
Tot ce trebuie să știi despre cancerul suprarenal
ianuarie 25, 2023
Beneficiile pierderii în greutate depind de IMC-ul inițial al pacientului
ianuarie 25, 2023Adolescenții care dorm mai puțin de opt ore pe noapte au șanse mai mari de a fi supraponderali sau de a trăi cu obezitate, în comparație cu restul adolescentilor care dorm suficient, potrivit cercetărilor prezentate la Congresul ESC 2022.
Persoanele care dorm mai putin erau, de asemenea, mai predispuse să dobandeasca o combinație de alte caracteristici nesănătoase, inclusiv excesul de grăsime în jurul abdomenului, tensiune arterială crescută și niveluri anormale de lipide și glucoză din sânge.
Autorul studiului, Jesús Martínez Gómez, cercetător în curs de formare la Cardiovasculare- Laboratorul de Sănătate și Imagistică, Centrul Național Spaniol de Cercetare Cardiovasculară (CNIC), Madrid, Spania , a afirmat ca investigheaza dacă obiceiurile proaste de somn ale adolescentilor sunt legate de timpul excesiv pe care il petrec pe ecran, ceea ce ar putea explica de ce adolescenții mai în vârstă dorm și mai puțin decât cei mai tineri”.
Acest studiu abstract, denumit „Durata somnului și asocierea sa cu rezultatele cardiometabolice în rândul adolescenților înscriși în Programul SI în Spania”, a examinat asocierea dintre durata somnului și sănătatea la 1.229 de adolescenți din Programul SI pentru studiile gimnaziale din Spania. Participanții aveau o vârstă medie de 12 ani la momentul inițial, cu un număr egal de băieți și fete.
Somnul a fost măsurat timp de șapte zile cu un tracker de activitate purtabil de trei ori la fiecare participant la vârsta de 12, 14 și 16 ani.
Pentru o sănătate optimă, Academia Americană de Medicină a Somnului recomandă ca somnul sa dureze între 9 și 12 ore pe noapte pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 6 și 12 ani și 8 până la 10 ore pentru cei cu vârsta între 13 și 18 ani.
Pentru a simplifica analiza, studiul a folosit 8 ore sau mai mult ca timp optim de somn. Participanții au fost clasificați ca persoane care dorm foarte putin (mai puțin de 7 ore), persoane care dorm putin (7 până la 8 ore) și persoane care au un timp optim de somn (8 ore sau mai mult).
Excesul de greutate și obezitatea au fost determinate în funcție de indicele de masă corporală. Cercetătorii au calculat un scor al sindromului metabolic continuu, variind de la valori negative (mai sănătoase) la pozitive (mai nesănătoase), care au inclus circumferința taliei, tensiunea arterială și nivelurile de glucoză și lipide din sânge.
La vârsta de 12 ani, doar 34% dintre participanți dormeau cel puțin 8 ore pe noapte, iar aceasta a scăzut la 23% și 19% la 14, respectiv 16 ani. Băieții aveau tendința de a dormi mai puțin. Adolescenții care au dormit cel mai mult au avut, de asemenea, un somn de mai bună calitate, ceea ce înseamnă că s-au trezit mai puțin în timpul nopții și au petrecut o proporție mai mare din timp în pat dormind în comparație cu cei cu somn mai scurt. Prevalența supraponderalității/obezității a fost de 27%, 24% și 21% la 12, 14 și, respectiv, 16 ani.
Asocierile dintre durata somnului, excesul de greutate/obezitate și scorul sindromului metabolic au fost analizate după ajustarea datelor in functie de educația parentală, statutul de migrant, activitate fizică moderată până la viguroasă, statutul de fumator, aportul de energie, oraș (Madrid sau Barcelona) și școală.

În comparație cu cei care dorm în condiții optime, supraponderalitatea/obezitatea a fost cu 21% și 72% mai probabilă la cei care dorm foarte putin la 12 și, respectiv, 14 ani. Persoanele care dorm un timp scurt au avut cu 19% și 29% mai multe șanse de a fi supraponderali/obezi în comparație cu cei care dormeau optim la 12 și, respectiv, 14 ani. În mod similar, atât cei care dormeau foarte putin, cât și cei care dormeau putin au avut scoruri medii mai mari la sindromul metabolic la 12 și 14 ani, comparativ cu cei care dormeau optim.
Legăturile dintre somnul insuficient și sănătatea adversă au fost independente de aportul de energie și de nivelul de activitate fizică, ceea ce indică faptul că somnul în sine este important. Excesul de greutate și sindromul metabolic sunt în cele din urmă asociate cu boli cardiovasculare, autorii studiului sugerând că programele de promovare a sănătății în școli ar trebui să învețe elevii obiceiuri bune de somn.
Autorul studiului, Jesús Martínez Gómez, a adaugat ca „părinții pot da un exemplu bun, având o oră de culcare consecventă și limitarea timpului de ecranare seara. De asemenea, sunt necesare politici publice pentru a aborda această problemă globală de sănătate.”