Cum să ții simptomele herniei hiatale sub control?
iunie 24, 2020Cum să crești un copil grăsuț
iulie 1, 2020Obezitatea maternă în timpul sarcinii este o problemă care ridică riscuri atât pentru mamă cât și pentru copil.
Pentru viitoarea mamă, asocierea obezității cu sarcina presupune un risc crescut de avort spontan, diabet gestațional, boală hipertensivă a sarcinii, inclusiv hipertensiune proteinurică gestațională cu consecințe multi-sistem (Guelinckx și colab., 2008).
În cazul fătului, riscurile asociate cu adipozitatea maternă includ probleme care apar din prematuritatea iatrogenă, macrosomie (bebelușii mari) și traumatisme la naștere rezultate din distocia umărului. Bebelușii mari au în sine o predispoziție la adipozitate și tulburări metabolice în copilărie și în viața ulterioară. Obezitatea maternă conferă, de asemenea, un risc crescut de anomalii congenitale, în special boli cardiace congenitale și defecte ale tubului neural.
Femeia obeză are, de asemenea, mai puține șanse să reușească alăptarea, necesitând recurgerea la hrănirea artificială, care în sine este un factor care crește riscul obezității copilului.
Astfel, obezitatea maternă s-a dovedit a avea consecințe semnificative pe termen scurt și lung atât pentru mamă cât și pentru copil și acum este clar că intervențiile în timp util la nivelul stilului de viață, introduse înainte de a rămâne însărcinate și menținute pe parcursul întregii sarcini, pot ajuta la atenuarea complicațiilor apărute în cazul ambelor părți implicate ( mama și fătul).
Prin îmbunătățirea mediului nutrițional intrauterin al fătului în curs de dezvoltare, poate fi posibilă îmbunătățirea sănătății generale a copilului și, astfel, reducerea riscului în viața ulterioară a apariției problemelor de sănătate asociate obezității, inclusiv a bolilor circulatorii și respiratorii, precum și a sănătății mintale (O'Reilly și Reynolds, 2013).
Obezitatea maternală crește riscul a numeroase complicații în timpul sarcinii . Este un factor de risc în apariția cazurilor de avort spontan (atât în cazul sarcinilor obținute pe cale naturală, cât și în cazul sarcinilor obținute printr-o tehnică de fertizare asistată), cât și al cazurilor de moarte fetală după varsta gestatională de 20 săptămâni.
O meta-analiză recentă, realizată prin coroborarea rezultatelor a 9 studii diferite, a evidențiat un risc dublu de apariție a cazurilor de nașteri de feți decedați în cazul femeilor obeze, spre deosebire de femeile cu o greutate normală. Riscul de a dezvolta hipertensiune și diabet gestațional în asociere cu obezitatea din timpul sarcinii, poate duce la apariția fenomenului de oprire în evoluție a sarcinii și la moartea fătului chiar și la vârstă gestațională avansată.
Riscurile care apar în timpul sarcinii unei femei care suferă de obezitate
- Risc crescut de apariție a defectelor de tub neural
- Risc de hipertensiune și preeclampsie
- Risc de dezvoltare a diabetului gestațional
- Risc de naștere a unui copil mort
- Risc ridicat de complicații post-anestezie
- Eșec în pierderea kilogramelor accumulate în timpul sarcinii
- Risc de apariție a complicațiilor în cazul sarcinilor viitoare.
Un alt aspect de avut în vedere în cazul femeilor obeze care poartă o sarcină este faptul că acestea se supun, în timpul travaliului și expulziei, unor riscuri crescute. Rata succesului nașterilor vaginale scade pe măsură ce IMC crește. Un studiu realizat de Ehrenberg et co. a demonstrat că rata de operații de cezariană crește cu până la 39,6% în cazul femeilor care suferă de obezitate extremă, atât în cazul femeilor aflate la prima naștere, cât și la cele cu mai multe nașteri.
Obezitatea în timpul perioadei gestaționale influențează, de asemenea, rata de succes a nașterilor vaginale după cezariană (VBAC): în timp ce rata de succes a femeilor cu greutate normală este de 81,8%, în cazul femeilor care suferă de obezitate, rata de succes scade la 57,1%.
Pe lângă rata mare de naștere prin operație de cezariană, femeile obeze sunt supuse și riscurilor intraoperatorii de tromboembolism, dar și de complicații ale anesteziei, cum ar fi imposibilitatea intubării în cazul necesității anesteziei generale endotraheale.
Studiile au demonstrat că este mult mai probabil ca femeile obeze să experimenteze travalii disfuncționale. Vahratiam et co. au arătat că rata dilatării cervicale în cazul femeilor nulipare scade pe măsură ce IMC creste: femeile cu IMC intre 19,8 și 26 kg/m2 s-au dilatat de la 4 la 10 cm în aproximativ 5,43 ore, pe când femeilor obeze (cu IMC >29,0 kg/m2) le-a luat în medie 6,98 ore pentru a se dilata complet.
Demson et co. au demonstrat că un IMC ridicat în primul trimestru de sarcina și o creștere și mai mare a IMC în timpul sarcinii au fost asociate cu o rata scăzută a nașterilor spontane la termen, cu un risc crescut de naștere după termen și cu o rată crescută de complicații în timpul nașterii.
Macrosomia fetală ( greutatea fătului la naștere > 4500 gr) este un alt semn de îngrijorare pentru gravidele care suferă de obezitate. Acest fenomen este asociat și cu modificarea compoziției corpului copiilor: dacă în cazul femeilor cu greutate normala (IMC<25 Kg/m2) compoziția grăsimii corporale a nou-născuților era de 9.7% din greutatea totală, în cazul femeilor cu IMC> 25kg/m2, grăsimea corporală a nou-născuților era în procent de 11,6%.
Obezitatea maternală mai este asociată și cu o rată crescută a riscului de apariție a defectelor de tub neural, indiferent de etnia, vârsta, educația sau statusul socio-economic al femeii. O cercetare realizată de Watkins et co. a demonstrat că o creștere cu 1kg/m2 a IMC este echivalentă cu o creștere cu 7% a riscului de a avea un copil cu defect de tub neural. Pentru apariția acestei malformații au fost incriminați factori precum : reducerea cantității de acid folic necesară dezvoltării normale a fătului din cauza absorbției insuficiente, hipoxia cronică, niveluri ridicate ale trigliceridelor, acidului uric, estrogenului și a insulinei.
Medicii de familie și medicii specialiști în obstetrică-ginecologie sunt cei care ar trebui să atragă atenția asupra comorbidităților și riscurilor asociate unei sarcini suprapuse peste o afecțiune deja existentă, cum este obezitatea. În aceste cazuri, nu doar sănătatea gravidei este pusă în pericol, dar și cea a fătului, cu efecte pe termen lung ( obezitate infantilă și diabet).
ADRESAȚI-MI ORICE ÎNTREBARE LEGATĂ DE SUBIECTUL OBEZITĂȚII COMPLETÂND FORMULARUL DE MAI JOS