
Colecistita
noiembrie 14, 2022
Tot ce trebuie să știi despre cancerul suprarenal
ianuarie 25, 2023Cancerul de stomac este, în câteva cuvinte, o afecțiune oncologică ce se manifestă ca o dezvoltare anormală a celulelor, inițial la nivelul stomacului. Stomacul este un rezervor muscular situat în regiunea superioră a abdomenului, chiar sub coaste.
Stomacul primește și reține alimentele pe care le consumăm și apoi ajută la descompunerea și digerarea lor.
Cancerul de stomac, cunoscut și sub numele de cancer gastric, poate afecta orice parte a stomacului, însă, de regulă, acesta se formează în partea principală a stomacului (corpul stomacului).
Locul de apariție al cancerului la stomac este un factor pe care medicii îl iau în considerare atunci când determină opțiunile de tratament.
Tratamentul include de obicei o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea cancerului de stomac.
Alte tratamente pot fi recomandate înainte și după operație.
Care sunt simptomele cancerului de stomac?
Semnele și simptomele cancerului de stomac pot include:
- Dificultate la înghițire
- Senzație de balonare după masă
- Senzație de sațietate după ce ați consumat cantități mici de alimente
- Arsuri la stomac
- Indigestie
- Greaţă
- Dureri de stomac
- Pierdere în greutate, neintenționat
- Vărsături
- Anorexie (cu repulsie inițial pentru carne, apoi totală pentru alimente)
- Dispariția poftei pentru fumat, în cazul fumătorilor
Care sunt cauzele apariției cancerului de stomac?
Nu este clar ce cauzează cancerul de stomac, deși cercetările au identificat mulți factori care pot crește riscul.
Cancerul de stomac apare atunci când o celulă din stomac dezvoltă modificări în ADN-ul său.
Modificările la nivelul celulei o determină pe aceasta să crească rapid și să continue să trăiască atunci când celulele sănătoase ar muri. Celulele care se acumulează formează o tumoare care poate invada și distruge țesutul sănătos. Cu timpul, celulele se pot desprinde și se pot răspândi (metastaza) în alte zone ale corpului.

Care sunt factorii de risc în apariția cancerului de stomac?
Factorii care cresc riscul de cancer de stomac includ:
- boala de reflux gastroesofagian
- obezitatea
- dietă bogată în alimente sărate și afumate
- dietă săracă în fructe și legume
- istoric familial de cancer de stomac
- infecția cu Helicobacter pylori
- inflamație pe termen lung a stomacului (gastrită)
- fumat
- polipi gastrici
Cum prevenim apariția cancerului de stomac?
Pentru a reduce riscul de cancer de stomac, ideal ar fi să:
- Vă mențineți o greutate sănătoasă: dacă sunteți supraponderal sau obez, discutați cu medicul dumneavoastră despre strategii care să vă ajute să pierdeți în greutate. Urmăriți o pierdere lentă și constantă în greutate, de 1 sau 2 kilograme pe săptămână.
- Alegeți o dietă plină de fructe și legume: incercați să introduceți mai multe fructe și legume în dieta dumneavoastră în fiecare zi. Alegeți o mare varietate de fructe și legume colorate.
- Reduceți cantitatea de alimente sărate și afumate pe care o consumați: protejați-vă stomacul limitând consumul acestor alimente.
- Renunțați la fumat: fumatul crește riscul de cancer de stomac, precum și de multe alte tipuri de cancer. Renunțarea la fumat poate fi foarte dificilă, așa că cereți ajutor medicului dumneavoastră de familie.
Cum se diagnostichează cancerul de stomac?
Persoanele cu antecedente familiale puternice de cancer de stomac ar putea lua în considerare efectuarea de investigații, cum ar fi endoscopia, pentru a căuta semne ale prezenței cancerului de stomac.
Testele și procedurile utilizate pentru a diagnostica cancerul de stomac includ:
- Endoscopie superioară: un tub subțire care conține o cameră minusculă este trecut prin esofag până în stomac. Medicul specialist folosește această metodă pentru a căuta semne de cancer.
- Prelevarea unei mostre de țesut pentru testare (biopsie): dacă în timpul endoscopiei superioare sunt identificate zone suspecte, instrumente speciale pot fi folosite pentru a îndepărta o probă de țesut pentru testare. Proba este trimisă la un laborator pentru analiza anatomopatologică.
- Teste imagistice: testele imagistice utilizate pentru a căuta cancerul de stomac includ scanări CT, și un tip special de examen cu raze X numit examen baritat eso-gastro-duodenal.
Determinarea extinderii (stadiului) cancerului de stomac
Determinarea stadiului cancerului de stomac ajută medicul dumneavoastră să decidă care tratamente pot fi cele mai bune pentru dumneavoastră. Testele și procedurile utilizate pentru a determina stadiul cancerului includ:
- Analize de sânge: testele de sânge pentru măsurarea funcției organelor pot indica dacă alte organe din corpul dumneavoastră, cum ar fi ficatul, pot fi afectate de cancer.
- Ecografia endoscopică: în timpul unei ecografii endoscopice, un tub subțire cu o cameră în vârf este trecut prin esofag până în stomac. Un instrument special cu ultrasunete este folosit pentru a crea imagini ale stomacului. Ecografia endoscopică ajută medicii să determine cât de adânc pătrunde un cancer în peretele stomacului.
- Teste imagistice: acestea pot include CT și tomografia cu emisie de pozitroni (PET).
- Chirurgie exploratorie: medicul dumneavoastră vă poate recomanda o intervenție chirurgicală pentru a căuta semne ale metastazei cancerului dincolo de stomac, în torace sau abdomen. Chirurgia exploratorie se face de obicei laparoscopic: chirurgul face mai multe incizii mici în abdomen și introduce o cameră specială care transmite imagini către un monitor din sala de operație.
Pot fi utilizate și alte teste de stadializare, în funcție de situația dvs.
Medicul dumneavoastră chirurg utilizează informațiile din aceste proceduri pentru a atribui un stadiu cancerului dumneavoastră. Stadiile cancerului de stomac sunt numerotate cu cifre romane care variază de la 0 la IV, cele mai mici stadii indicând faptul că cancerul este localizat și afectează doar straturile interioare ale stomacului. Până în stadiul IV, cancerul este considerat avansat și s-ar putea să se fi răspândit în alte zone ale corpului.
Care este tratamentul în cazul cancerului de stomac?
Opțiunile de tratament pentru cancerul de stomac depind de localizarea, stadiul și agresivitatea acestuia. Medicul dumneavoastră chirurg va lua în considerare, de asemenea, starea de sănătate generală și preferințele pacientului atunci când creează un plan de tratament.
Intervenție chirurgicală
Scopul intervenției chirurgicale este de a elimina tot cancerul și o parte din țesutul sănătos din jurul acestuia.
Operațiile utilizate pentru cancerul de stomac includ:
- Îndepărtarea tumorilor în stadiu incipient de la mucoasa stomacului: cancerele foarte mici limitate la mucoasa interioară a stomacului pot fi îndepărtate prin excizie pe cale endoscopică.
- Îndepărtarea unei părți a stomacului (gastrectomie subtotală): în timpul gastrectomiei subtotale, chirurgul îndepărtează partea din stomac afectată de cancer și o parte din țesutul sănătos din jurul acestuia.
- Îndepărtarea întregului stomac (gastrectomie totală): această operație implică îndepărtarea întregului stomac și a unor țesuturi din jur. Esofagul este apoi conectat direct la intestinul subțire pentru a permite alimentelor să se deplaseze prin sistemul digestiv. Gastrectomia totală este utilizată cel mai adesea pentru cancerele de stomac care afectează corpul stomacului și cele care sunt localizate în joncțiunea gastroesofagiană.
- Îndepărtarea ganglionilor limfatici pentru a căuta semnele prezenței cancerului: chirurgul poate exciza ganglionii limfatici din jurul stomacului pentru a-i testa microscopic, în laboratorul anatomo-patologic.
- Chirurgie pentru ameliorarea semnelor și simptomelor: o operație pentru îndepărtarea unei părți a stomacului poate ameliora semnele și simptomele unui cancer în creștere la persoanele cu cancer de stomac avansat.
Chimioterapia
Chimioterapia este un tratament medicamentos care utilizează substanțe chimice pentru a distruge celulele canceroase. Medicamentele pentru chimioterapie circulă prin corpul pacientului, ucigând celulele canceroase care s-ar putea să se fi răspândit dincolo de stomac.
Chimioterapia poate fi administrată înainte de operație pentru a ajuta la micșorarea cancerului, astfel încât să poată fi îndepărtat mai ușor. Chimioterapia este, de asemenea, utilizată după o intervenție chirurgicală pentru a distruge orice celule canceroase care ar putea rămâne în organism. Chimioterapia este adesea combinată cu radioterapia.
Acest tip de tratament poate fi utilizat singur sau cu terapie medicamentoasă țintită la persoanele cu cancer de stomac în stadiu avansat.
Radioterapie
Radioterapia folosește fascicule de energie de mare putere, cum ar fi raze X și protoni, pentru a ucide celulele canceroase. Fasciculele de energie provin de la un aparat medical care se mișcă în jurul pacientului în timp ce acesta stă întins pe o masă.
Pentru cancerul de stomac, radioterapia poate fi utilizată înainte de intervenția chirurgicală pentru a micșora cancerul, astfel încât să fie îndepărtat mai ușor. Radioterapia poate fi folosită și după o intervenție chirurgicală pentru a distruge orice celule canceroase care ar putea rămâne. Radioterapia este adesea combinată cu chimioterapia.
Pentru cancerul de stomac avansat, care nu poate fi îndepărtat prin intervenție chirurgicală, radioterapia poate fi utilizată pentru a ameliora efectele secundare, cum ar fi durerea sau sângerarea, cauzate de un cancer în creștere.
Terapie medicamentoasă țintită
Tratamentele medicamentoase vizate se concentrează pe slăbiciunile specifice prezente în celulele canceroase. Prin blocarea acestor puncte slabe, tratamentele medicamentoase țintite pot cauza moartea celulelor canceroase. Pentru cancerul de stomac, medicamentele utilizate sunt, de obicei, combinate cu chimioterapia pentru cancerele avansate sau pentru cancerul care reapare după tratament.
Imunoterapie
Imunoterapia este reprezentată de un tratament medicamentos care ajută sistemul imunitar să lupte împotriva cancerului. Este posibil ca sistemul imunitar al organismului pacientului care luptă împotriva bolilor să nu atace cancerul, deoarece celulele canceroase produc proteine care îngreunează activitatea celulele sistemului imunitar de a recunoaște celulele canceroase ca fiind periculoase. Imunoterapia funcționează interferând cu acest proces.
Pentru cancerul de stomac, imunoterapia poate fi utilizată atunci când cancerul este avansat, dacă reapare sau dacă se răspândește în alte părți ale corpului.
Îngrijirea paliativă
Îngrijirea paliativă este îngrijirea medicală specializată care se concentrează pe ameliorarea durerii și a altor simptome ale unei boli grave. Specialiștii în îngrijire paliativă lucrează cu pacientul, cu familia acestuia și cu ceilalți medici pentru a oferi un nivel suplimentar de sprijin care completează îngrijirea continuă. Îngrijirile paliative pot fi utilizate în timpul tratamentelor agresive, cum ar fi intervenții chirurgicale, chimioterapie sau radioterapie.