
Cancerul de stomac
noiembrie 26, 2022
Adolescenții deprivati de somn au un risc crescut de supraponderalitate sau de obezitate
ianuarie 25, 2023Cancerul suprarenal este un cancer rar care debutează în una sau ambele glande mici, triunghiulare (glandele suprarenale), situate deasupra rinichilor. Glandele suprarenale sunt extrem de importante pentru organismul uman deoarece produc hormoni care dau instrucțiuni practic fiecărui organ și țesut din corp.
Cancerul suprarenal, numit și cancer suprarenocortical, poate apărea la orice vârstă, dar este cel mai probabil să afecteze copiii sub 5 ani și adulții între 40 și 50 de ani.
Când cancerul suprarenal este depistat devreme, există o șansă de vindecare.
Dar dacă cancerul s-a răspândit în zone dincolo de glandele suprarenale, vindecarea devine mai puțin probabilă.
Tratamentul poate fi utilizat pentru a întârzia progresia sau recidiva.
Cele mai multe tumori care se formează în glandele suprarenale sunt necanceroase (benigne). Tumorile suprarenale benigne, cum ar fi adenomul sau feocromocitomul, se pot dezvolta și în glandele suprarenale.
Care sunt simptomele specifice cancerului suprarenal?
Semnele și simptomele cancerului suprarenal pot include:
- creștere în greutate;
- slăbiciune musculară;
- vergeturi roz sau violet pe piele;
- modificări hormonale la femei care pot provoca exces de păr facial, căderea părului pe cap și menstruații neregulate;
- modificări hormonale la bărbați care ar putea provoca mărirea în dimensiuni a țesutului mamar și micșorarea testiculelor;
- greaţă și vărsături;
- balonare;
- dureri de spate;
- febră;
- pierderea poftei de mâncare;
- pierdere în greutate fără intenție.
Cauzele apariției cancerului suprarenal?
Nu este clar până în prezent ce anume cauzează cancerul suprarenal.
Cancerul suprarenal se formează atunci când apar modificări (mutații) în ADN-ul unei celule a glandei suprarenale.
ADN-ul unei celule conține instrucțiuni care îi spun unei celule ce trebuie să facă. Mutațiile pot spune celulei să se înmulțească necontrolat și să continue să trăiască până și atunci când celulele sănătoase ar fi murit deja.
Când se întâmplă acest lucru, celulele anormale se acumulează și formează o tumoare. Celulele tumorale se pot desprinde și se pot răspândi (metastaza) în alte părți ale corpului.
Care sunt factorii de risc ai apariției cancerului suprarenal?
Cancerul suprarenal apare mai des la persoanele cu sindroame moștenite care cresc riscul de apariție a anumitor tipuri de cancer.
Aceste sunt:
- Sindromul Beckwith-Wiedemann
- complexul Carney
- sindromul Li-Fraumeni
- Sindromul Lynch
- Neoplazie endocrină multiplă, tip 1 (MEN 1)
Cum se diagnostichează cancerul suprarenal?
Testele și procedurile utilizate pentru a diagnostica cancerul suprarenal pot fi:
Analize de sânge și urină: acestea pot dezvălui niveluri neobișnuite de hormoni produși de glandele suprarenale, inclusiv cortizol, aldosteron și androgeni.
Teste imagistice: medicul chirurg vă poate recomanda scanări CT, RMN sau tomografie cu emisie de pozitroni (PET) pentru a înțelege mai bine eventualele excrescențe ale glandelor suprarenale și pentru a vedea dacă cancerul s-a răspândit în alte zone ale corpului, cum ar fi plămânii sau ficatul.
Biopsie a glandei suprarenale: efectuarea unui examen histopatologic al piesei biopsice recoltate poate confirma dacă aveți cancer și exact ce tipuri de celule sunt implicate.

Ce tratament este recomandat în cazul cancerului suprarenal?
Tratamentul cancerului suprarenal implică, de obicei, o intervenție chirurgicală pentru a elimina tumora. Alte tratamente pot fi utilizate pentru a preveni revenirea cancerului sau dacă intervenția chirurgicală nu este o opțiune.
Intervenție chirurgicală (adrenalectomie)
Scopul intervenției chirurgicale este eliminarea întregului cancer suprarenal prin îndepărtarea întregii glande suprarenale afectate (adrenalectomie). În cazul în care cancerul s-a extins și la structurile vecine, operația se poate extinde și poate cuprinde și aceste zone.
Medicamente pentru reducerea riscului de recidivă
Un medicament mai vechi, care a fost utilizat pentru a trata cancerul suprarenal avansat, s-a dovedit promițător în întârzierea reapariției bolii după o intervenție chirurgicală. Mitotanul (Lysodren) poate fi recomandat după o intervenție chirurgicală pentru persoanele cu risc crescut de recidivă a cancerului.
Terapie cu radiații
Radioterapia folosește fascicule de energie de mare putere, cum ar fi raze X și protoni, pentru a ucide celulele canceroase. Radioterapia este uneori utilizată după intervenția chirurgicală a cancerului suprarenal pentru a ucide celulele canceroase care ar fi putut rămâne. De asemenea, poate ajuta la reducerea durerii și a altor simptome ale cancerului care s-au răspândit în alte părți ale corpului, cum ar fi la nivelul oaselor.
Chimioterapia
Chimioterapia este un tratament medicamentos care utilizează substanțe chimice pentru a distruge celulele canceroase. Pentru cancerele suprarenale care nu pot fi îndepărtate prin intervenție chirurgicală sau care revin după tratamentele inițiale, chimioterapia poate fi o opțiune pentru a încetini progresia cancerului.