
Tu știi care sunt consecințele negative ale tulburărilor de alimentație?
august 6, 2023
Dependența de alimentele nesănătoase: Cât de adictive sunt acestea?
august 25, 2023Toxina botulinică sau neurotoxina botulinică este o proteină neurotoxică produsă de bacteria Clostridium botulinum și de speciile înrudite. În prezent, toxina botulinică este utilizată în scopuri medicale și cosmetice, însă aceasta poate provoca și boala denumită botulism.
Toxina botulinică este utilizată pentru a trata o serie de afecțiuni:
- Spasticitate musculară - toxina botulină este utilizată pentru a trata o serie de tulburări caracterizate prin mișcarea musculară hiperactivă, inclusiv paralizia cerebrală, spasticitate post-accident vascular cerebral, spasticitate post-leziune a măduvei spinării, spasme ale capului și gâtului , pleoapei, vaginului, membrelor, maxilarului și corzilor vocale;
- Alte tulburări musculare: strabismul;
- Transpirație excesivă;
- Migrenă cronică;
- Utilizări cosmetice: în aplicațiile cosmetice, toxina botulină este considerată relativ sigură și eficientă pentru reducerea ridurilor faciale, în special în treimea superioară a feței.
Care sunt efectele secundare ale toxinei botulinice?
În timp ce toxina botulinică este în general considerată sigură într-un cadru clinic, pot apărea efecte secundare grave din cauza utilizării sale. Cel mai frecvent, toxina botulinică poate fi injectată în grupul muscular greșit sau, cu timpul, se poate răspândi de la locul injectării, provocând paralizia temporară a mușchilor neintenționați. În cazul utilizării în scopuri cosmetice, pot rezulta paralizia facială parțială, slăbiciune musculară și probleme la înghițire. Cu toate acestea, efectele secundare nu se limitează la paralizia directă și pot include, de asemenea, dureri de cap, simptome asemănătoare gripei și reacții alergice. La fel cum tratamentele cosmetice durează doar câteva luni, efectele secundare ale paraliziei pot avea aceeași durată.
Efectele secundare în cazul utilizării toxinei botulinice în scopuri terapeutice pot fi mult mai variate în funcție de locul injectării și de doza de toxină injectată. În general, efectele secundare din utilizarea terapeutică pot fi mai grave decât cele care apar în timpul utilizării cosmetice. Acestea pot apărea din paralizia grupurilor musculare critice și pot include aritmie, atac de cord și, în unele cazuri, convulsii, stop respirator și deces.
În prezent, procedura de botox stomacal a început să fie din ce în ce mai folosită, în special în clinici medicale din Turcia, fiind considerată o procedură non-invazivă (injectarea botox-ului se face prin intermediul endoscopiei) deoarece nu necesită anestezie sau incizii. Se presupune că această procedură de injectare diminuează considerabil secreția hormonului foamei (grelina), secreția de acid gastric fiind redusă și golirea gastrică fiind încetinită. Efectele injectării încep să apară după 2-3 zile de la injectare și pot dura până la 4-6 luni.

Efecte adverse severe în urma procedurii de botox stomacal aplicate în clinicile din Turcia
Cu toate că marketarea acestei proceduri minune de slăbire fără durere se face prin menționarea într-un mod cât mai limitat sau prin ascunderea efectelor adverse, un articol al site-ului www.sciencealert.com menționează o epidemie de paralizie declanșată în martie 2023: 63 de cazuri de paralizie ca urmare a injectării stomacale de toxină botulinică în două dintre clinicile turcești care practicau această procedură.
În urma rezultatelor promițătoare din experimentele pe animale de la începutul anilor 2000, injecțiile cu toxină botulină A (BTX-A) în peretele stomacului prin endoscopie au devenit un mijloc de a încetini digestia și de a păstra acel sentiment de „plin” pentru puțin mai mult timp. Un număr tot mai mare de clinici din întreaga lume furnizează proceduri – denumite „Botox stomacal” sau „Botox gastric” – care până acum par a fi o opțiune relativ sigură, deși discutabilă, în ceea ce privește eficacitatea lor pe termen lung ca ajutor pentru gestionarea greutății. Desigur, atunci când ai de-a face cu una dintre cele mai mortale otrăvuri din lume, siguranța absolută poate fi dificil de garantat. Nu există mult spațiu de “mișcare” în calcularea unei doze sigure și eficiente de BTX-A, care este considerată a fi letală dincolo de un nanogram pe kilogram de masă corporală.
Autoritățile turce susțin că produsele utilizate în tratament au fost autorizate, deși nu au fost aprobate pentru utilizare în procedura de paralizie a stomacului. În prezent sunt în curs de desfășurare investigații pentru fiecare dintre clinici, care între timp au avut activitățile suspendate.
Așadar, de ce oare ar recomanda un medic o procedură, chiar dacă este una care implică mult mai puțin efort din partea echipei medicale și mult mai puțină durere resimțită de pacient, atât timp cât această procedură nu a primit aprobare la nivel national sau internațional? O procedură care prezintă un risc atât de ridicat de complicații, unele chiar mortale?

În plus, fiind o metodă nou apărută pentru a determina scăderea ponderală, în momentul de față putem spune că această procedură este una experimentală, deoarece nu există suficiente studii medicale și statistice care să îi ateste eficiența și siguranța.
Acordați mai multă atenție informării corecte privind orice tip de procedură sau intervenție chirurgicală vi se aplică, solicitați informații suplimentare echipei medicale și urmăriți publicațiile internartionale pentru a afla despre studii efectuate sau în derulare despre subiectul care vă interesează! Prețuiți-vă viață și alegeți înțelept!
ADRESAȚI-MI ORICE ÎNTREBARE LEGATĂ DE SUBIECTUL OBEZITĂȚII COMPLETÂND FORMULARUL DE MAI JOS