Acest lucru este important, deoarece parul aflat in perioada de repaus in momentul interventiei chirurgicale este parul care va cadea.
Din aceasta cauza, parul se rareste la 1-6 luni dupa interventia chirurgicala (de obicei la 3-4 luni). Atunci cand noul par incepe sa creasca, foliculii „batrani” sunt eliminati, ceea ce determina caderea parului. Este posibil ca parul sa cada inainte sa creasca noile fire de par.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_widget_sidebar show_bg=”false” sidebar_id=”sidebar_4″][/vc_column][vc_column css=”.vc_custom_1566733786608{padding-bottom: 10px !important;}”][vc_column_text css=”.vc_custom_1566741839731{padding-bottom: 20px !important;}”]Sintetizand cele de mai sus, caderea parului este de fapt o rarire difuza a firelor de par, determinata de ciclul normal de crestere a parului, care afecteaza atat femeile, cat si barbatii, indiferent de rasa. Se intalneste mai frecvent la femei, imediat dupa nasteri sau la bebelusi in primele luni de viata.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row css=”.vc_custom_1566647713429{padding-top: 20px !important;}”][vc_column][ultimate_heading main_heading=”De ce se intampla acest lucru la pacientii bariatrici?” heading_tag=”h3″ spacer=”line_only” spacer_position=”bottom” line_height=”1″ line_color=”#f8971d” main_heading_font_family=”font_family:Open Sans Condensed|font_call:Open+Sans+Condensed|variant:700″ line_width=”200″ main_heading_style=”font-weight:700;” spacer_margin=”margin-bottom:20px;”][/ultimate_heading][vc_column_text css=”.vc_custom_1566741880168{padding-bottom: 20px !important;}”]Cele mai frecvente motive sunt:
– interventiile chirurgicale, traumele, bolile acute
– bolile cronice, precum cele de ficat sau orice boala cronica ce afecteaza stilul de viata
– dezechilibrele medicale precum hipotiroidismul
– dietele drastice, aport scazut de proteine, anorexia, deficienta cronica de fier
– intoxicatia cu metale grele
– medicamente precum beta blocante, excesul de vitamina A si anticoagulantele.
Acestia sunt cativa dintre factorii care pot duce la caderea parului. Totul incepe cu interventia chirurgicala, urmata de un aport scazut de calorii si proteine. La acestea se adauga bolile asociate, activitatea suboptimala a tiroidei, carenta de fier sau predispozitia genetica, ceea ce duce la o scadere cu aproximativ 5-15% a foliculilor.
Alti nutrienti implicati in caderea parului sunt: zincul, biotina, folatii, vitamina B6 si acizii grasi esentiali.
Vestea buna este ca aceasta rarire a parului este reversibila, in cazul in care pacientii nu sufera de boli cronice sau predispozitie genetica la caderea parului.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row css=”.vc_custom_1566734153405{padding-top: 20px !important;padding-bottom: 20px !important;}”][vc_column][ultimate_heading main_heading=”Cateva sfaturi pentru pacientii cu effluvium telogen:” spacer=”line_only” spacer_position=”bottom” line_height=”1″ line_color=”#f8971d” main_heading_font_family=”font_family:Open Sans Condensed|font_call:Open+Sans+Condensed|variant:700″ line_width=”200″ main_heading_style=”font-weight:700;” spacer_margin=”margin-bottom:20px;”][/ultimate_heading][vc_column_text]– Nu va faceti griji, este normal ca 5-15% din cantitatea de par sa cada, din cauza stresului chirurgical si a scaderii ponderale. Procesul dureaza rar peste 6 luni, iar parul creste la loc.
– Evaluati-va starea de sanatate pentru boli sau motive care nu sunt legate de nutritie, ce pot duce la caderea parului, precum bolile tiroidiene sau boli cronice.
– Urmati regimul alimentar postoperator care impune un aport mic de calorii si mare de proteine. Sunt indicate suplimentele proteice cu un continut scazut de zahar, pentru a nu „sabota” scaderea ponderala.
– Consumati multivitamine specifice pacientilor bariatrici, cu un continut adecvat de vitamina B, folati, zinc si biotina, precum si suplimente de vitamina B12, calciu si vitamina D.
– Evitati excesul de vitamina A si dozele mari de suplimente de zic, care pot avea efecte daunatoare pentru organism.
[interscroller_banner_mobile bannerid=”1″]
– Corectati deficitul de fier, daca acesta exista, in functie de analizele postoperatorii.
– Suplimentati aportul de vitamine din grupul B. Acestea nu au efect toxic daca sunt consumate in exces, vitaminele B si biotina mentinand o functionare corespunzatoare a metabolismului.
– Mancati peste bogat in acizi grazi Omega3 de cateva ori pe saptamana sau consumati suplimente cu ulei de peste.
– Discutati cu medicul dumneavoastra despre un eventual tratament cu Minoxidil. S-a dovedit ca acesta nu opreste caderea parului, dar stimuleaza cresterea acestuia.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row css=”.vc_custom_1566647713429{padding-top: 20px !important;}”][vc_column][vc_widget_sidebar show_bg=”false” sidebar_id=”sidebar_5″][/vc_column][/vc_row]