
Astmul
martie 27, 2023
Fibrilația atrială – complicație a obezității
iunie 13, 2023Boala cronică de rinichi, numită și insuficiență renală cronică, implică o pierdere treptată a funcției renale.
Rinichii filtrează deșeurile și excesul de lichide din sânge, care sunt apoi îndepărtate din corp prin urină. Boala renală cronică avansată poate provoca acumularea de niveluri periculoase de lichide, electroliți și deșeuri în corpul dumneavoastră.
În stadiile incipiente ale bolii cronice de rinichi, este posibil să aveți puține semne sau simptome. Este posibil să nu realizați că aveți o boală de rinichi până când afecțiunea este in stadiu avansat.
Tratamentul bolii cronice de rinichi se concentrează pe încetinirea progresiei leziunilor renale, de obicei prin controlul cauzei.
Dar, chiar și simplul control al cauzei ar putea să nu împiedice progresia leziunilor renale. Boala cronică de rinichi poate evolua către insuficiență renală în stadiu terminal, care este fatală fără filtrare artificială (dializă) sau transplant de rinichi.
Simptome
Semnele și simptomele bolii cronice de rinichi evolueaza în timp dacă afectarea rinichilor progresează lent. Pierderea funcției renale poate cauza acumularea de lichide sau reziduri corporale sau probleme cu electroliți. În funcție de cât de gravă este, pierderea funcției renale poate provoca:
- Greaţă
- Vărsături
- Pierderea poftei de mâncare
- Oboseală și slăbiciune
- Probleme de somn
- Urinain cantități mai mari sau mai mici decat normal
- Scăderea clarității mentale
- Crampe musculare
- Umflarea picioarelor și gleznelor
- Piele uscată, mâncărime
- Hipertensiune arterială care este greu de controlat
- Dificultăți de respirație, dacă se acumulează lichid în plămâni
- Durere în piept, dacă lichidul se acumulează în jurul mucoasei inimii
Semnele și simptomele bolii renale sunt adesea nespecifice. Aceasta înseamnă că pot fi cauzate și de alte boli. Deoarece rinichii dumneavoastră sunt capabili să compenseze pierderea funcției, este posibil să nu dezvoltați semne și simptome până când nu au apărut leziuni ireversibile.
Dacă aveți o afecțiune care crește riscul de boli renale (printre acestea se numara si obezitatea), medicul dumneavoastră vă poate monitoriza tensiunea arterială și funcția rinichilor prin analize de urină și sânge în timpul vizitelor la cabinet.

Cauzele aparitiei acestei boli
Bolile și condițiile care provoacă boli renale cronice includ:
- Diabet zaharat de tip 1 sau tip 2
- Tensiune arterială crescută
- Glomerulonefrita - o inflamație a unităților de filtrare ale rinichilor (glomeruli)
- Nefrită interstițială - o inflamație a tubilor renali și a structurilor înconjurătoare
- Boala polichistică a rinichilor sau alte boli de rinichi moștenite
- Obstrucție prelungită a tractului urinar, din cauza unor afecțiuni precum prostata mărită, pietre la rinichi și unele tipuri de cancer
- Reflux vezico-ureteral - o afecțiune care face ca urina să revină în rinichi
- Infecție recurentă a rinichilor, numită și pielonefrită
Factori de risc
Factorii care pot crește riscul de boală cronică de rinichi includ:
- obezitatea
- diabetul
- tensiunea arterială crescută
- boala cardiacă (cardiovasculară).
- fumatul
- istoricul familial de boală de rinichi
- structura anormală a rinichilor
- Vârsta mai înaintată
- Utilizarea frecventă a medicamentelor care pot afecta rinichii
Complicații
Boala cronică de rinichi poate afecta aproape fiecare parte a corpului. Complicațiile potențiale includ:
- retenția de lichide, care ar putea duce la umflarea brațelor și picioarelor, hipertensiune arterială sau lichid în plămâni (edem pulmonar)
- creșterea bruscă a nivelului de potasiu din sânge (hiperkaliemie), care ar putea afecta funcția inimii și poate pune viața în pericol
- anemie
- boala de inima
- fagilitate osoasă și un risc crescut de fracturi osoase
- scăderea apetitului sexual, disfuncție erectilă sau fertilitate redusă
- deteriorarea sistemului nervos central, care poate cauza dificultăți de concentrare, modificări de personalitate sau convulsii
- scăderea răspunsului imunitar, ceea ce vă face mai vulnerabil la infecție
- pericardita, o inflamație a membranei care inveleste inima (pericardul)
- complicații ale sarcinii care implică riscuri pentru mamă și fătul în curs de dezvoltare
- Leziuni ireversibile ale rinichilor (boală renală în stadiu terminal), care necesită în cele din urmă fie dializă, fie un transplant de rinichi pentru supraviețuire

Prevenirea aparitiei bolii de rinichi
Pentru a reduce riscul de a dezvolta boli de rinichi:
Urmați instrucțiunile privind administrarea medicamentele fără prescripție medicală (aspirina, ibuprofenul și acetaminofenul: administrarea analgezicelor pentru o perioadă lungă de timp poate duce la afectarea rinichilor.
Mențineti o greutate sănătoasă: obezitatea este o boala care conduce, in cele mai multe cazuri, si la afectarea functiei rinichilor
Nu fumati: acesta vă poate afecta rinichii și poate înrăutăți leziunile renale existente.
Gestionați-vă afecțiunile medicale cu ajutorul medicului dumneavoastră: dacă aveți boli sau afecțiuni care vă cresc riscul de boli de rinichi, colaborați cu medicul dumneavoastră pentru a le controla.
Diagnosticarea bolii renale
Ca prim pas către diagnosticarea bolii renale, medicul dumneavoastră discută cu dumneavoastră istoricul personal și familial. Printre altele, medicul dumneavoastră va dori sa afle dacă ați fost diagnosticat cu hipertensiune arterială, dacă ați luat un medicament care ar putea afecta funcția rinichilor, dacă ați observat modificări în obiceiurile dumneavoastră urinare și dacă aveți membri ai familiei care au boli de rinichi. Apoi, medicul dumneavoastră efectuează un examen fizic, verificând semnele de probleme ale inimii sau vaselor de sânge și efectuează un examen neurologic.
Pentru diagnosticarea bolii renale, este posibil să aveți nevoie, de asemenea, de anumite teste și proceduri pentru a determina cât de severă este (stadiul) boala dumneavoastră de rinichi. Testele pot include:
- Analize de sange: creatinina și ureea;
- Teste de urină: pot dezvălui anomalii care indică insuficiență renală cronică și poate ajuta la identificarea cauzei bolii cronice de rinichi;
- Teste imagistice: medicul poate folosi ultrasunetele pentru a evalua structura și dimensiunea rinichilor dumneavoastră;
- Îndepărtarea unei probe de țesut renal pentru testare: biopsie de țesut renal. Proba de biopsie este trimisă la un laborator pentru testare pentru a ajuta la determinarea cauzei problemei dumneavoastră renale.
Tratament
Tratamentul constă de obicei în măsuri care ajută la controlul semnelor și simptomelor, reducerea complicațiilor și încetinirea progresiei bolii. Dacă rinichii dumneavoastră sunt grav afectați, este posibil să aveți nevoie de tratament pentru boala renală în stadiu terminal.
- Tratarea cauzei: medicul dumneavoastră va încerca să încetinească sau să controleze cauza bolii de rinichi. Opțiunile de tratament variază în funcție de cauză. Dar afectarea rinichilor poate continua să se agraveze chiar și atunci când o afecțiune de bază, cum ar fi diabetul zaharat sau hipertensiunea arterială, a fost controlată.
- Tratarea complicațiilor: se poate face prin tratament medicamentos pentru hipertensiune arteriala, pentru ameliorarea edemului (diuretice), pentru tratarea anemiei prin lipsa de fier, pentru scaderea nivelului colesterolului, pentru protejarea oaselor (suplimente de calciu si vitamina D) ; adoptarea unei diete cu conținut scăzut de proteine pentru a minimiza deșeurile din sânge.
- Tratamentul bolii renale în stadiu terminal: dacă rinichii nu pot ține pasul singuri cu eliminarea rezidurilor și a lichidelor și pacientul dezvolta insuficiență renală completă sau aproape completă, acesta va fi diagnosticat cu boală de rinichi în stadiu terminal. În acel moment, este nevoie de dializă sau de un transplant de rinichi. Dializa elimină artificial deșeurile și lichidul suplimentar din sânge atunci când rinichii nu mai pot face acest lucru. Stil de viață
Ca parte a tratamentului dumneavoastră pentru boala cronică de rinichi, medicul dumneavoastră vă poate recomanda o dietă specială pentru a vă sprijini rinichii și pentru a limita munca pe care acestia trebuie să o facă.
În funcție de situația fiecarui pacient, de funcția rinichilor și de sănătatea generală, recomandările dietetice pot include următoarele:
- Evitarea consumului produselor cu sare adăugată;
- Alegerea alimentelor cu conținut scăzut de potasiu: alimentele bogate în potasiu includ bananele, portocalele, cartofii, spanacul și roșiile. Exemple de alimente cu conținut scăzut de potasiu includ merele, varza, morcovii, fasolea verde, strugurii și căpșunile. Rețineți că mulți înlocuitori de sare conțin potasiu, așa că, în general, ar trebui să îi evitați dacă aveți insuficiență renală.
- Limitarea cantitatii de proteine pe care o consumați: alimentele bogate în proteine includ carnea slabă, ouăle, laptele, brânza și fasolea. Alimentele cu conținut scăzut de proteine includ legumele, fructele, pâinea și cerealele.
ADRESAȚI-MI ORICE ÎNTREBARE LEGATĂ DE SUBIECTUL OBEZITĂȚII COMPLETÂND FORMULARUL DE MAI JOS