Sindromul colonului iritabil- boala omului modern
ianuarie 29, 2020AJUTOR! Nu îmi înțeleg dieta!
februarie 20, 2020Metabolismul bazal reprezintă cantitatea de energie necesară organismului pentru supraviețuire atunci când acesta se află în repaus total.
Energia consumată de organism atunci când este în stare de repaus este direcționată către respirație, circulația sanguină și menținerea temperaturii organismului.
Metabolismul bazal poate fi influențat de mai mulți factori.
- Factorii genetici – unii oameni au o rată crescută a metabolismului bazal, comparativ cu alții, datorită moștenirii genetice.
- Masa musculară – mușchii ard de trei ori mai multe calorii decât grăsimea, chiar și atunci când dormim. Persoanele cu o masă musculară dezvoltată ard mai multe calorii atunci când sunt în repaus, spre deosebire de cei care au mai multă grăsime.
- Vârsta – pe măsură ce înaintam în vârstă, pierdem din masa musculară, iar această pierdere încetinește metabolismul.
- Febra – temperatura ridicată a corpului crește rata metabolismului bazal cu 0,7%/ fiecare grad în plus
- Afecțiuni tiroide – atunci când glanda tiroidă nu produce suficienți hormoni, rata metabolică poate să scadă cu până la 30-40%. Așadar, persoanele care suferă de hipotiroidism pot avea o rată metabolică redusă.
- Dietele foarte drastice – înfometarea încetinește metabolismul bazal întrucât determină organismul să își conserve cât mai bine energia.
Femeile trebuie să consume minimum 1200 de calorii, iar bărbații minimum 1800 de calorii, pentru ca metabolismul bazal să nu fie încetinit.
Modificarea ratei metabolismului bazal
Dacă metabolismul bazal este accelerat, scăderea în greutate este favorizată. Metabolismul bazal poate fi accelerat prin adoptarea unei diete echilibrate, organismului fiindu-i furnizate calorii necesare.
Așadar, prin crearea unui deficit de 500 -1000 de calorii pe zi se poate ajunge la o scădere în greutate cu până la 1 kg/săptămână.
Calculandu-ți rata metabolică vei afla de câte calorii ai nevoie pentru a crește masa musculară, pentru a elimina grăsimile, dar și pentru a-ți menține greutatea.
Cum funcționează calculatorul necesarului caloric zilnic în funcție de cât vrei să slăbești?
Coordonatele personale introduse în prima parte a tabelului (înălțime, greutate, vârstă și sex) vor determina, printr-un algoritm specific de calcul, rata metabolismului bazal.
Mai departe, va fi calculat necesarul zilnic de calorii, în funcție de tipul de activitate pe care o efectuați zilnic , de la sedentarism (lipsa oricărei forme de mișcare) , până la activitate intensă (ca de exemplu practicarea unui sport de performanță, ce implică antrenamente intense zilnice).
În funcție de cât vă propuneți să slăbiți/săptămână, calculatorul va evidenția necesarul zilnic de calorii, cu mențiunea că tipul de activitate ales în secțiunea anterioară trebuie să se mențină neschimbat.
ADRESAȚI-MI ORICE ÎNTREBARE LEGATĂ DE SUBIECTUL OBEZITĂȚII COMPLETÂND FORMULARUL DE MAI JOS
1 Comment
Bună ziua. Cat costa o micșorare de stomac? Mulțumesc