
Beneficiile pierderii în greutate depind de IMC-ul inițial al pacientului
ianuarie 25, 2023
Pacienții bariatrici au nevoie de sprijin continuu pentru a-i ajuta să mențină beneficiile intervenției chirurgicale
februarie 25, 2023Persoanele cu obezitate abdominală și exces de grăsime în jurul secțiunii mediane a corpului și organelor au un risc crescut de boli de inimă, chiar dacă nivelul indicelui de masă corporală (IMC) se află într-un interval de greutate sănătos, potrivit unei declarații științifice, "Obesity and Cardiovascular Disease", de la American Heart Association publicat în jurnalul “Circulation”.
Care este legătura între epidemia de obezitate și sănătatea cardiovasculară?
In prezent, epidemia de obezitate contribuie în mod semnificativ la povara globală a bolilor cardiovasculare și a numeroaselor afecțiuni cronice de sănătate care afectează și bolile de inimă.
Acest fapt a determinat necesitatea unei cercetari riguroase a acestei boli (obezitatea) si asupra sanatatii cardiovasculare. TVA, tesutul adipos visceral (obezitatea abdominala), determinat in mod obișnuit de circumferința taliei, raportul dintre circumferința taliei și înălțime (ținând cont de dimensiunea corpului) sau raportul talie-șold, s-a dovedit a fi un factor ce prezice decesul cardiovascular independent de IMC.
Care sunt recomandările specialiștilor?
Recomandarea expertilor in acest domeniu este ca atât măsurarea abdominală, cât și IMC-ul să fie evaluate în timpul vizitelor regulate la medicul de familie, deoarece o circumferință mare a taliei sau un raport mic dintre talie și șold, chiar și la persoanele cu greutate sănătoasă, ar putea însemna un risc crescut de boli de inimă. Obezitatea abdominală este, de asemenea, legată de acumularea de grăsime în jurul ficatului, care duce adesea la boli hepatice grase non-alcoolice, care se adaugă la riscul de boli cardiovasculare.
Obezitatea abdominala este un indicator atat de puternic al riscului de boli cardiovasculare încât la persoanele supraponderale sau care sufera de obezitate pe baza IMC-ului, nivelurile scăzute de țesut adipos în jurul secțiunii mediane și organelor ar putea indica totuși riscuri mai scăzute de boli cardiovasculare. Acest concept, denumit „obezitate metabolică sănătoasă”, pare să difere în funcție de rasă/etnie și sex.

Care au fost rezultatele cercetărilor medicale?
Mai departe, experții au evaluat cercetările privind gestionarea și tratarea obezității, în special a obezității abdominale, concluzionand că reducerea caloriilor poate reduce grăsimea abdominală, iar cea mai benefică activitate fizică pentru reducerea obezității abdominale este efectuarea de exerciții aerobice. Exercițiile fizice sau o combinație de schimbare a dietei și activitate fizică s-a dovedit, în unele cazuri, că reduc obezitatea abdominală chiar și fără pierdere în greutate.
Modificările stilului de viață și scăderea ulterioară în greutate îmbunătățesc nivelurile zahărul din sânge, tensiunea arterială, nivelurile de trigliceride și colesterol și reduc inflamația, îmbunătățesc funcția vaselor de sânge și tratează boala hepatică grasă non-alcoolică. Cu toate acestea, studiile privind programele de schimbare a stilului de viață nu au arătat o reducere a evenimentelor de boală coronariană (cum ar fi atac de cord sau durere în piept).
În schimb, chirurgia bariatrică pentru tratamentul de slăbire este asociată cu o reducere a riscului de boală coronariană în comparație cu pierderea în greutate non-chirurgicală. Această diferență poate fi atribuită nivelului mai mare de pierdere în greutate și modificărilor rezultate ale metabolismului, care sunt tipice după intervenția chirurgicală bariatrică.
„Este nevoie de muncă suplimentară pentru a identifica intervenții eficiente pentru pacienții cu obezitate care să îmbunătățească rezultatele bolilor cardiovasculare și să reducă mortalitatea prin boli cardiovasculare, așa cum se observă în chirurgia bariatrică”, a spus Dr. Powell-Wiley, șeful Laboratorului de Determinanți Sociali ai Obezității și Riscului Cardiovascular din Divizia de Cercetare Intramurală de la Institutul Național al Inimii, Plămânilor și Sângelui de la National Institutes of Health din Bethesda, Maryland.
“Paradoxul obezității”
Declarația abordează, de asemenea, „paradoxul obezității”, care este uneori observat în cercetare, în special în populațiile care au supraponderali sau au persoane diagnosticate cu obezitate de grad I. Paradoxul sugerează că, deși excesul de greutate și obezitatea sunt factori de risc puternici pentru dezvoltarea bolilor cardiovasculare, nu sunt întotdeauna un factor de risc pentru rezultate cardiovasculare negative. Grupul de cercetatori au observat că persoanele cu greutate excesivă sau obezitate sunt adesea testate mai devreme pentru boli cardiovasculare decât persoanele cu greutate sănătoasă, rezultând astfel diagnostice și tratament in stadii incipiente.
„Mecanismele care stau la baza paradoxului obezității rămân neclare”, a spus Powell-Wiley. „În ciuda existenței paradoxului pentru rezultatele pe termen scurt ale bolilor cardiovasculare, datele arată că pacienții supraponderali sau obezi suferă de evenimente de boli cardiovasculare la o vârstă mai fragedă, trăiesc cu boli cardiovasculare mai mult din viața lor și au o durată medie de viață mai scurtă decât pacienți cu greutate normală”.
În revizuirea efectelor obezității asupra unei tulburări comune de ritm cardiac, grupul de cercetatori raportează că există acum „date convingătoare” că obezitatea poate provoca fibrilație atrială si bătăi neregulate ale inimii. Estimările sugerează că obezitatea poate reprezenta o cincime din toate cazurile de fibrilație atrială și 60% din creșterile documentate recent la persoanele cu fibrilație atrială. Cercetările au demonstrat că persoanele cu fibrilație atrială care au avut o pierdere intensă în greutate au experimentat o reducere semnificativă a timpului cumulat petrecut în fibrilație atrială.
„Cercetarea oferă dovezi puternice că managementul greutății trebuie inclus ca un aspect esențial al gestionării fibrilației atriale, pe lângă tratamentele standard pentru a controla ritmul cardiac și riscul de coagulare”, a spus Powell-Wiley.
Care sunt recomandările experților?
Aceste studii identifică, de asemenea, domenii de cercetare viitoare, inclusiv face un apel pentru un studiu suplimentar al intervențiilor în stilul de viață care pot fi cele mai eficiente în scăderea adipozității viscerale și îmbunătățirea rezultatelor cardiovasculare.
Studiile medicale sustin ca prevalența obezității crește în rândul adolescenților din întreaga lume. Din aceasta cauza este esențial să se dezvolte tehnici de preventie primară și strategii de tratament mai bune, în special pentru pacienții tineri cu obezitate severă.