
DE CE NU PIERD ÎN GREUTATE DUPĂ GASTRIC SLEEVE?
martie 3, 2022
De ce femeile aleg mai des operația de MICȘORARE A STOMACULUI spre deosebire de bărbați?
iunie 28, 2022V-ați simțit de multe ori judecați din cauza kilogramelor in plus pe care le aveți?
Ați simțit de multe ori ca este imposibil sa mergeți la o consultație de specialitate fără sa simțiți ca sunteți învinovățiți direct pentru ceea ce se întâmplă în corpul dumneavoastră?
V-a fost de multe ori rușine in timpul vizitei medicale, din cauza kilogramelor acumulate?
Ei bine, trebuie sa știți ca nu sunteți singura persoană care trece prin așa ceva.
Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Sunderland, Marea Britanie, a concluzionat că persoanele care suferă de obezitate nu reușesc să acceseze servicii vitale de depistare a cancerului din cauza temerilor de stigmatizare și de judecată în jurul stării lor.
Obezitatea este un factor de risc cunoscut pentru dezvoltarea cancerului. Există, de asemenea, un stigmat recunoscut în întreaga societate față de persoanele care suferă de obezitate, care poate influența comportamentele de sănătate și ii poate descuraja să caute ajutor, cum ar fi screening-ul cancerului,
a spus cercetătorul principal, profesorul Yitka Graham, Șef al Institutului de Cercetare pentru Asistență și Îngrijire Helen McArdle-Universitatea din Sunderland.
„Atitudinile și opiniile profesioniștilor din domeniul sănătății față de persoanele care trăiesc cu obezitate pot afecta, de asemenea, interfața și tratamentul pacient-specialist.”

Cercetătorii și-au propus să studieze impactul obezității și stigmatizării obezității asupra accesului la trei servicii principale de screening pentru cancer: de sân, de col uterin și colorectal, atât din perspectiva pacienților, cât și a profesioniștilor din domeniul sănătății, în cadrul comunității și al practicii generale.
Analizând studiile din ultimii zece ani, în Europa, Australia și SUA, cercetătorii au descoperit că mulți furnizori de servicii medicale au opinii și atitudini puternic negative față de persoanele cu obezitate care se prezintă în mediile medicale, cu dovezi că astfel de puncte de vedere pot influența percepțiile despre pacient, judecata, comportamentul față de pacienți și influențează luarea deciziilor cu privire la tratament:
- un studiu privind participarea la screening-ul mamar la femeile cu vârsta cuprinsă între 50 și 64 de ani a constatat că ambele tipuri de femei, subponderale sau obeze, au avut niveluri semnificativ mai mari de neparticipare la mamografie, comparativ cu femeile cu greutate normală.
- un alt studiu a arătat o scădere a screening-ului cervical legată de creșterea dimensiunii corpului.
- numeroase studii au demonstrat ca bărbații cu greutate normală au mai multe șanse decât bărbații supraponderali sau obezi să fi fost supuși unui screening colorectal.
Concluziile studiului au susținut ca măsura in care IMC-ul unei persoane era mai mare avea un efect invers proporțional cu probabilitatea ca ea să solicite și să accepte serviciile de screening pentru cancer.
Factorii care împiedică screening-ul au inclus jena, imaginea negativă a corpului și necesitatea efectuării de investigații imagistice.
De asemenea, rezultatele studiului atrag atenția asupra necesitații îmbunătățirii utilizării serviciilor de screening pentru cancer și asupra necesitații educației pentru profesioniștii din domeniul sănătății cu privire la prejudecățile legate de greutate, despre care ei spun că sunt adesea inconștiente. Ei cred că acest lucru poate ajuta la creșterea incidenței diagnosticării precoce a potențialelor tipuri de cancer și la îmbunătățirea rezultatelor de sănătate pentru persoanele care trăiesc cu obezitate.
Înțelegerea barierelor in calea accesului la serviciile de screening al cancerului si a necesitații surmontării lor este un aspect pe care ar trebui sa se focuseze din ce in ce mai mulți specialiști. Îmbunătățirea accesului la programele de screening al cancerului va conduce la diagnosticare precoce si la un prognostic favorabil vindecării.