Sindromul colonului iritabil este afecțiunea care apare la aproximativ 25% din populația globului, fiind greu de diagnosticat (nu există analize care să diagnosticheze exact afecțiunea) și manifestându-se prin simptome de natură digestivă comune mai multor boli.
Apariția intermitentă a acestor simptome de-a lungul vieții individului în cauză, îl va determina pe acesta să întârzie vizita la medicul specialist în vederea tratării sindromului.
Sindromul de colon iritabil (SCI) este boala care nu se manifestă prin leziuni celulare sau de țesuturi, ci prin durere abdominală, balonare, flatulență, constipație, diaree. Dacă boala este neglijată, în timp, simptomele pot duce la alte afecțiuni, precum apariția hemoroizilor sau agravarea celor deja existenți, la apariția fisurilor anale, a inflamațiilor și a iritației în ultima parte a colonului.
Netratarea bolii poate avea efecte mai grave precum deshidratare și dezechilibre electrolitice, oboseală, dureri de cap, amețeli, vertij, distensie abdominală (creșterea circumferinței abdominale), dar și pierderea poftei de mâncare (cu consecințe de genul avitaminozei sau anemiei).
Care sunt cauzele care duc la apariția sindromului colonului iritabil?
Principala cauză care duce la apariția acestei afecțiuni este activitatea deficitară a musculaturii netede de la nivelul colonului : contracțiile mușchilor intestinali sunt neregulate și necoordonate, fiind îngreunată mișcarea reziduurilor alimentare prin colon, ceea ce va conduce la acumularea acestor materiale, la obstrucția parțială a tractului digestiv, simptom care se va manifesta prin acumulare de gaze, constipație și durere abdominală.
Persoanele care suferă de sindromul colonului iritabil reacţionează mai puternic decât indivizii obişnuiţi la: distensia intestinală, alimentaţia dezechilibrată, factorii psiho-sociali.
Factorii incriminați în apariția și agravarea simptomelor sindromului colonului iritabil sunt alimentația, stresul, sedentarismul și dereglările hormonale .
1. Alimentația
2. Stresul
3. Fluctuațiile hormonale
4. Sedentarismul
5. Abuzul de medicamente
6. Bolile gastrointestinale
Care sunt simptomele care ajută la diagnosticarea corectă a sindromului de colon iritabil?
Diagnosticul se stabilește în urma unei anamneze complete, în baza unui set de criterii cunoscute sub numele de” Criteriile Roma”. Conform acestora, pacienții diagnosticați cu colon iritabil suferă de durere abdominală recurentă/disconfort minimum 3 zile pe lună în ultimele 3 luni, asociate cu minim două dintre următoarele simptome:
- dispariția durerii după defecație
- instalarea durerii concomitent cu modificarea numărului scaunelor
- instalarea durerii odată cu modificarea formei scaunelor
- balonare localizată difuz sau doar în anumite zone ale abdomenului
- prezența mucusului în scaun.
Diagnosticul exact poate fi stabilit doar de către medicul gastroenterolog, care va exclude unele infecții sau alte patologii grave ale sistemului digestiv, precum sindromul de malabsorbție, intoleranța la lactoză, boala Crohn, colita ulcerativă și cancerul ano-rectal.
Cum putem ameliora simptomele colonului iritabil?
Pentru că nu există un singur remediu care să vindece această afecțiune, tratamentul va presupune efectuarea unor schimbări fundamentale în stilul de viață. Medicii specialiști recomandă să urmăm câțiva pași esențiali pentru a ne îmbunătății starea de sănătate:
- Să acordăm mai multă atenție alimentației, selectând alimentele care ne produc simptome specific sindromului de colon iritabil (ca de exemplu produsele fast-food, condimentele, prăjelile, dulciurile, cafeaua, băuturile carbogazoase, lactatele și zahărul) și eliminându-le de tot din dietă.
- Să folosim mai des în alimentație suplimente cu fibre, care ajută la îmbunătățirea tranzitului și la echilibrarea florei.
- Să acordăm mai mult timp mișcării, exercițiile fizice sporind contracțiile peretelui intestinal
- Să folosim un probiotic care să acționeze la nivelul colonului
- Să consumăm multe lichide (de preferabil apă sau sucuri naturale), suficiente pentru a combate constipația.
În funcţie de natura şi severitatea simptomelor, tratamentul medicamentos poate consta în: antispastice, antidiaretice, antidepresive etc.
Ce se întâmplă dacă nu tratăm corect sindromul colonului iritabil?
Sindromul colonului iritabil este o afecțiune cu urmări negative asupra vieții sociale a individului, tulburările de natură digestivă putând apărea exact în momente nepotrivite, ceea ce va determina individul chiar să renunțe la participarea la diverse evenimente ce țin de o viață socială sănătoasă.
Ca în cazul fiecărei afecțiuni, prevenția este cel mai important aspect de avut în vedere: păstrarea unui echilibru în ceea ce privește alimentația, dar și a unui nivel acceptabil al aspectelor psiho-sociale ale propriei vieți sunt cei mai importanți pasi de urmat pentru o viață sănătoasă.