Bila leneșă și calculii biliari – Mens Sana – A7TV
septembrie 27, 2021Colica biliară. Ce este colica biliară?
noiembrie 23, 2021Obezitatea, afecțiune definită succint ca o creștere a greutății corporale cu mai mult de 20% față de greutatea normală, are o etiologie complexă: printre cauzele care duc la apariția ei, cele mai incriminabile sunt genetica și mediul înconjurător, aportul și consumul energic, comportamentul personal și factorii sociali.
Obezitatea este una dintre afecțiunile care prezintă un tablou vast al simptomelor, care cuprinde, de regulă, creșterea în greutate, oboseala, astenia, dispneea, hipertensiunea arterială, amenoreea, constipația, prezența varicelor la membrele inferioare, etc.
Cum în cele mai dese cazuri dieta și exercițiile fizice nu sunt eficiente în revenirea la greutatea normală, medicina de specialitate ne pune la dispoziție terapia farmacologică.
În aceste cazuri, se pot folosi medicamente care fac parte din următoarele categorii:
- Medicamente care acționează central prin scăderea aportului alimentar
- Medicamente care acționează periferic prin blocarea absorbției alimentare
- Medicamente care cresc consumul energetic.
Iată câteva exemple de medicamente care vă pot ajuta în lupta cu surplusul de kilograme:
Orlistat
Este medicamentul care reduce absorbția de grăsime în intestine prin inhibarea lipazei pancreatice, însă în cazul utilizării lui, pot apărea complicații precum steatoree (prezenta grăsimilor în scaun), incontinență fecală, flatulență, creșterea incidentei cancerului mamar.
Atenție!
În cazul administrării acestui medicament, este necesară suplimentarea cu vitamina A, D, K, E și beta-caroten.
Sibutramina
Puternic supresant al apetitului care reduce dorința de a mânca, este contraindicat în bulimia nervoasă, depresii, manii, alcoolism, hipertensiune pulmonară, hipertensiune arterială care nu poate fi controlată, aritmii, afecțiuni valvulare cardiace, atac cerebral, hipertiroidism, epilepsie, sarcină sau alăptare.
Atenție!
Administrarea acestui medicament fără indicație medicală poate avea drept efecte adverse creșterea paradoxală a apetitului, greața, constipație, tulburări ale somnului, amețeli, cefalee.
Metformin
Este, de regulă, folosit drept prima opțiune terapeutică în cazul persoanelor cu diabet tip II și obezitate, la persoanele cu funcție renală păstrată și pentru bolnavii cu sindrom polichistic ovarian. Crampele abdominale, diareea, greața, vărsăturile și flatulența sunt printre cele mai întâlnite efecte adverse ale acestui medicament.
Saxenda (liraglutid)
Este un analog al hormonului GLP-1 secretat de intestine ca răspuns la ingestia de alimente, având drept efect golirea gastrică întârziată și apariția senzației de sațietate. Deși este recomandat pacienților cu diabet tip II, poate duce foarte ușor la accentuarea hipoglicemiei.
Efedrina și cafeina
pot acționa prin creșterea consumului energetic, efectul de scădere în greutate având loc prin fenomenul de termogeneză și prin scăderea apetitului.
Dronabinol și Rimonabant
anoretice și agoniști inverși pentru receptorul canabinoid CB1, sunt indicați în cazul persoanelor cu IMC peste 30 sau peste 27 și cu diabet tip II sau dislipidemie.
Atenție!
Pot apărea efecte adverse semnificative, precum depresii, boli neurodegenerative (scleroza multiplă, Alzheimer, Parkinson, boala Huntington).
Substituenții de grăsimi (Olestra, Sitostanol, Pilule cu hidrogel)
Au drept efecte blocarea absorbției colesterolului în intestine sau apariția senzației de sațietate.
Din păcate, există numeroase cazuri ale pacienților care continuă să sufere de obezitate chiar și după administrarea terapiei medicamentoase. În aceste cazuri, terapia chirurgicală (chirurgia bariatrică) este singura și cea mai eficientă cale de a ajunge la greutatea normală într-un timp relativ mai scurt. Scăderea semnificativă și susținută în greutate la persoanele cu obezitate morbidă asociată și cu comorbiditați amenințătoare de viață reprezintă cel mai mare avantaj al terapiei chirurgicale.
Comorbiditațile asociate obezității pot fi: diabet de tip II, hipertentiune arterială, insuficiența cardiacă, edemul periferic, insuficiența respiratorie, astmul, dislipidemia, esofagită, tulburările de somn, osteoartroza, tromboembolismul, incontinența urinară.
Procedurile chirurgicale standard includ:
- Gastrectomia longitudinală (gastric sleeve);
- Mini-gastric-by-pass;
- By-pass-ul gastric Roux-en-Y;
- SADIs (by-pass duodeno-ileal)
- Diversia biliopancreatică;
- Inelul gastric.
În prezent, operația de gastric sleeve a devenit cea mai utilizată metodă chirurgicală în abordarea obezității morbide, dovedind eficacitate crescută atât prin efectul de scădere rapidă în greutate, cât și prin vindecarea sau ameliorarea comorbiditaților.