Work from home – Nutriție și dietă
mai 11, 2020Obezitatea și maternitatea la femei: tu știi la ce riscuri te supui?
iunie 24, 2020Cu toții am auzit cel puțin o dată menționându-se o informație despre hernia hiatală, însă nu toți știm că aceasta este o afecțiune care poate fi trecută cu vederea, necauzând probleme grave.
Abia când aceasta are proporții mari și permite acidului gastric să se întoarcă în esofag, produce disconfort fizic prin apariția pirozisului (arsurile gastroesofagiene) sau a regurgitației (refluarea conținutului gastric în cavitatea bucală, fără efort de vomă).
Hernia hiatală este afecțiunea medicală ce apare ca rezultat al exteriorizării țesuturile din interiorul abdomenului, printr-un orificiu al diafragmului, spre cavitatea toracică. Simptomatologia specifică herniei hiatale poate fi ținută sub control, însă atunci când cazurile devin severe, singura indicație de tratament este cea chirurgicală.
Cu siguranță majoritatea persoanelor a experimentat anumite simptome specifice herniei hiatale la un moment dat în viața lor, fără însă a le da multă atenție.
Cu toate acestea, atunci când simptomele devin persistente și sunt un obstacol în desfășurarea normală a activităților cotidiene, este indicat să cereți recomandarea unui medic chirurg. Printre simptomele uzuale ale herniei hiatale se numără:
- Arsuri gastroesofagiene
- Eructații
- Disfagie (dificultăți la înghițire)
- Durere în piept sau dureri abdominale
- Senzația de preaplin după masă
- Greață si vărsături
- Scaun de culoare neagră
De-a lungul timpului, au fost incriminate drept cauze directe ale apariției herniei hiatale leziunile în zona pieptului, hiatusul diafragmatic mărit din naștere sau presiunea intensă exercitată asupra mușchilor diafragmei (tuse, vărsături, ridicarea de greutăți). În plus s-a observat că, odată cu trecerea timpului, apar schimbări la nivelul diafragmei (mușchiul care separă cavitatea toracică de cea abdominală), efect de îmbătrânire ce poate conduce la apariția herniei hiatale.
În măsura în care hernia hiatală se manifestă prin simptome deranjante, se va administra tratament medicamentos (cu pastile care reduc sau neutralizează aciditatea) conform indicațiilor medicului curant. De asemenea, se poate interveni chirurgical pentru corecția herniei hiatale.
Deseori, pentru că simptomele herniei hiatale pot fi ținute sub control, este indicat să respectați anumite reguli foarte simple, astfel încât calitatea vieții dumneavoastră să nu aibă de suferit.
Așadar, iată câteva sfaturi pentru a ține sub control simptomatologia herniei hiatale:
- Mâncați 5-6 mese pe zi, reduse cantitativ. Mesele abundente nu sunt indicate dacă suferiți de hernie hiatală.
- Mestecați foarte bine și îndelung mâncarea.
- Ultima masă a zilei este indicat să o aveți cu cel puțin 1-2 ore înainte de culcare. Ideal ar fi să efectuați și o scurtă plimbare după cină.
- Abordați o poziție de somn cu trunchiul puțin ridicat față de orizontală: în măsura în care patul nu vă permite aceasta poziție, plasați 1-2 perne sub trunchi. Este total neindicat să dormiți pe burtă.
- Încercați să vă mențineți o greutate corporala optimă, deoarece obezitatea agravează simptomatologia acestei afecțiuni.
- Reduceți consumul de alcool, dulciuri și grăsimi.
- Încercați să evitați constipația, fumatul și infecțiile respiratorii (hernia hiatală este o afecțiune care poate fi agravată de tuse sau constipație).
- Este indicat să excludeți din alimentația zilnică alimente precum ciocolata, citricele, prăjelile și băuturile carbogazoase, care nu fac altceva decât să exacerbeze simptomatologia herniei hiatale.
- Evitați antiinflamatoarele nesteroidiene și steroidiene - aspirina, salicilații, fenilbutazona, cortizonul (prednisonul) și alte antireumatice, antitermice și antialgice care pot produce iritația sau sângerarea sistemului digestiv.
- Evitați utilizarea îmbrăcămintei prea strânsă pe corp.
Hernia hiatală nu este o afecțiune cu care nu se poate trăi, însă pentru confortul vieții dumneavoastră, este recomandat să mențineți un stil de viață sănătos, să nu faceți abuzuri alimentare și să încercați să renunțați la obiceiurile nesănătoase (fumatul, consumul de alimente grase, consumul de băuturi carbogazoase, etc).