
Chirurgia bariatrică și divorțul
noiembrie 21, 2019
Refluxul gastroesofagian – cum îl combatem?
ianuarie 12, 2020Operațiile bariatrice reduc dimensiunile stomacului și limitează cantitatea de alimente pe care pacienții o pot mânca.
Pot să apară deficiențe nutritive din cauza faptului că organismul nu poate să absoarbă în mod adecvat diverse principii alimentare sau din cauza faptului că pacienții nu au un aport corespunzător al acestora în dietă.
Deficiențele cele mai întâlnite sunt cele de fier, vitamina B12 , tiamină, calciu, vitamina D și folați. Pentru a preveni aceste carențe, unii pacienți sunt nevoiți să ia suplimente alimentare toată viața. (vezi Farfuria pacientului bariatric)
În perioada imediată după operație, aproximativ 3 luni, pacienții trebuie să își ia suplimentele de minerale și vitamine sub formă masticabilă sau lichidă.
DIETA POSTOPERATORIE
SĂPTĂMÂNA 1 ȘI 2: LICHIDE CLARE/ SEMILICHIDE
După operația de Gastric Sleeve sau Gastric Bypass, stomacul trece printr-o perioada de vindecare și trebuie să stea cât mai mult în repaus. Pacienții trebuie să asigure un consum de cel puțin 70 g de proteine și 1500-2000 ml de lichide. Lichidele includ si băuturile proteice. Proteinele și lichidele în cantitate adecvată sunt importante pentru recuperarea și bunăstarea pacientului în perioada postoperatorie.
Puteți consuma suplimente de proteine care întrunesc următoarele criterii:
- cel puțin 20g de proteina per porție
- sub 5g de grăsimi per porție
- sub 5g de zahăr per porție
- sub 10g de carbohidrați per porție
SĂPTĂMÂNILE 1-2: LICHIDE
Inițial, lichidele pot fi singurele alimente tolerate de pacient. În acest caz, vor trebui consumate, la fiecare 2 ore, lichide bogate în proteine până când toleranța crește. Acest lucru poate dura și 2 săptămâni. Ceaiurile și băuturile cu electroliți sunt permise.
Totuși, din cauza efectelor stimulatoare, băuturile ce conțin cofeina (precum cafeaua), nu sunt permise. Sunt recomandate băuturile cu conținut scăzut în calorii, fără lactoză și fără soia.
SĂPTĂMÂNA 3 ȘI 4: PIUREURI ȘI MÂNCARE MOALE
Pentru următoarele 3 săptămâni pacienții trebuie să urmeze o dietă bazată pe piureuri si mâncare moale. Scopul este de a asigura cel puțin 70g de proteine și 2 litri de lichide pe zi.
Piureurile pot conține carne slabă pasată de vită, porc, pui și fructe de mare, dar și omletă și alte alimente bogate în proteine.
Alimentele proteice nu trebuie gătite în niciun fel de grăsime.
Alte alimente proteice sunt reprezentate de brânză de burduf, iaurt fără grăsimi, tofu și produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi.
Mâncarea trebuie pasată până se obține o consistență asemănătoare cu cea a piureurilor pentru bebeluși. Mai întâi trebuie consumate proteinele, apoi legumele și fructele.
Deoarece cantitatea de mâncare este mică la o masă, trebuie să se respecte ordinea, pentru a se asigura aportul nutrienților cei mai importanți.
Alimentele cu consistență moale precum ouăle, iaurtul și brânza se vor introduce treptat, în paralel cu băuturile cu conținut ridicat de proteine. Alimentele noi se introduc treptat, pentru a da timp organismului să se obișnuiască.
Alimentele cleioase (brânza topită, untul de arahide etc) trebuie evitate, la fel ca și cele cu conținut ridicat în grăsimi, precum maioneza și untul.
În această perioadă se poate începe consumul de vitamine și minerale, așa cum au fost prescrise.
Pacienții trebuie să fie fizic activi timp de 60 de minute/zi, 5 zile pe săptămână.
SĂPTĂMÂNILE 4-6
În această perioadă este indicat să mâncați numai mâncare gătită sau procesată. Nu mâncați alimente crude, singurul acceptat fiind nectarul de mere. Consumați lichide între mese, dar nu în timpul meselor. Nu folosiți paie de băut.
În cazul în care beți lichide în timpul meselor, nu veți putea să mâncați restul mâncării, deci nu veți avea un aport adecvat de substanțe nutritive.
Nu uitați ordinea în care trebuie să mâncați: proteine, apoi legume și fructe, iar la sfârșit, dacă nu v-ați săturat, făinoasele.
Mestecați bine și încet mâncarea, pentru a recunoaște momentul în care vă veți simți sătui.
După această perioadă, puteți introduce și mâncarea crudă. Este recomandată evitarea alimentelor cu pieliță groasă.
MÂNCAȚI ÎNCET!
Creierului îi trebui timp pentru a transmite mesajul că ne-am săturat. Mâncați încet pentru a evita mâncatul în exces. În funcție de operația bariatrică la care ați fost supus, stomacul poate accepta între 100 și 200 ml de mâncare. Depășirea acestei cantități poate duce la dureri de stomac, greață și vărsături. Dimensiunea stomacului se va stabiliza într-o perioadă de până la 9 luni de la operație.
SFATURI
Pentru a asigura succesul și scăderea postoperatorie dorită, evitați alimentele bogate în grăsimi, precum și băuturile cu conținut crescut de zahăr.
Limitați-vă consumul de lichide în timpul meselor, dar si cu 30 de minute înainte de mese.
Mestecați mâncarea bine, de cel puțin 25 de ori înainte de a o înghiți.
Pentru a preveni deshidratarea, consumați suficiente lichide între mese.
Opriți-vă din mâncat la primele semne de saturație.
ALIMENTE CE TREBUIE EVITATE
Evitați consumul de alimente bogate în zahăr, grăsime și pe cele care nu conțin proteine. Va trebui să evitați alimentele ce conțin lactoza, dacă aveați o sensibilitate la lactoză înaintea intervenției chirurgicale.
Pentru a evita blocarea orificiilor stomacului, feriți-vă de alimentele cleioase, care pot forma cocoloașe (pâinea moale, orez etc) și de cele greu de mestecat (nuci, alune, legume crude și carne tare).
NEVOI NUTRIȚIONALE PE TERMEN LUNG
Pacienții bariatrici trebuie să adopte o dieta sănătoasă pentru a atinge maximul de scădere ponderală. Este important să continuați consumul de suplimente de vitamine și minerale și să vă asigurați un consum suficient de proteine.
Veți putea reintroduce progresiv fructele și legumele în alimentație sub formă modificată. De exemplu, fructele și legumele vor fi consumate pasate mai întâi, apoi coapte și moi, apoi mâncate normal, cu condiția să fie foarte bine mestecate.
Va trebui să limitați mereu consumul de calorii, alimentele bogate în grăsimi, acestea ducând la scăderea ritmului de slăbire și la reîngrășare în caz de abuz. Va trebui să faceți activitate fizică cel puțin 60 de minute pe zi, pentru a menține scăderea în greutate. Va trebui să luați suplimente și vitamine cât mai mult timp posibil, chiar toată viața în unele cazuri.
ÎN TOATA PERIOADA POSTOPERATORIE
În toată perioada postoperatorie ar trebui să evitați consumul de popcorn, nuci, băuturi carbogazoase, legume ațoase și carne tare. Aceste alimente pot irita stomacul sau se pot bloca în tubul digestiv. Este de asemenea important să aveți mese mici și să beți doar între mese, nu în timpul lor, pentru a nu supraîncărca stomacul.
ALIMENTE CE POT FI DIFICIL DE TOLERAT
- produse de panificație
- produse din lapte de vacă
- paste
- grăsimi sau alimente prăjite
- bomboane, ciocolată, băuturi dulci
- băuturi carbogazoase
- tărâțe
- porumb, fasole, mazăre
- fructe confiate sau pielița de la fructele proaspăte
- nuca de cocos
URMĂRIREA POSTOPERATORIE DE CĂTRE UN NUTRIȚIONIST SPECIALIZAT
Aproximativ 10% dintre pacienții bariatrici nu reușesc să scadă în greutate sau se reîngrașă după scăderea ponderală inițială.
Ronțăitul” frecvent, consumul de alimente bogate în calorii și lipsa activității fizice stau la baza acestui fenomen.
Un nutriționist cu experiență în bariatrie poate avea o contribuție valoroasă în corectarea și prevenirea dezechilibrelor nutriționale înainte și după operație. Educația despre planurile nutriționale postoperatorii și suplimentele nutritive începe înainte de operație și continuă și după intervenția chirurgicală.
SARCINA DUPĂ INTERVENȚIILE BARIATRICE
Femeile aflate la vârsta fertilă care doresc să rămână gravide după chirurgia bariatrică, ar trebui să aștepte între 18 și 24 de luni înainte de acest lucru, deoarece aceasta este perioada de scădere rapidă în greutate.
Uneori, asigurarea nevoilor nutritive poate fi o provocare în aceasta perioadă, chiar și în lipsa unei sarcini. O scădere rapidă în greutate duce la privarea de substanțe nutritive, necesare dezvoltării și creșterii normale a fetusului.
Sfatul chirurgului în această perioadă este ca femeile în perioada fertilă să folosească metode contraceptive sigure. Odată cu kilogramele date jos, cresc și șansele de apariție ale unei sarcini.
Femeile care suferă de obezitatea pot avea dificultăți în obținerea unei sarcini, iar scăderea ponderală crește fertilitatea. De fapt, problemele de infertilitate generate de obezitate se rezolvă, de cele mai multe ori, odată cu revenirea hormonilor la niveluri normale.
FIȚI ATENTE! Folosiți metode contraceptive care nu necesita absorbție la nivelul tubului digestiv.
Deci nici folosirea contraceptivelor orale nu este recomandată.
SCHIMBAREA MODULUI DE VIAȚĂ
Chirurgia obezității nu garantează tratamentul obezității sau a bolilor asociate acesteia. În schimb, chirurgia ajută dietele și activitatea fizică să funcționeze, prin controlul apetitului și prin faptul că vă veți simți sătui cu o cantitate mai mică de mâncare.
Pentru că intervențiile bariatrice vă pot afecta bunăstarea psihică, veți fi sfătuiți să faceți consiliere psihologică, în scopul adaptării la viața postoperatorie.
Secretul succesului intervenție chirurgicale constă în urmarea întocmai a indicațiilor medicale postoperatorii. După operație, pacienții sunt sfătuiți să facă activitate fizică, să își schimbe obiceiurile alimentare, să urmeze sfaturile unui nutriționist și sa meargă la consiliere psihologică, să țină un jurnal alimentar, să participe la grupurile de suport și să meargă la controalele postoperatorii în mod regulat.
Sfaturi utile
- Alimentele bogate în calorii, sucurile și ronțăielile sunt interzise. Între mese, ronțăielile și „ciugulelile” chiar și în cantități mici de-a lungul zile vă vor sabota scăderea în greutate și duc la imposibilitatea atingerii greutății dorite.
- Alimentele trebuie foarte bine mestecate pentru a preveni obstrucția stomacului
- Noul stomac poate să țină doar câteva linguri de mâncare după operație; aproximativ între ½ până la o ceașcă de mâncare solidă.
- Mâncați doar mesele principale. 3 mese mici pe zi sunt suficiente. Dacă vă este foame între mese, alegeți alimente bogate în proteine, dar cu conținut scăzut în grăsimi, precum iaurt, brânză sau lapte.
- Acordați 30-45 minute fiecărei mese. Încercați să mestecați mâncarea de circa 25-30 ori până când aceasta are consistența unei paste în gură. Puteți apela la mâncare pasată sau moale dacă aveți probleme cu dantura sau proteză.
- Explicați prietenilor sau familiei că trebuie să mâncați încet, pentru a nu vă grăbi să terminați mai repede masa.
- Consumați guri mici de mâncare și, pentru ajutorul vizual, folosiți farfurii sau boluri mai mici pentru a controla mai bine porțiile.
- Consumați alimente cu proteine la fiecare masă. Mâncați mai întâi proteinele, pentru a crește aportul acestora.
- Acordați atenție gustului. Învățați să vă savurați mâncarea.
- Nu beți lichide în timpul meselor solide. Consumarea lichidele trebuie evitată cu 30 de minute înainte și după mesele solide. Combinarea lichidelor și solidelor poate duce la apariția greții, cât și la împingerea mai rapidă a alimentelor prin tubul gastric, făcându-vă să consumați o cantitate mai mare de alimente.
- Nu consumați lichide bogate în calorii precum sucuri, shake-uri, băuturi alcoolice, freshuri de fructe, ice-tea îndulcit sau apă îndulcită. Consumul acestor băuturi crește cantitatea de calorii, fără a determina senzația de sațietate. Acest lucru duce la o scădere ponderală necorespunzătoare și chiar o eventuală reîngrășare.
- Evitați dulciurile hipercalorice precum bomboanele, prăjiturile, biscuiții, înghețata, și snacks-urile (chipsuri, sticks-uri, covrigei etc). Alimentele dulci pot duce la apariția sindromului de dumping.
- Opriți-vă din mâncat imediat ce vă simțiți sătui! Mâncatul în exces vă poate face să vomitați și poate determina dilatarea stomacului. Semnele de mâncat prea mult sunt:
- o senzație de presiune sau plenitudine în centrul abdomenului, sub cutia toracică
- senzația de greață, regurgitare sau arsuri
- durere în umăr sau în zona superioară a pieptului
- Adăugați alimentele „noi” pe rând. Încercați acasă, în cantități mici, ce alimente noi tolerați.
- Mâncați doar alimente de calitate
- Senzația de sațietate apare la câteva minute după ce stomacul este de fapt plin. Măsurați-vă capacitatea stomacului consumând lichidele cu lingura (o lingura are 15ml, o linguriță – 5ml). Dacă vă simțiți plini după 3-4 linguri, înseamnă că stomacul are capacitatea de 45-60 ml. Aceasta este cantitatea de alimente pe care ar trebui să o consumați si după perioada de lichide pentru a evita dilatarea stomacului. Atenție, senzația de sațietate apare după cel puțin 5 minute după ce ați mâncat!
- Creșterea în greutate și oprirea din slăbit: e posibil să consumați alimente sau băuturi cu multe calorii. Trebuie să țineți un jurnal al alimentelor, băuturilor și „ciugulelilor” pentru a afla exact motivul reîngrășării. Măsurați-vă porțiile! Toate băuturile, cu excepția laptelui și a suplimentelor de proteine, ar trebui să fie fără calorii. Creșteți activitatea fizică la cel puțin 60 de minute pe zi, 5-7 zile pe săptămână.
- Căderea temporară a părului. Continuați consumul de multivitamine. Alegeți alimentele de calitate și consumați suplimente de proteine. De obicei începe la 3-4 luni de la operație. (vezi „Căderea părului după chirurgia bariatrică”)
PROBLEME CE POT APĂREA
- Greață și vărsături: dacă acestea apar după introducerea unui aliment nou, așteptați câteva zile apoi reîncercați alimentul respectiv și vă reîntoarceți la alimentația lichidă pentru 24 de ore. Mâncatul/ băutul prea rapid sau prea mult, ca și mestecatul insuficient pot duce la greață și vărsături. Evitați băuturile cu cofeină sau carbogazoase.
- Deshidratarea poate apărea prin aport insuficient de lichide, dar poate fi dată și de greață, vărsături sau diaree. Este recomandată o cantitate de 1,5-2 litri de lichide pe zi.
- Intoleranța la lactoză: folosiți lapte tratat cu lactază sau pastile cu lactază. Iaurtul este de obicei tolerat.
- Constipația poate apărea temporar, dar în mod normal se rezolvă prin adaptarea la noile cantități de mâncare. Consumul de fructe reduce riscul de reapariție a constipației. Consumați în mod regulat lichide cu conținut scăzut de calorii.
- Diareea. Limitați consumul următoarelor alimente: fibre, grăsime, produse lactate, alimente foarte reci sau foarte calde. Mâncați cantități mai mici de alimente. Beți lichide între mese.
- Arsuri gastrice: evitați băuturile carbogazoase.
- Balonare: beți mai puțin de 50 ml deodată.
- Senzația de blocare a alimentelor în stomac. Fluxul normal al alimentelor poate fi încetinit sau oprit de consumul alimentelor cu particule mari, mâncate fără a fi bine mestecate. Dacă durerea, greața și vărsăturile persistă, trebuie să vă contactați medicul curant. Trebuie să opriți alimentarea solidă și să o reluați doar cu acordul medicului.
- Creșterea în greutate și oprirea din slăbit: e posibil să consumați alimente sau băuturi cu multe calorii. Trebuie să țineți un jurnal al alimentelor, băuturilor și „ciugulelilor” pentru a afla exact motivul reîngrășării. Măsurați-vă porțiile! Toate băuturile, cu excepția laptelui și a suplimentelor de proteine, ar trebui să fie fără calorii. Creșteți activitatea fizică la cel puțin 60 de minute pe zi, 5-7 zile pe săptămână.
- Căderea temporară a părului. Continuați consumul de multivitamine. Alegeți alimentele de calitate și consumați suplimente de proteine. De obicei începe la 3-4 luni de la operație. (vezi „Căderea părului după chirurgia bariatrică”)
ACTIVITATEA FIZICĂ
Introducerea în mod regulat a activității fizice în rutina zilnică este la fel de importantă ca și respectarea planului de nutriție. Adesea, pacienții devin sedentari din cauza toleranței scăzute la activitate fizică, factorilor psihologici și în unele cazuri, a dizabilităților fizice.
După intervenție, exercițiile aerobice, precum mersul pe jos și înotul sunt cel mai bine tolerate. Va trebui să vă consultați cu chirurgul și cu specialiștii în menținerea greutății pentru a alege activitatea fizică potrivită pentru dumneavoastră. (vezi „Activitatea fizica după chirurgia bariatrică”)
1 Comment
Un articol foarte bun, aveam nevoie sa recitesc asa ceva,la 3ani post operator!