
GHIDUL COMPLET AL PACIENTULUI BARIATRIC – cele mai întâlnite întrebări
iulie 29, 2022
Ești tot timpul obosit, ai probleme de memorie și îți lipsește pofta de mâncare? Specialiștii au aflat care este cauza
august 27, 2022După lungi cercetări, multiple întrebări și câteva îndoieli, reveniri și decizii de a vă schimba viața în bine prin efectuarea operației de gastric-sleeve, ați ajuns în punctul în care cunoașteți toți pașii pre-operatori pe care îi aveți de parcurs înainte de marea zi a operației, însă nu știți sau nu sunteți încă siguri că știți ce vă așteaptă după.
Scopul echipei multidisciplinare
Trebuie să știți că scopul echipei chirurgicale multidisciplinare este de a vă ajuta pe întreaga perioadă de recuperare, prin crearea unui maxim de confort fizic și psihic, atât de-a lungul celor 2-3 zile de spitalizare, cât și de-a lungul întregii perioade postoperatorii, până ce targetul setat înainte de operație va fi atins.
Nu veți fi singuri niciodată. Puteți oricând să apelați cu încredere la unul dintre specialiștii echipei în cazul în care aveți nelămuriri sau perioada de recuperare vă cauzează dificultăți.
Monitorizarea evoluției fiecărui pacient și urmărirea rezultatelor imediate ale vindecării fizice post- chirurgie bariatrică, precum și evoluția ponderală pe termen lung sunt aspectele pe care întreaga echipă medicală de bariatrie le urmărește, astfel încât pacientul să nu dezvolte deficiențe nutriționale în timp, iar procesul de revenire la greutatea optimă să fie unul lin.
Setarea intervalelor de control postoperator la 1, 3, 6 și 12 luni pentru efectuarea investigațiilor și analizelor necesare (evaluarea scăderii ponderale, examinarea tranzit baritat, evaluarea nutrițională, analize de laborator,ecografia abdominală, endoscopia digestivă superioară) a fost gândită astfel încât orice deficit nutrițional sau orice afecțiune pre-existentă operației să fie luate în evidență și tratate cu rigurozitate, urmărindu-se ameliorarea simptomelor sau vindecarea completă.

Știm că perioada de recuperare postoperatorie va fi un proces nou în viața fiecărui pacient, însă răbdarea și încrederea cu care veți fi tratat, vă va conduce la obținerea unor rezultate excelente. Modificarea stilului alimentar este prima etapă a perioadei postoperatorii pe care pacientul bariatric o are de parcurs.
Este important să efectuați vizite regulate la medicul nutriționist pentru a primi o dietă personalizată și pentru a urma un plan nutrițional adecvat necesitaților individuale.
Ce mâncați și cât mâncați, prezența sau absența gustărilor între mese sunt aspecte foarte importante de avut în vedere pe parcursul perioadei de slăbire.
Nu trebuie să uităm că operația de gastric-sleeve, în prezent cea mai utilizată metodă chirurgicală de tratare a obezității, este o procedură restrictivă, ajutând organismul să nu mai consume cantități atât de mari de alimente. Eficiența întregului proces de slăbire constă în ce, cât și când mănâncă fiecare pacient.
Readaptarea la alimentația pre-operatorie va cunoaște câteva etape în care pacientul va ingera alimente de diferite consistențe (de la lichide clare precum ceaiul și apa, până la lichide dense precum supele creme de legume și carne), astfel încât aportul hidric și nutrițional să fie adecvat.
Consumul a cel puțin 2 litri de apa zilnic este important atât pentru a avea un nivel optim de hidratare, cât și pentru a evita efectele nedorite ale deshidratării: scăderea tensiunii arteriale, amețeli, dureri de cap, prezența urinei concentrate, letargie, etc.
Etapa I – dieta lichidă
Prima săptămână după intervenția chirurgicală va avea drept singur obiectiv hidratarea. Este indicat a se consuma 10 ml de lichid (2 lingurițe) la fiecare 10 minute, urmând ca după câteva zile să se scadă acest interval la 1-2 minute. Este recomandată evitarea folosirii paiului sau băutul direct din sticlă: aerul înghițit va duce la apariția balonării. Repartizarea uniformă a întregii cantități optime de lichide va necesita atenția pacientului.

Etapa II: săptămâna a doua și a treia postoperator
În săptămâna a doua și a treia postoperator se vor consuma lichide dense și piureuri subțiri.
Este indicat ca pacientul să consume alimentele diluate cu apă sau lapte, astfel încât produsul final să curgă din lingură. Este necesar să se consume 100-130 ml la fiecare masă, iar când se instalează senzația de sațietate, va fi necesar să vă opriți, chiar dacă nu ați terminat tot din farfurie.
Nu trebuie să uităm că organismul fiecărui individ este unic, iar procedul de readaptare la consistența normală a alimentelor nu se desfășoară la fel în cazul fiecărui pacient. Este indicat să adăugați pudre proteice în alimentele ingerate astfel încât să creșteți concentrația de proteine necesare organismului.
Etapa a III-a: săptămâna a patra
În săptămâna a patra se pot consuma piureuri și alimente noi. Acesta etapă permite pacientului să ingereze alimente pasate, cu excepția legumelor și fructelor fibroase, cu celuloză dură (varza, castravetele).
Etapa a IV-a
Începând cu săptămână a cincea se pot reintroduce alimentele solide, tăiate fin și mestecate foarte bine.
Postoperator, fiecare pacient trebuie să respecte indicațiile medicale privind lista de alimente nepermise.
Acestea sunt: băuturile răcoritoare din comerț, înghețata, ciocolata, budinca și iaurturile cu fructe, fructele uscate sau conservate în sirop, prăjiturile, bomboanele, siropurile, zahărul și mierea.
Pricipalele grupe de alimente care vor furniza organismului proteinele necesare sunt produsele din carne, ouăle, lactatele și brânzeturile cu conținut scăzut de grăsimi. Bineînțeles, se pot consuma legume și fructe, pâine integrală și cereale, grăsimi alimentare și oleaginoase.
Când și cum mâncați?
Acest proces de reinvațare privind alimentația trebuie să țină cont de câteva sfaturi, care vă pot ușura situația:

- Mestecați foarte bine alimentele: fiecare înghițitură trebuie mestecată de cel puțin 25 de ori;
- Înghițiți încet, relaxat fiecare gură de mâncare;
- Observați cu atenție instalarea senzației de sațietate și opriți-vă din mâncat;
- Reintroducerea alimentelor de consistență diferită se va face progresiv, astfel încât să se evite apariția intoleranțelor;
- Repartizați alimentele pe parcursul zilei în 3 mese principale și 2 gustări, la aproximativ 3 ore între ele;
- Consumați lichidele între mese, în cantitatea recomandată;
- Suplimentați alimentația cu pudre proteice, multiminerale și vitamine;
- Monitorizați, la intervalele recomandate, instalarea posibilelor carențe de minerale și vitamine din corp;
- Pentru cel puțin primele 2 luni evitați alimentele cu caracter iritant pentru mucoasa stomacului: alcool, băuturi cofeinizate sau carbogazoase, sucuri de citrice, fructe și legume nepreparate termic, zahăr și alți îndulcitori;
- Orice etapă de readaptare la alimentația clasică poate fi prelungită atât cât vă simțiți confortabil.
Indiferent de situațiile dificile pe care le întâlniți în parcusul dumneavoastră către o viață normală și sănătoasă, echipa medicală care se ocupă de cazul dumneavoastră medical vă este aproape.