
Ce trebuie să știți despre perioada postoperatorie GASTRIC SLEEVE
august 27, 2022
Dislipidemia – ce este, cum apare și cum o tratăm?
octombrie 17, 2022Ți se întâmplă tot mai des să te simți obosit, confuz și lipsit de energie? Ai pierderi de memorie? Iți lipsește pofta de mâncare și ești mereu constipat? Mai rău…ai ignorat de multe ori aceste semne și acum ai observat apariția altor simptome deranjante, precum amorțeala și furnicăturile la nivelul mâinilor și picioarelor? Ești tot timpul apatic și dai vina pe depresie?
Ei bine…medicii specialiști cred că, de fapt, vinovată este lipsa vitaminei B12 din corp.
Vitamina B12 este necesară organismului pentru un țesut nervos sănătos, pentru o bună funcționare a creierului și pentru producerea de globule roșii. Este o vitamină hidrosolubilă, care se poate dizolva în apă și poate circula prin fluxul sanguin, fiind totodată singura vitamină hidrosolubilă care poate fi stocată în ficat timp de aproape 3 ani.
Importanța vitaminei B12 constă în faptul că toate organismele superioare depind de aportul ei și totuși nu suntem capabili să o producem noi înșine. Aceasta poate fi produsă doar de anumite tipuri de bacterii. Noi trebuie să ne satisfacem nevoile de vitamină B12 prin alimentație.
Cum acționează vitamina B12?
Vitamina B12 este esențială pentru funcționarea normală a creierului și a sistemului nervos. Din acest motiv, se administrează pentru a preveni pierderea memoriei la bătrânețe.
În plus, această vitamină este implicată în formarea globulelor roșii și ajută la crearea și reglarea ADN-ului. Metabolismul fiecărei celule din organism depinde de vitamina B12: aceasta joacă un rol important în sinteza acizilor grași și în producerea de energie. De asemenea, permite eliberarea de energie prin faptul că ajută organismul uman să absoarbă acidul folic.
Mare atenție! Dacă nivelul de vitamina B12 scade, scade și producția de globule roșii, ceea ce va duce la anemie.
Vitamina B12, supranumită și vitamina nervoasă, ajuta la producerea substanței grase din care este formată mielina, învelișul care înconjoară celulele nervoase. Importanța vitaminei B12 pentru creierul nostru este vizibilă înca din uter. Dacă mama însărcinată suferă de o deficiență, creierul copilului se poate dezvolta anormal în timpul sarcinii și chiar în timpul alăptării, ducând la consecințe precum intârziere în dezvoltare, spasticitate/crampe, vărsături cronice, anemie, iritabilitate, volum cerebral scăzut.
O deficiență severă poate declanșa, de asemenea, simptome neuropsihiatrice, cum ar fi iluzii, anxietate, euforie și halucinații.
Din ce alimente putem obține vitamina B12?
Vitamina B12 se obține numai din alimente de origine animală – organismul nu o poate produce singur. O puteți găsi în special în carne și produse lactate, dar ouăle și peștele sunt, de asemenea, surse bune. Persoanele vegetariane pot consuma în continuare iaurt, lapte, ouă și brânză.

Pentru vegani, unele alimente precum laptele de migdale, laptele de cocos sau drojdia nutritivă sunt îmbogățite cu vitamina B12 de către anumite mărci.
Deficiența de vitamina B12
Bărbații consumă în medie mai multe produse de origine animală decât femeile, prin urmare reușesc mai bine decât femeile să își satisfacă necesarul de vitamina B12.
Deficiența de vitamina B12 poate duce la leziuni ireversibile și posibil grave, în special la nivelul sistemului nervos și al creierului. Chiar și cele mai mici deficiențe pot provoca simptome de carență, cum ar fi depresia, confuzia, oboseala și problemele de memorie. Alte simptome ale deficienței includ constipația, pierderea poftei de mâncare și scăderea în greutate.
Mai mult, dacă și aceste semne sunt ignorate, pot apărea modificări neurologice, cum ar fi amorțeala și furnicăturile la nivelul mâinilor și picioarelor.
În cazul sugarilor cu deficit de vitamina B12 pot fi remarcate mișcări neobișnuite, cum ar fi tremorul facial și pot apărea probleme de reflexe, probleme nutriționale, iritații și posibile probleme de creștere, mai ales dacă deficiența nu este tratată.
O altă consecință a unei deficiențe poate fi anemia, deoarece vitamina este implicată în mod semnificativ în producția de globule roșii. Această afecțiune se manifestă prin oboseală, dificultăți de respirație și bătăi neregulate ale inimii. În plus, persoanele cu deficiență de vitamina B12 sunt mai sensibile la infecții de orice fel.
Pentru că aceste simptome tind să fie nespecifice, deficiența de vitamina B12 poate trece nedetectată pentru o perioadă lungă de timp.
Cum se tratează cu suces simptomele unei deficiențe de vitamina B12?
Prevenirea unei deficiențe de vitamina B12 este foarte importantă pentru menținerea unei sănătăți fizice și psihice optime. O dietă echilibrată este deosebit de importantă în acest caz, deoarece vitamina B12 poate fi absorbită doar prin alimente. În cazul în care suferiți de o deficiență sau urmați o dietă vegetariană sau vegană, un supliment alimentar este necesar și esențial.
Recomandarea noastră este să consultați un medic specialist pentru a vă îndruma privind alegerea celui mai bun supliment. Preparatele de vitamina B12 sunt disponibile în farmacii sub formă de capsule, pastile sau picături; în cazuri deosebit de grave, poate fi, de asemenea, sub formă injectabilă.
Pe cât de importantă este prezența vitaminei B12 în corp, pe atât de greu este de depistat carența ei. Așadar, cel mai bine este să prevenim această situație prin abordarea unui stil de viată sănătos și a unei diete echilibrate.