Sarea guvernează, împreună cu potasiul, tot echilibrul hidric din organism, reglând repartiția apei și schimburile de apă din mediul intracellular (unde se găsește potasiul) și apa extracelulară.
Sarea consumată prin alimentație este în permanență absorbită în tubul digestiv, ajungând astfel la nivelul sângelui, iar excesul este filtrate și eliminate la nivel renal, odată cu surplusul de apă.
Excesul de sare produce sete, deoarece echilibrul hidric al organismului este perturbat pentru eliminare importantă de apă.
EFECTELE NEFASTE ALE CONSUMULUI DE SARE
Statisticile arată ca, excesul consumului de sare este responsabil de câteva zeci de mii de accidente cardiovasculare, dintre care mai multe sunt mortale.
Consumul excesiv de sodiu antrenează problem legate de retenția de apă. Unele consecințe sunt de ordin estetic, pe de o parte, femeile care prezintă retenție de apă pot dezvolta celulita, pe de altă parte, sa readucem la deshidratarea țesuturilor, putând accelera îmbătrânirea pielii, în maniera în care acesta este produsă de către soare sau de fumat.
Seara acționează deopotrivă și la nivelul țesuturilor interne, făcându-le să-și piardă elasticitatea naturală, crescând astfel riscul de a dezvolta edeme, hipertensiune arterială și accidente cu potențial letal. A fost demonstrat clar faptul că în consum ridicat de sare poate duce, la anumite persoane, la apariția insuficientei cardiace sau renale. De asemenea, s-a stabilit o legătură între consumul excesiv de sare și apariția osteoporozei, și chiar a anumitor cancere digestive.
Anumite persoane au sensibilitate particulară la consumul excesiv de sare, și anume: persoane care suferă de inflamații, Precum și persoanele care prezintă antecedente de tulburări cardiovasculare și hipertensiune, ar trebui să consume sarea cu precauție.
Trebuie să renunțăm complet la sare?
Nu este recomandată o absență totală a sării din alimentație, efectele negative de mai sus referindu-se la persoanle care depășesc cu mult dozele recomandate.
Problema este că, numeroase persoane consumă cantități ridicate de sare fără să-și dea seama. Sodiul, care este present în mod natural în organism, este benefic în doze mici și trebuie consumat cu moderație, la fel ca și zaharul, grăsimile sau alcoolul.
Pentru a funcționa corect, corpul are nevoie de un aport de minim 2 g de sare, persoanele care nu consuma sare putând dezvolta carențe ce ar putea afecta, printre altele, buna funcționare a rinichilor.
Consumul zilnic recomandat de sare este de până la 7 g, chiar dacă acesta variază în funcție de diferiți factori precum vârsta și starea de sănătate. Trebuie reamintit faptul că majoritatea aportului de sare provine din alimente.