
Tulburarea de alimentație excesivă – Binge eating
iunie 28, 2023
Tu știi care sunt consecințele negative ale tulburărilor de alimentație?
august 6, 2023De cele mai multe ori primesc întrebări legate de lista de analize pe care un pacient trebuie să o efectueze periodic, post-operator, pentru o monitorizare atentă a stării de sănătate.
Cei mai mulți pacienți se plâng de numărul mare de analize, de costul lor și nu înțeleg necesitatea efectuării lor la intervale regulate de timp.
Vă asigur că fiecare analiză solicitată își are sensul ei, fiind în strânsă corelație cu starea dumneavoastră de sănătate după gastric-sleeve.
Mai departe în cadrul acestui articol v-am trasat câteva explicații legate de analizele de sânge recomandate pacienților bariatrici, cât și despre ce poate însemna rezultatul fiecărei analize.
Trigliceride
Sunt sintetizate de către ficat din glicerol și acizi grași; sunt transportate la țesuturi de către fracțiunile LDL și VLDL. Când nivelele de trigliceride în sânge sunt excedentare, țesutul adipos asimilează trigliceridele sub formă de depozit.
Rezultatele analizei:
- Nivel scăzut: sindroame de malabsorbție, malnutriție, hipertiroidie, hiperparatiroidism, hipolipoproteinemie.
- Nivel crescut: hiperlipoproteinemie, hipotiroidie, dietă bogată în carbohidrați, diabet zaharat necontrolat prin dietă și tratament, HTA, pancreatită acută/cronică.

Proteine totale serice
Reprezintă cea mai importantă componentă intravasculară; participă la repararea și reînnoirea celulară, la diverse procese metabolice ca și enzime, hormoni, transportori și asigură un echilibru hidric adecvat. Proteinele totale cuprind albumina (circa 60%) și globulinele.
Rezultatele analizei:
- Nivel crescut: deshidratare și hemoconcentrație din cauza pierderilor de fluide, unele cazuri de afecțiuni hepatice cronice (hepatită cronică activă, în special cea indusă de virusul C); alte condiții asociate cu infecții/inflamații cronice.
- Nivel scăzut: aport insuficient (inaniție sau malabsorbție), ciroză hepatică și alcoolism cronic, glomerulonefrite și sindroame nefrotice, insuficiență cardiacă, enteropatii cu pierderi de proteine, boala Crohn și colita ulceroasă.
Magneziu seric
Este cofactor în numeroase procese enzimatice precum contracția musculară, conducerea impulsurilor nervoase, sinteza de proteine sau acizi nucleici. Circa jumătate din cantitatea totală de magneziu din organism este combinată cu calciu și fosfor, formând scheletul osos. Hipomagnezemia asociază slăbiciune musculară, tremor, amețeli, anxietate, iritabilitate, delir, greață, vărsături, convulsii. Nivelele extrem de ridicate ale magneziului se pot manifesta clinic prin letargie, greață, vărsături, dizartrie, reflexe diminuate, apnee.
Rezultatele analizei:
- Nivel scăzut: malnutriție, malabsorbție, consum cronic de alcool, utilizare cronică de diuretice, afecțiuni renale cronice, hipercalcemie, pancreatită.
- Nivel crescut: deshidratare, insuficiență renală, diabet zaharat necontrolat, hipotiroidie.
Calciu total/ionizat
99% din calciul aflat în organism se găsește cantonat la nivelul oaselor, restul fiind în cea mai mare parte circulant. Comparativ cu nivelul calciului total, cel al calciului ionizat reprezintă un indicator mai bun al metabolismului calcic deoarece nu este influențat de concentrația proteinelor și tulburărilor echilibrului acido-bazic. Calcemia este reglată, în principal, de către paratiroide și vitamina D și reflectă aportul, rata absorbției intestinale, resorbția osoasă și pierderile renale.
Rezultate analizei:
- Hipocalcemie: hipoparatirotidism, insuficiență renală, deficit de vitamina D, malabsorbție, malnutriție, pancreatită acută.
- Hipercalcemie: hiperparatiroidism, hipertiroidie, intoxicație cu vitamina D.
Colesterol seric
Constituent important al membranelor celulare este implicat și în sinteza corticosteroizilor, hormonilor sexuali și acizilor biliari. Cea mai mare parte a colesterolui este exogen, provenind din grăsimile de origine animala. După absorbția intestinala este preluat și metabolizat de ficat, apoi eliberat în circulație legat de lipoproteine (circa 75% legat de LDL și 25% de HDL).
Rezultatele analizei:
Profilul lipidic, descris de către nivelele colesterolului, lipoproteinelor și trigliceridelor, indică riscul de ateroscleroză, boală coronariană și infarct miocardic.
- Nivel scăzut al colesterolului: malabsorbție, malnutriție, hipertiroidie, afecțiuni hepatice, anemie pernicioasă, stres, talasemie.
- Hipercolesterolemie: hipertiroidie, diabet zaharat necontrolat, dietă cu conținut ridicat de grăsimi, hipertensiune arterială, ateroscleroză, ciroză biliară.
Lipoproteine serice ( HDL și LDL)
Reprezintă proteinele serice cu rol în transportul colesterolului, trigliceridelor și al altor lipide insolubile. Lipoproteinele cu densitate înaltă (HDL) sunt produse în principal de către ficat. Rolul lor constă în îndepărtarea colesterolului din țesuturile periferice prin transportul către ficat și excreția ulterioară. Lipoproteinele cu densitate joasă (LDL) sunt bogate în colesterol. Ele transportă și facilitează depozitele colesterolului în țesuturile periferice, crescând riscul de arterioscleroză cardiacă și vasculară.
Rezultate analizei:
- LDL scăzut: malabsorbție, hipolipoproteinemie familială, malnutriție;
- LDL crescut: lipoproteinemie LDL familială, hipercolesterolemie familială tip IIa, hipertiroidie;
- HDL scăzut: deficit familial de HDL, afecțiuni hepatice, malnutriție;
- HDL crescut: lipoproteinemie familială HDL, efort fizic intens.

Vitamina B1 (tiamină)
Este o vitamină hidrosolubilă indispensabilă pentru activitatea cerebrală şi mielinizarea nervilor periferici. Semnele precoce ale deficitului de tiamină includ simptome precum anorexie, scădere în greutate, hipotonie musculară, apatie, confuzie şi iritabilitate. Manifestările tardive ale deficitului sunt insuficienţa cardiacă congestivă , polineuropatie cu reflexe diminuate, parestezii, atrofie musculară.
Rezultatele analizei:
- Nivel scăzut: boala beri-beri, nutriţie deficitară, alcoolism, insuficienţă cardiacă.
- Nivel crescut: intoxicaţia cu tiamină (numai în cazul administrării parenterale).
Vitamina B12 (cobalamină)
Are un rol esențial în formarea celulelor roșii din sânge, în metabolismul celular, în funcția nervoasă și în sănătatea moleculelor din interiorul celulelor care transportă informații genetice. Lista surselor alimentare de vitamina B12 include: carne de pui, pește și produse lactate.
Rezultatele analizei:
- Valori crescute: insuficienţă renală, tratament cu vitamina B12, leucemie , cancer metastatic adesea cu reacţie leucemoidă sau afectare hepatică, hepatită acută/cronică, ciroză, diabet, obezitate, BPOC.
- Valori scăzute: deficit de cobalamină clinic (simptomatic) – anemie megaloblastică şi/sau manifestări neurologice (din cauza deficitului nutrițional, a anemiei pernicioase, malabsorbţiei vitaminei B12 din alimente,insuficienţei pancreatice, bolii ileale, by-pass-ului jejuno-ileal pentru obezitate, radioterapiei cu afectarea ileonului, hipotirodismului primar, deficit de vitamină C/ acid folic
TGO
Este o enzimă ce se găsește în cantități importante în ficat și celule miocardice și în cantități mai mici în mușchii scheletici, rinichi, pancreas, splină, plămâni, creier. În cazul lezării țesuturilor de mai sus, nivelele serice ale TGO cresc proporțional cu extinderea și amploarea evenimentului.
Rezultatele analizei:
- Nivel scăzut: insuficiență renală acută, uremie, deficit de piridoxină, afecțiuni hepatice cornice, cetoacidoză diabetic
- Nivel crescut: afecțiuni hepatice, ciroză, intoxicație medicamentoasă, colecistită, afecțiuni cardiace, intervenții chirurgicale, pancreatită acută, afectarea musculaturii scheletice.
TGP
Face parte din clasa transaminazelor, fiind o enzimă ce se regăseşte în concentraţie foarte mare în ficat, dar şi în rinichi, miocard (peretele muscular al inimii), muşchi scheletici şi pancreas. Este o altă enzimă, măsurată în mod obișnuit împreună cu TGO, pentru o imagine completă a funcției hepatice.
Rezultatele analizei:
- Nivel scăzut: cancere cu diferite localizări, deficit de vitamină B6, dializă, infecții urinare, consum de anumite medicamente.
- Nivel crescut: boli hepatocelulare - creșteri moderate și mari, ciroză alcoolică; tumori metastatice hepatice; icter obstructiv; hepatite virale, toxice , mononucleoză infecțioasă, pancreatite;
Fier (sideremie)
Fierul joacă un rol important în eritropoieză, fiind necesar pentru sinteza hemoglobinei, proliferarea și maturarea eritrocitelor. Fierul prezent în sânge circulă legat de proteine de transport și reprezintă veriga dintre fierul absorbit la nivelul tractului gastrointestinal și depozite.
Rezultatele analizei:
- Nivel scăzut: deficit de fier în alimentație, malabsorbția fierului, anemie feripriva, sângerări cronice, infecții acute/cronice; malnutriție proteică;
- Nivel crescut: hemosideroză, hemocromatoză, anemie hemolitică, afecțiuni hepatice, transfuzii sanguine masive, leucemie acută.
25-OH- Vitamina D
Este cel mai bun indicator al statusului vitaminei D în organism, având un timp de înjumătățire de 2-3 săptămâni. Peste 90% din 25-OH vitamina D este reprezentată de 25-OH vitamina D3, în timp ce 25-OH vitamina D2 crește ca nivel doar la pacienții care iau tratament ce conține vitamina D2. Nivelul optim de 25-OH vitamina D care ar trebui să existe în cadrul organismului nu este cunoscut de specialist, dar atunci când vitamina D este deficitară sau în exces, se pot instala afecțiuni precum osteoporoza, rahitism sau hiperparatiroidism secundar.
Rezultatele analizei:
- Nivel crescut: ingestie a unor doze exagerate de vitamina D (efecte precum constipație, anorexie, deshidratare, astenie, iritabilitate, vărsături, apariția calculilor renali, hipercalcemie,hipercalciurie).
- Nivel scăzut: un deficit ușor sau moderat poate fi asociat cu osteoporoza sau hiperparatiroidismul secundar; deficitul sever conduce la insuficiența mineralizării țesutului osos nou format, conducând la dezvoltarea rahitismului la copil şi a osteomalaciei la adult.
Hemoleucogramă completă cu formulă leucocitară
este o analiză ce constă din măsurarea următorilor parametrii: număr de leucocite; număr de eritrocite; concentraţia de hemoglobină; hematocrit; indici eritrocitari: volumul eritrocitar mediu (VEM), hemoglobină eritrocitară medie (HEM), concentrația medie de hemoglobină (CHEM) și lărgimea distribuţiei eritrocitare (RDW); număr de trombocite și indici trombocitari: volumul trombocitar mediu (VTM) şi lărgimea distribuţiei trombocitare (PDW); formulă leucocitară;+/- număr de reticulocite.
Rezultatele acestei analize pot oferi informații prețioase medicului dumneavoastră, ca de exemplu:
- scăderea hemoglobinei: semn al prezenței anemiei;
- creșterea hemoglobinei: eritrocitoză/policitemie;
- creșterea numărului de reticulocite: hemoragie acută, anemie hemolitică;
- scăderea numărului de reticulocite: anemii non-regenerative, cum ar fi deficitul de fier/folat/vitamina B12, aplazia medulară (deficitul persistent de Rt sugerează un prognostic prost), anemia din bolile cronice, insuficiență medulară (anemia mieloftizica);
- creșterea numărului de trombocite: trombocitoză tranzitorie/primară/secundară (cauzată de boli infecțioase sau inflamatorii);
- scăderea numărului de trombocite: sângerare, boli autoimune;
- leucocitoză: boli infecțioase;
- leucopenie: infecții virale și/sau bacteriene, hipersplenism.
Vitamina A
Este o vitamină solubilă în grăsimi despre care se crede că susține sănătatea ochilor, a pielii, a oaselor și a altor țesuturi. Vitamina A funcționează și ca un antioxidant, ceea ce înseamnă că luptă împotriva deteriorării celulelor , dar are și alte roluri importante în menținerea normală a activității inimii, plămânilor, rinichilor și a altor organe vitale .
Rezultatele analizei :
- Nivel foarte crescut al vitaminei A: prezența simptomelor precum fragilizarea oaselor; afectarea ficatului; cefalee; diaree; greață; iritarea pielii; dureri la nivelul articulațiilor.
- Nivel scăzut al vitaminei A: deficiență de vitamina A.
Acid folic
Este o vitamină hidrosolubilă de proveniență alimentară sau producție endogenă (sintetizată de bacteriile intestinale). Doar mici cantități se depozitează intrahepatic, dar acestea sunt suficiente pentru funcționarea normală a organismului timp îndelungat în absența unui aport de acid folic; anemia megaloblastică apare după cel puțin 5 luni de la epuizarea rezervelor de acid folic. Rolurile cele mai importante ale acestei vitamine constau în asigurarea unei buni funcționari a hematiilor și leucocitelor prin replicarea AND și diviziuni celulare adecvate.
Rezultatele analizei:
- Nivel scăzut: anemie prin deficit de acid folic, anemie hemolitică, malnutriție, sindrom de malabsorbție, neoplasme, afecțiuni hepatice/renale cornice
- Nivel crescut: anemie pernicioasă, dietă vegetariană.
Glucoza serică
Glucoza este cel mai important monozaharid din sânge. Aceasta rezultă din digestia carbohidraților și din conversia hepatică a glicogenului în glucoză. Glucoza este un furnizor indispensabil de energie care susține activitatea celulară.
Rezultatele analizei:
- Nivel normal: între 60 și 99 mg/dl
- Nivel al glicemiei bazale modificate: între 100-125 mg/dl
- NIvel crescut (diabet zaharat): >126 mg/dl.
Hemoglobina glicată
Determinarea hemoglobinei glicate oferă o estimare retrospectivă a statusului glicemic, independentă de ritmul circadian, dietă și alte fluctuații tranzitorii ale concentrației glucozei în sânge.
Rezultatele analizei:
- normal: 4.8-5.6%
- risc crescut de a dezvolta diabet: 5.7-6.4%
- diabet zaharat: >=6.5%.
Creșterea hemoglobinei glicate indică prezența unei hiperglicemii în ultimele 2-3 luni.
ADRESAȚI-MI ORICE ÎNTREBARE LEGATĂ DE SUBIECTUL OBEZITĂȚII COMPLETÂND FORMULARUL DE MAI JOS