
Boala de reflux gastroesofagian
noiembrie 1, 2022
Cancerul de stomac
noiembrie 26, 2022Colecistita reprezintă afecțiunea caracterizată prin inflamația vezicii biliare. Vezicula biliară este un organ mic, în formă de pară, situată pe partea dreaptă a abdomenului, sub ficat. Vezica biliară conține un lichid digestiv (bila) produs de către ficat, care este eliberat în intestinul subțire.
În cele mai multe cazuri, calculii biliari, care blochează canalul cistic ce iese din vezica biliară, provoacă colecistită. Acest lucru are ca rezultat o acumulare de bilă care poate provoca inflamație. Alte cauze ale colecistitei includ probleme ale căilor biliare, tumori, boli grave și anumite infecții.
Dacă este lăsată netratată, colecistita poate duce la complicații severe care, uneori, pun viața în pericol, cum ar fi perforarea vezicii biliare. Tratamentul colecistitei implică adesea o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea vezicii biliare.
Care sunt simptomele colecistitei?
Simptomele colecistitei pot include:
- Durere severă în partea dreaptă sus sau în centrul abdomenului
- Durere care se extinde la umărul drept sau la spate
- Sensibilitate pe abdomen când este atins
- Greaţă
- Vărsături
- Febră
Simptomele colecistitei apar adesea după o masă, în special una consistentă și bogată în grăsimi.
Faceți o programare la medic dacă aveți simptome care vă îngrijorează! Dacă durerea abdominală este atât de severă încât nu puteți să stați nemișcat, mergeți de îndată la camera de urgență!
Cauzele colecistitei
Inflamația vezicii biliare poate fi cauzată de:
- Litiază biliară: cel mai adesea, colecistita este rezultatul particulelor dure care se dezvoltă în vezica biliară (calculi biliari). Calculii biliari pot bloca tubul (canalul cistic) prin care curge bila când iese din vezica biliară. Bila se acumulează în vezica biliară, provocând inflamație.
- Tumora: o tumora poate împiedica scurgerea bilei din vezica biliară în mod corespunzător. Acest lucru provoacă acumularea bilei care poate duce la colecistită.
- Blocarea căilor biliare: pietrele sau bila îngroșată și particulele mici (nămol) pot bloca canalul biliar și pot duce la colecistită. Infamarea sau cicatrizarea căilor biliare poate provoca, de asemenea, blocarea.
- Infecţie: HIV și anumite infecții virale pot declanșa inflamația vezicii biliare.
- Boală severă: boala severă poate deteriora vasele de sânge și poate scădea fluxul de sânge către vezica biliară, ducând la colecistită.
Factori de risc
A avea calculi biliari este principalul factor de risc pentru dezvoltarea colecistitei.
Dacă nu este tratată, colecistita poate duce la o serie de complicații grave, inclusiv:
- Infecție în vezica biliară: dacă bila se acumulează în vezica biliară, cauzând colecistită, bila se poate infecta.
- Moartea țesutului vezicii biliare: colecistita, netratată, poate provoca necroza țesutului din vezica biliară (gangrenă). Este cea mai frecventă complicație, mai ales în rândul persoanelor în vârstă, a celor care așteaptă să primească tratament și a celor cu diabet. Acest lucru poate duce la o perforație a vezicii biliare sau poate duce la spargerea vezicii biliare.
- Vezica biliară ruptă: o ruptură (perforație) a vezicii biliare poate rezulta din umflarea vezicii biliare, infecție sau moartea țesutului.

Cum prevenim apariția colecistitei?
Puteți reduce riscul de colecistită daca urmați acești pași pentru a preveni calculii biliari:
- Slăbiti într-un ritm încet, normal: pierderea rapidă în greutate poate crește riscul de calculi biliari.
- Mențineti-vă o greutate sănătoasă: excesul de greutate vă face mai probabil să dezvoltați calculi biliari. Pentru a obține o greutate sănătoasă, reduceți caloriile și creșteți nivelul de activitate fizică.
- Alegeți o dietă sănătoasă: dietele bogate în grăsimi și sărace în fibre pot crește riscul de calculi biliari. Pentru a vă reduce riscul, alegeți o dietă bogată în fructe, legume și cereale integrale.
Cum se diagnostichează colecistita?
Pentru a diagnostica colecistita, medicul va efectua un examen fizic și va discuta despre simptomele dumneavoastră și istoricul medical. Testele și procedurile utilizate pentru a diagnostica colecistita includ:
- Analize de sânge: pentru a căuta semne ale unei infecții sau semne de probleme ale vezicii biliare.
- Teste imagistice care vizualizează vezica biliară: ecografia abdominală, ecografia endoscopică
- Tomografia computerizată (CT) sau colangiopancreatografia prin rezonanță magnetică (MRCP) pot fi utilizate pentru a crea imagini ale vezicii biliare și ale căilor biliare. Aceste imagini pot semnala prezența colecistitei sau a pietrelor în căile biliare și în vezica biliară.
- Scanare care arată mișcarea bilei prin corpul pacientului: o scanare cu acid iminodiacetic hepatobiliar (HIDA) urmărește producția și fluxul de bilă de la ficat la intestinul subțire. O scanare HIDA implică injectarea unui colorant radioactiv în corpul dumneavoastră, care se atașează de celulele producătoare de bilă. În timpul scanării, colorantul poate fi văzut în timp ce se deplasează cu bila prin canalele biliare. Acest lucru poate arăta prezența oricăror blocaje.
Care este tratamentul în cazul colecistitei?
Tratamentul pentru colecistită implică, de obicei, o spitalizare pentru a controla inflamația vezicii biliare. Uneori, este necesară o intervenție chirurgicală.
Tratamentele pot include:
- Post: este posibil să nu aveți voie să mâncați sau să beți la început pentru a elimina stresul de pe vezica biliară inflamată.
- Administrarea de fluide intravenos: acest tratament ajută la prevenirea deshidratării.
- Antibiotice pentru combaterea infecțiilor: dacă vezica biliară este infectată, medicul dumneavoastră vă va recomanda probabil antibiotice.
- Medicamente pentru durere: acestea pot ajuta la controlul durerii până când inflamația din vezica biliară este ameliorată.
- Procedura de îndepărtare a pietrelor. Este posibil să efectuați o procedură numită colangiopancreatografie retrogradă endoscopică (ERCP). În timpul acestei proceduri, care folosește o substanță de contrast pentru a evidenția căile biliare, instrumentele pot fi folosite pentru a îndepărta pietrele care blochează căile biliare sau canalul cistic.
- Drenajul vezicii biliare: în unele cazuri, cum ar fi atunci când intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea vezicii biliare nu este o opțiune, se poate face drenajul vezicii biliare (colecistostomie) pentru a elimina infecția. Drenajul se face prin pielea de pe abdomen (percutan) sau endoscopic.
Este posibil ca simptomele dumneavoastră să se amelioreze în 2 până la 3 zile. Cu toate acestea, inflamația vezicii biliare revine adesea. Majoritatea persoanelor cu colecistită au nevoie în cele din urmă de o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea vezicii biliare.
Chirurgie de îndepărtare a vezicii biliare
Procedura de îndepărtare a vezicii biliare se numește colecistectomie. De obicei, aceasta este o procedură minim invazivă, care implică câteva tăieturi mici (incizii) în abdomen (colecistectomie laparoscopică). O procedură deschisă, în care se face o incizie lungă în abdomen, este rareori necesară.
Momentul intervenției chirurgicale depinde de severitatea simptomelor și de riscul general de probleme în timpul și după intervenția chirurgicală. Dacă aveți un risc chirurgical scăzut, o intervenție chirurgicală poate fi efectuată în timpul spitalizării.
Odată ce vezica biliară este îndepărtată, bila curge direct din ficat în intestinul subțire, în loc să fie stocată în vezica biliară. Chiar și fără vezica biliară puteți digera alimentele.