Despre chirurgia bariatrică – Ziarul de sănătate
aprilie 17, 2021Bila leneșă și calculii biliari – Mens Sana – A7TV
septembrie 27, 2021Deși în urma studiului acestui fenomen nu a fost determinată o legătură directă între fenomenul obezității și apariția cancerului din cauza limitărilor apărute în cadrul proiectelor de studiu, au fost observate corelări directe între existența cantităților mari de grăsime corporală și riscul de a dezvolta anumite tipuri de cancer:
1. Cancer endometrial
Femeile obeze și supraponderale sunt de două până la aproximativ patru ori mai predispuse decât femeile cu greutate normală spre a dezvolta cancer endometrial (cancer al mucoasei uterului), iar femeile extrem de obeze sunt de aproximativ șapte ori mai predispuse spre a dezvolta acest tip de cancer.
Riscul de a dezvolta cancer endometrial crește odată cu creșterea în greutate la vârsta adultă, în special în rândul femeilor care nu au folosit niciodată terapia cu hormoni la menopauză.
2. Adenocarcinomul esofagian:
Persoanele care au un exces de greutate sau suferă de obezitate au de două până la patru ori mai multe șanse de a dezvolta un tip de cancer esofagian numit adenocarcinom esofagian, spre deosebire de persoanele cu o greutate normală.
De asemenea, persoanele obeze sunt aproape de două ori mai predispuse decât persoanele cu greutate normală să dezvolte cancer în partea superioară a stomacului, adică partea care este cea mai apropiată de esofag.
3. Cancer la ficat:
Pacienții supraponderali sau obezi sunt de până la două ori mai predispuși decât persoanele cu greutate normală să dezvolte cancer la ficat.
Asocierea dintre excesul de greutate / obezitate și cancerul hepatic este mai puternică la bărbați decât la femei.
4. Cancerul renal:
Persoanele care au un exces de greutate sau suferă de obezitate sunt de aproape de două ori mai susceptibile decât persoanele cu greutate normală de a dezvoltă cancer renal. Corelarea acestuia cu obezitatea este independentă de asocierea sa cu tensiunea arterială ridicată, un factor de risc cunoscut pentru cancerul renal.
5. Mielom multiplu:
În comparație cu persoanele cu greutate normală, persoanele supraponderale și obeze au o ușoară creștere (de la 10% la 20%) a riscului de a dezvolta mielom multiplu.
6. Meningiom:
Riscul acestei tumori cerebrale cu creștere lentă, care apare în membranele ce înconjoară creierul și măduva spinării, este crescut cu aproximativ 50% la persoanele obeze și cu aproximativ 20% la persoanele supraponderale.
7. Cancer pancreatic:
persoanele supraponderale sau obeze sunt de aproximativ 1,5 ori mai predispuse spre a dezvolta cancer pancreatic decât persoanele cu greutate normală.
8. Cancer colorectal:
Persoanele care sunt obeze sunt mai susceptibile să dezvolte cancer colorectal decât persoanele cu greutate normală .Un IMC mai mare este asociat cu riscuri crescute de cancer de colon și rect atât la bărbați, cât și la femei, dar creșterile sunt mai mari la bărbați decât la femei .
9. Cancerul vezicii biliare:
În comparație cu persoanele cu greutate normală, persoanele supraponderale au o creștere ușoară (aproximativ 20%) a riscului de cancer de vezică biliară, iar persoanele obeze au o creștere de 60% a riscului de cancer de vezică biliară.
Riscul este mai mare la femei decât la bărbați.
10. Cancerul de sân:
Multe studii au arătat că, la femeile aflate în postmenopauză, un IMC mai mare este asociat cu o creștere modestă a riscului de cancer la sân. De exemplu, o creștere de 5 unități a IMC este asociată cu o creștere de 12% a riscului.
Dintre femeile aflate în postmenopauză, cele care sunt obeze au o creștere cu 20% până la 40% a riscului de a dezvolta cancer la sân comparativ cu femeile cu greutate normală .
Riscurile mai mari se observă mai ales la femeile care nu au folosit niciodată terapia hormonală la menopauză și la tumorile care exprimă receptorii hormonali. Obezitatea este, de asemenea, un factor de risc pentru cancerul de sân la bărbați.
11. Cancer ovarian:
IMC mai mare este asociat cu o creștere a riscului de cancer ovarian, în special la femeile care nu au folosit niciodată terapia cu hormoni la menopauză.
De exemplu, o creștere de 5 unități a IMC este asociată cu o creștere a riscului de 10% în rândul femeilor care nu au folosit niciodată terapia hormonală la menopauză.
12. Cancer tiroidian:
IMC mai mare (în special, o creștere de 5 unități a IMC) este asociată cu o creștere ușoară (10%) a riscului de cancer tiroidian.
Cum poate obezitatea crește riscul de cancer?
Au fost sugerate câteva mecanisme posibile pentru a explică modul în care obezitatea ar putea crește riscurile dezvoltării unor tipuri de cancer de-a lungul vieții.
Persoanele obeze au adesea inflamații cronice de grad scăzut, care, în timp, pot provoca leziuni ale ADN-ului ce pot duce la apariția cancerului. Persoanele supraponderale și obeze sunt mai susceptibile decât persoanele cu greutate normală să aibă afecțiuni sau tulburări care sunt legate sau care provoacă inflamații locale cronice și care sunt factori de risc pentru anumite tipuri de cancer. De exemplu, inflamația locală cronică indusă de boală de reflux gastroesofagian sau esofagul Barrett este o cauză probabilă a adenocarcinomului esofagian.
Obezitatea este un factor de risc pentru calculi biliari, o afecțiune caracterizată prin inflamație cronică a vezicii biliare, iar istoricul de calculi biliari este un factor de risc puternic pentru cancerul vezicii biliare. Colita cronică ulcerativă (o afecțiune inflamatorie cronică) și hepatită (o boală a ficatului care provoacă inflamații) sunt factori de risc pentru diferite tipuri de cancer hepatic.
Țesutul adipos produce cantități în exces de estrogen, ale cărui niveluri ridicate au fost asociate cu riscuri crescute de cancer mamar, endometrial și ovarian.
Oamenii obezi au adesea niveluri crescute de insulină și factorul de creștere asemănător insulinei (IGF-1). Această afecțiune, cunoscută sub denumirea de hiperinsulinemie sau rezistență la insulină, precede dezvoltarea diabetului de tip 2. Nivelurile ridicate de insulină și IGF-1 pot duce la dezvoltarea cancerului de colon, rinichi, prostată și endometru.
Celulele grase produc adipokine, hormoni care pot stimula sau inhibă creșterea celulelor. De exemplu, nivelul unei adipokine numită leptină, care pare să promoveze proliferarea celulelor în sânge, crește odată cu creșterea grăsimilor corporale. Și o altă adipokină, adiponectina - care este mai puțîn abundentă la persoanele obeze decât la cele cu greutate normală - poate avea efecte antiproliferative.
Câte cazuri de cancer sunt cauzate de obezitate?
Un studiu pe bază de populație, care utilizează IMC și date despre incidența cancerului din proiectul GLOBOCAN, a estimat că, în 2012, în Statele Unite, aproximativ 28.000 de cazuri noi de cancer la bărbați (3,5%) și 72.000 la femei (9,5%) s-au datorat obezității. Procentul cazurilor atribuite excesului de greutate sau obezității a variat foarte mult pentru diferite tipuri de cancer, dar a fost de până la 54% pentru cancerul vezicii biliare la femei și 44% pentru adenocarcinomul esofagian la bărbați.
Un studiu din 2016 care rezumă estimările la nivel mondial ale fracțiilor diferitelor tipuri de cancer atribuite excesului de greutate / obezității a raportat că, în comparație cu alte țări, Statele Unite au avut cele mai mari fracții atribuite excesului de greutate / obezității pentru cancer colorectal, cancer pancreatic și cancer de sân postmenopauză .
Evitarea creșterii în greutate sau pierderii în greutate scade riscul de cancer?
Multe studii de observăție au furnizat dovezi consistente că persoanele care au o creștere în greutate mai mică în perioada de vârstă adultă au riscuri mai mici de cancer de colon, cancer la rinichi și - pentru femei în postmenopauză - cancer de sân, endometrial și ovarian.
Mai puține studii au examinat asocierile posibile între pierderea în greutate și riscul de cancer. Unele dintre acestea au descoperit riscuri reduse de cancer de sân, endometru, colon și prostată în rândul persoanelor care au pierdut în greutate.
Dovezi mai puternice pentru o relație între scăderea în greutate și riscul de cancer provin din studiile efectuate asupra unor persoane care au suferit o intervenție chirurgicală bariatrică (intervenție chirurgicală efectuată la nivelul tubului digestiv pentru a induce scăderea în greutate). Persoanele obeze care au intervenții chirurgicale bariatrice par să aibă riscuri mai mici de cancer legate de obezitate decât persoanele obeze care nu au o intervenție chirurgicală bariatrică
Cum afectează obezitatea supraviețuirea în față cancerului?
Cele mai multe dovezi despre obezitatea la supraviețuitorii de cancer provin de la persoane care au fost diagnosticate cu cancer de sân, de prostată sau colorectal. Cercetările indică faptul că obezitatea poate agrava mai multe aspecte ale supraviețuirii în față cancerului, inclusiv calitatea vieții, reapariția cancerului, progresia cancerului și prognosticul (supraviețuirea) .
De exemplu, obezitatea este asociată cu riscuri crescute de limfedem la supraviețuitorii de cancer de sân și incontinență la supraviețuitorii de cancer de prostată tratați cu prostatectomie radicală. Decesul la pacienții cu mielom multiplu este cu 50% mai probabilă pentru persoanele cu cel mai înalt nivel de obezitate, comparativ cu persoanele cu greutate normală .
Mai multe studii clinice randomizate la supraviețuitori ai cancerului de sân au raportat intervenții de pierdere în greutate care au dus atât la pierderea în greutate, cât și la modificări benefice ale biomarkerilor care au fost legate de asocierea dintre obezitate și prognostic. Cu toate acestea, există puține dovezi cu privire la faptul că pierderea în greutate îmbunătățește recurența cancerului sau prognosticul.