
Totul despre diabetul zaharat
februarie 27, 2024
Postul intermitent: ce ar trebui să știm despre el ?
martie 15, 2024Un nou studiu medical a găsit dovezi care arată modul în care obezitatea afectează organismul la nivel metabolic prin perturbarea funcției mitocondriale, după ce alte cercetări anterioare arătau că obezitatea poate avea un impact negativ asupra unui număr de sisteme ale corpului și poate crește riscul de a dezvolta anumite boli.
Rezultatele acestui studiu sunt extrem de importante și ar putea deschide calea pentru noi tratamente și strategii de prevenire a obezității.
Se știe deja că aproximativ 38% din populația lumii este considerată obeză sau supraponderală, conform Federației Mondiale a Obezitățîi. Cercetătorii estimează deja că majoritatea populației adulte globale va fi fie supraponderală, fie obeză până în 2030.
Cercetările anterioare arată că obezitatea poate avea un impact negativ asupra unui număr de sisteme ale corpului, inclusiv respirator, digestiv, scheletal și muscular. De asemenea, poate crește riscul unei persoane pentru mai multe boli, inclusiv:
- hipertensiune arterială;
- apneea de somn;
- anumite tipuri de cancer.
Acum, cercetătorii de la Universitatea din California - San Diego raportează dovezi că obezitatea afectează organismul și la nivel metabolic. Oamenii de știință cred că această descoperire poate duce la dezvoltarea de noi terapii pentru tratamentul sau prevenirea obezității.
Care sunt modificările metabolice cauzate de obezitate?
Obezitatea este definită ca acumularea de prea multă grăsime corporală în țesutul adipos alb.
Studiile anterioare arată că obezitatea provoacă modificări metabolice în țesutul adipos alb provocând:
- inflamație;
- rezistența la insulină;
- probleme hormonale;
- apoptoză (moarte celulară).
Autorul principal al studiului, dr. Alan Saltiel, profesor la Departamentul de Medicină de la Universitatea din California - San Diego School of Medicine, a declarat că laboratorul său lucrează de 40 de ani pentru a înțelege hormonii, cum funcționează controlul insulinei și unde și când este energia depozitată sau folosită.
Iată ce susține dr Alan Saltier, autorul principal al studiului:
„În ultimii câțiva ani, ne-am îndreptat atenția asupra modurilor în care celulele adipoase și hepatice se adaptează la condițiile asociate cu supraalimentarea atunci când celulele sunt inundate de nutrienți. Lucrul interesant este că aceste celule devin mai eficiente în stocarea energiei și mai puțin eficiente în arderea acesteia, motiv pentru care este atât de greu să slăbești”, a continuat el. „Am explorat schimbările moleculare de bază care explică acest lucru.”
Disfuncția mitocondrială în obezitate
Dr. Saltiel a explicat că obezitatea provoacă anomalii metabolice în organism, deoarece organismul trebuie să gestioneze cantități excesive de energie din cauza acestei afecțiuni. Altfel spus, organismul trebuie să găsească o modalitate de a stoca energia sau excesul de calorii, deoarece există o limită a cât de mult acestea pot fi arse.
Folosind șoarecii drept subiect în cercetările sale, dr. Saltiel și echipa sa au descoperit că, atunci când șoarecii au fost hrăniți cu o dietă bogată în grăsimi, mitocondriile - cunoscute sub numele de „centrala de putere a celulei” – din celulele adipoase s-au fragmentat în mitocondrii mai mici. Cercetătorii au descoperit că aceste mitocondrii mai mici nu ar putea arde la fel de multă grăsime ca atunci când mitocondriile mai mari erau toate împreună.
„În starea normală, de non-obezitate, mitocondriile își mențin sănătatea printr-un ciclu de fuziune și fisiune continuă, ceea ce înseamnă că se despart și se reformează”, a explicat dr. Saltiel. „Am descoperit că schimbările care apar în obezitate înclină balanța, astfel încât mitocondriile să se despartă mai mult – procesul cunoscut sub numele de fisiune.”
Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că aceste modificări apar doar într-un singur tip de celule adipoase - tipul care se găsește sub piele (subcutanat) și care se află în principal localizată în șolduri și coapse.
„Am descoperit că mitocondriile sunt în mod normal mai lungi și mai active în acest depozit de grăsime în comparație cu țesutul adipos găsit în secțiunea mediană – numită grăsime viscerală – dar obezitatea provoacă fisiune mitocondrială excesivă în grăsimea subcutanată, așa că arată mai mult ca grăsimea viscerală și își pierde capacitatea de a arde grăsimea”, a remarcat el.
Oprirea moleculei care perturbă metabolismul
În timpul cercetărilor lor, dr. Saltiel și echipa sa au descoperit că această fragmentare a mitocondriilor a fost cauzată de o singură moleculă numită RaIA.
„Am fost surprinși să descoperim că RalA este un regulator principal al fisiunii mitocondriale și, când este activat cronic în obezitate, înclină balanța spre fisiune.”
Când oamenii de știință au șters gena asociată cu molecula RaIA la șoareci, au reușit să-i protejeze de creșterea în greutate cauzata de dieta bogată în grăsimi.
Cercetătorii cred că această descoperire ar putea duce la noi modalități de prevenire și/sau tratare a obezității.
„Cred că descoperirea principală aici este că există o disfuncție mitocondrială produsă de obezitate prin această cale dependentă de RalA”, a explicat dr. Saltiel.
„Este posibil să existe noi ținte ale medicamentelor vitoare care ne pot permite să inversăm fisiunea mitocondrială excesivă și, astfel, să creștem arderea grăsimilor. Dar aceasta este departe și cine știe ce alte procese importante sunt controlate de această cale în organism”, a adăugat el.
Deși este o cercetare timpurie ce va necesita și mai mult efort pentru a găsi modalitătile cele mai eficiente de a bloca acest efect la nivel celular, considerăm că, dacă mai mulți oameni ar înțeleg cât de mare este impactul obezității asupra organismului, îi va motiva cu siguranță să facă ceva în privința asta.”
ADRESAȚI-MI ORICE ÎNTREBARE LEGATĂ DE SUBIECTUL OBEZITĂȚII COMPLETÂND FORMULARUL DE MAI JOS